25 Αυγούστου 1898: Η μεγάλη σφαγή αμάχων του Ηρακλείου που άλλαξε την ιστορία της Κρήτης

25 Αυγούστου 1898: Η μεγάλη σφαγή του Ηρακλείου που άλλαξε την ιστορία της Κρήτης

Το Ηράκλειο τιμά τη μνήμη των θυμάτων της αποφράδας ημέρας της 25ης Αυγούστου του 1898, όταν οι Τούρκοι κάτοικοι του Μεγάλου Κάστρου προχώρησαν στη σφαγή εκατοντάδων χριστιανών αμάχων, αλλά και 18 Άγγλων στρατιωτών.

Παράλληλα τιμά τον Άγιο Τίτο, τον πρώτο Επίσκοπο Κρήτης που χειροτόνησε ο Απόστολος Παύλος, σηματοδοτώντας πολλές κομβικές στιγμές στην ιστορία του νησιού, με τους ναούς του, τον αρχαίο της Γόρτυνας και τον σημερινό στο κέντρο του Ηρακλείου, να αποτελούν εμβληματικά μνημεία της Κρήτης.

Η τραγωδία της 25ης Αυγούστου πυροδοτήθηκε από την εγκατάσταση χριστιανών Κρητικών στις θέσεις των φορολογικών υπαλλήλων της πόλης. Ήταν η περίοδος λίγο πριν την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Οθωμανούς. Στο Μεγάλο Κάστρο υπήρχε απόσπασμα Βρετανών στρατιωτών, ωστόσο ο τουρκικός πληθυσμός, καθώς και οι οθωμανικές διοικητικές και στρατιωτικές Αρχές παρέμεναν ακόμη στην πόλη.

Με την παρότρυνση των τουρκικών Αρχών, ο μουσουλμανικός όχλος επιδόθηκε σε μια πρωτοφανούς αγριότητας σφαγή των χριστιανών. Ο ακριβής αριθμός των νεκρών δε διευκρινίστηκε ποτέ. Άλλοι κάνουν λόγο για 200, άλλοι μιλούν ακόμη και για 800 θύματα. Ανάμεσα στους σφαγιασθέντες ήταν και ο τότε υποπρόξενος της Αγγλίας Λυσίμαχος Καλοκαιρινός.

Οι Οθωμανοί πυρπόλησαν και λεηλάτησαν σπίτια, μαγαζιά και γραφεία χριστιανών, ενώ το σκηνικό της πλήρους καταστροφής επικεντρώθηκε στην περιοχή “Βεζίρ Τσαρσί”, τη σημερινή οδό 25ης Αυγούστου. Η συνοικία γύρω από το λιμάνι καιγόταν για μέρες ολόκληρες.

Η αρχή του τέλους της οθωμανικής κυριαρχίας

Η σφαγή της 25ης Αυγούστου έμελλε να είναι η αρχή του τέλους της οθωμανικής κυριαρχίας στο νησί. Η κατακραυγή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και λαών από τις ωμότητες των Τούρκων είχαν ως αποτέλεσμα την αλλαγή στάσης των Μεγάλων Δυνάμεων στο Κρητικό Ζήτημα. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτος, απαγχονίστηκαν συνολικά 17 Τουρκοκρητικοί, οι οποίοι θεωρήθηκαν τότε ως υποκινητές της σφαγής.

Σήμερα την αποφράδα 25η Αυγούστου του 1898 θυμίζουν η «λεωφόρος της Πλάνης», που ονομάστηκε έτσι καθώς ξεχώριζε με τα νεοκλασικά της από τα σπίτια του υπόλοιπου Ηρακλείου, δίνοντας στον επισκέπτη μια εικόνα που δεν είχε συνέχεια στην πόλη, και η οποία τιμάται με το όνομα «25ης Αυγούστου» στη μνήμη των χριστιανών μαρτύρων, καθώς και η πλατεία 18 Άγγλων, στην έξοδό της προς το λιμάνι.

Άγιος Τίτος: Ο στενός συνεργάτης του Απ. Παύλου και πρώτος επίσκοπος Κρήτης

Ωστόσο, η 25η Αυγούστου έχει διπλή σημασία για τους Ηρακλειώτες, αφού εκείνη την ημέρα τιμάται η μνήμη του Αποστόλου Τίτου, που ήταν ο πρώτος Επίσκοπος της Κρήτης και στενός συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου.

Ο Άγιος Τίτος ήταν μια χαρισματική προσωπικότητα που διακρινόταν για τη μόρφωση και την ευφυΐα του. Έλληνας στην καταγωγή, ασπάστηκε τον Χριστιανισμό από τον Απόστολο Παύλο, τον οποίο ακολούθησε στη δεύτερη άνοδό του στην Ιερουσαλήμ και κατόπιν πήγε στην Κόρινθο. Επιστρέφοντας ακολούθησε τον Απόστολο Παύλο και το 58 μ.Χ. βρέθηκαν μαζί στην Κρήτη, όπου ο Παύλος τοποθέτησε τον Τίτο στη θέση του Επισκόπου, με αποστολή να διδάξει το Χριστιανισμό στο νησί.

Ο Άγιος Τίτος αναφέρεται ότι πέθανε στην Κρήτη το έτος 105. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η μνήμη του Αγίου Τίτου τιμάται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στο Ηράκλειο.

Διαβάστε επίσης:

Πατεράδες καταγγέλουν παιδοψυχολόγο για ψευδείς γνωματεύσεις ασέλγειας στα παιδιά τους

Μαίρη Συνατσάκη: Αυτό είναι το πρόβλημα που την ταλαιπωρεί στην εγκυμοσύνη της

Υπόκλιση σε αυτήν τη μαμά που ενθαρρύνει μοναδικά την τυφλή κόρη της (βίντεο)