3 γρήγορες και λαχταριστές συνταγές με τραχανά για απόψε

Τραχανάς

Αξίζει να σερβίρετε στα πιτσιρίκια σας απόψε το βράδυ.

Η καλοκαιρία της προηγούμενης περιόδου είναι παρελθόν. Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας προτείνει 3 γρήγορες, εύκολες και κυρίως πεντανόστιμες συνταγές με τραχανά που αξίζει να σερβίρετε στα πιτσιρίκια σας απόψε το βράδυ. Πρόκειται για μια πρώτη ύλη που αξίζει να υπάρχει σε κάθε ντουλάπι κουζίνας καθώς μπορεί να αποτελέσει τη βάση για θρεπτικές συνταγές.

Ο τραχανάς αποτελεί ιδανική διατροφική επιλογή για τα παιδιά. Είναι μια τροφή με μέτρια θερμιδική αλλά με υψηλή διατροφική αξία. Περιέχει γάλα και για αυτό είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Επειδή υφίστανται τη διαδικασία της ζύμωσης τα περισσότερα ήδη τραχανά περιέχουν προβιοτικούς μικροοργανισμούς. Περιέχει φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ. Είναι εύπεπτος και βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου. Το ασβέστιο συμβάλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης αλλά και στην ανάπτυξη των οστών ιδιαίτερα στα παιδιά ειδικά όταν τον βράζουμε μαζί με γάλα.

Τραχανόπιτα

Υλικά:

220 γρ. τραχανά γλυκό

2 μέτριες πατάτες βρασμένες χωρίς τη φλούδα τους και λιωμένες με ένα πιρούνι

130 γρ. τυρί φέτα

600 γρ γάλα πλήρες

2 αυγά

80 γρ. λάδι

ξύσμα από 1 λεμόνι

2 κλ. δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο

αλάτι επιπλέον ανάλογα με το τυρί


Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με το χέρι. Θέλουμε να πάρουμε ένα χυλό κάτι ανάμεσα σε κρέμα γάλακτος και γιαούρτι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα Λαδώνουμε καλά ένα ταψάκι .Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι μας. Ψήνουμε για 50 λεπτά.

Σούπα με τραχανά και λουκάνικο

Υλικά:

300 γρ. τραχανάς

300 ml φρέσκο γάλα

5 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό

400 γρ. λουκάνικο χωριάτικο κομμένα σε φετάκια

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

200 γρ. φέτα κομμένη σε κυβάκια

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 1 λίτρο νερό μαζί με το γάλα. Μόλις το υγρό πάρει βράση, ρίχνουμε τον τραχανά ανακατεύοντας διαρκώς. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι ο τραχανάς να φουσκώσει και να μαλακώσει και η σούπα να χυλώσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις σταματήσει ο βρασμός και πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία ενσωματώνουμε το γιαούρτι, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σε ένα τηγανάκι ροδίζουμε στο λάδι τις φέτες των λουκάνικων για 3-4 λεπτά. Σερβίρουμε την σουπα σε βαθιά πιάτα και γαρνίρουμε με τη φέτα και το λουκάνικο. Εναλλακτικά, το λουκάνικο το σερβίρουμε στο πλάι.

Τραχανότο με Μανιτάρια

Υλικά

200 γρ. τραχανά ξινό (γλυκό ή ξινόχοντρο, ό,τι προτιμάτε)

300 γρ. μανιτάρια ανάμικτα φρέσκα

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένενες

3 κ.σ. ελαιόλαδο

4 φύλλα δάφνης

½ κ.γ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο

1 ντομάτα τριμμένη

φλ. γάλα

1 φλ. γραβιέρα τριμμένη

Νερό, αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Αφαιρείτε το μίσχο από τα μανιτάρια και τα σκουπίζετε καλά. Τα κόβετε σε μέτριες φέτες ή τα σπάτε στο χέρι και τα αφήνετε σε ένα μπολ.  Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, προσθέτετε το σκόρδο και το κρεμμύδι και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα  μανιτάρια και το θυμάρι και συνεχίζετε σε δυνατή φωτιά το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται. Ρίχνετε τη ντομάτα και μετά από 1 λεπτό σβήνετε. Βάζετε στην κατσαρόλα τη δάφνη, τα αποξηραμένα μανιτάρια μαζί με το κονιάκ και 2-3 ποτήρια νερό και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα. Προσθέτετε τον τραχανά και το γάλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 8-10 λεπτά. Δοκιμάζετε τον τραχανά και εάν χρειάζεται προσθέτετε λίγο βραστό νερό. Μόλις είναι έτοιμο το τραχανότο, ρίχνετε στην κατσαρόλα τη γραβιέρα, αλατοπιπερώνετε , ανακατεύετε και σερβίρετε.

Διαβάστε επίσης: 

5 φανταστικές χειμωνιάτικες ομελέτες φούρνου που σίγουρα δεν έχετε ξαναδοκιμάσει!

Κάστανο: Τρεις φοβερές συνταγές με τον πιο αγαπημένο καρπό της εποχής

Φτιάχνουμε πανεύκολη, λαχταριστή ζαμπονοτυρόπιτα ρολό που θα ξετρελάνει την οικογένεια