Κάστανο: Τρεις φοβερές συνταγές με τον πιο αγαπημένο καρπό της εποχής

Κάστανο: Τρεις φοβερές συνταγές με τον πιο αγαπημένο καρπό της εποχής

Ποιος δεν λάτρευε ως παιδί τα κάστανα; Ποιος δεν παρασυρόταν από τη μυρωδιά τους, όταν οι καστανάδες τα έψηναν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, τραβώντας τη μαμά από το χέρι για ένα σακουλάκι; Το κάστανο είναι συνυφασμένοσυνταγ με το κρύο ως ένα σούπερ υγιεινό και άκρως παραδοσιακό comfort food. Είναι, όμως, και πολύ θρεπτικά!

Τα κάστανα έχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών Β και C, φυλλικού οξέως, σιδήρου, καλίου και ασβεστίου. Προσοχή, όμως, στην ποσότητα που καταναλώνετε, γιατί περιέχουν και αρκετές θερμίδες!

Και παρόλο που έχουμε συνηθίσει να τα απολαμβάνουμε ψητά ή βραστά, παρακάτω σας έχουμε τρεις φοβερές συνταγές με κάστανο (γλυκιές και αλμυρή) που θα ενθουσιάσουν όλη την οικογένεια.

Τάρτα με σοκολάτα και κάστανο

Υλικά:
1 συσκευασία Φύλλο ζύμης για τάρτα
300γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
100γρ. φρέσκο βούτυρο
100ml κρέμα γάλακτος
3 αβγά
100γρ. ζάχαρη
300γρ.πουρές κάστανου (βρασμένα κάστανα λιωμένα στο μπλέντερ)
80ml κρέμα γάλακτος
4 κουτ. της σούπας ζάχαρη

Για τη διακόσμηση

μερικά κάστανα γλασέ ή γλυκό κάστανο
λευκή σοκολάτα τριμμένη

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC και αφήνουμε τη ζύμη εκτός ψυγείου για 20 με 30 λεπτά ώστε να μαλακώσει.Απλώνουμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένη ταρτιέρα έτσι ώστε να σκεπάζει τον πάτο και τα τοιχώματα της. Τρυπάμε με πιρούνι όλη την επιφάνειά της και την προψήνουμε για 15 λεπτά περίπου. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την κουβερτούρα ψιλοκομμένη. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά. Βάζουμε τη ζάχαρη και τα αβγά σε ένα μπολάκι και το τοποθετούμε σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας καλά με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Μόλις βράσει η κρέμα γάλακτος τη ρίχνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα, ανακατεύοντας ελαφρά με μία κουτάλα. Αφού λιώσει η σοκολάτα ρίχνουμε μέσα τα αβγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ρευστό μίγμα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον πουρέ κάστανου, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το ρούμι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει λίγο η κρέμα κάστανου (θα είναι ελαφρά ρευστή). Ρίχνουμε το μίγμα κάστανου μέσα στο μίγμα σοκολάτας, ανακατεύουμε και αδειάζουμε πάνω στην προψημένη τάρτα που έχει κρυώσει.Ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά και αφού κρυώσει η τάρτα την διακοσμούμε με μερικά κάστανα και την τριμμένη σοκολάτα.

Κέικ σοκολάτας με κάστανο

Υλικά:

500 γρ. αλεύρι
300 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο
150 γρ. γάλα
1 μπέικιν πάουντερ
4 αυγά
1 βανίλια
ξύσμα πορτοκαλιού
χυμό από 1 πορτοκάλι
20 κάστανα ολόκληρα
150 γρ. κακάο

για το γλάσο
100 γρ. γάλα
200 γρ. κουβερτούρα σοκολάτας

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα αυγά. Συνεχίζουμε ρίχνοντας το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά. Τελευταίο προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε με δυνατές κινήσεις.

Αλευρώνουμε σχεδόν τα μισά κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα, και τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα.
Απλώνουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ. Ψήνουμε στους 180οC για 50 λεπτά.

Για το γλάσο ζεσταίνουμε το γάλα, προσθέτουμε την κουβερτούρα σοκολάτας και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Γλασάρουμε το κέικ και στολίζουμε με ολόκληρα κάστανα.

Πουρές κάστανο

Συστατικά

1 κιλό κάστανα
3 φλιτζάνια ζωμό κρέατος (από μοσχάρι ή κοτόπουλο)
3 σκελίδες σκόρδο, αποφλοιωμένες
3 φλιτζάνια μαγειρεμένο πουρέ πατάτας (6 μέτριες βρασμένες πατάτες περασμένες από μπλέντερ)
6 κουταλιές βούτυρο μαλακό, ανάλατο
1 /2 έως 3 /4 φλιτζανιού  κρέμα γάλακτος ( ή γάλα  με χαμηλά λιπαρά)
Αλάτι

4 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα ( προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Χαράξτε τα κάστανα σε ένα ή δύο σημεία και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 C για 8 λεπτά ή μέχρι να δείτε ότι έχουν ψηθεί. Όταν κρυώσουν αρκετά, αφαιρέστε το εξωτερικό μέρος τους και το εσωτερικό χνουδωτό στρώμα τους.

Σε μια κατσαρόλα, σιγοβράστε τα κάστανα, το ζωμό κρέατος και το σκόρδο, περίπου  για 25 λεπτά ή μέχρι τα κάστανα να είναι καλοβρασμένα. Δοκιμάστε να τα τρυπήσετε με ένα πιρούνι, αν τρυπιούνται  εύκολα τότε σημαίνει ότι έχουν βράσει. Στραγγίξτε τα και πετάξτε το σκόρδο. Περάστε τα από το μύλο που έχετε για τον πουρέ ή από ένα μπλέντερ.
Μεταφέρετε τον πολτό σε μια κατσαρόλα αρκετά μεγάλη ώστε να χωρά και τα άλλα συστατικά. Προσθέστε τον πουρέ πατάτας, 5 κουταλιές βούτυρο, 1 /2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, αλάτι και ανακατέψτε. Προσθέστε όση  κρέμα χρειάζεται εάν το μείγμα φαίνεται πολύ συμπαγές.

Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, περάστε τα κρεμμυδάκια από το υπόλοιπο βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν και ανακατέψτε τα με τον πουρέ. Σερβίρουμε αμέσως.

Τα συστατικά επαρκούν για 6 – 8 μερίδες.

Tip: Μπορείτε να κρατήσετε 2-3 κάστανα, να τα κόψετε κομματάκια και να γαρνίρετε τον πουρέ, έτσι το πιάτο σας θα αποκτήσει όμορφη όψη.

Διαβάστε ακόμα:

Τηγανητές πατάτες: Η εναλλακτική συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε!

Συκώτι: Τα σπουδαία διατροφικά οφέλη του και μία φανταστική συνταγή για να το φάνε τα παιδιά!

Σπαγγέτι με κεφτεδάκια: Φτιάχνουμε την λατρεμένη συνταγή της ταινίας «Η Λαίδη και ο Αλήτης»