4 κακές συνήθειες που πρέπει να σταματήσουν μια και καλή οι γονείς

Ο πιο ισχυρός τρόπος για να διδάξετε στα παιδιά καλές και υγιεινές συνήθειες δεν είναι η επιβράβευση ή η τιμωρία, αλλά το καλό παράδειγμα. Είναι σημαντικό να αποτελείτε ένα υγιές παράδειγμα συμπεριφοράς.

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τις “κακές συνήθειες” που έχουν πολλοί γονείς και οι οποίοι χωρίς να το καταλάβουν, επηρεάζουν αρνητικά και τα παιδιά τους. Θυμηθείτε, ότι δεν αρκεί να κόψουμε μία κακή συνήθεια! Θα πρέπει να την αντικαταστήσουμε με μία θετική.

Μην χάνετε την ψυχραιμία σας εύκολα και μην βάζετε τις φωνές ως πρώτη αντίδραση

Τα καμώματα και η συμπεριφορά των παιδιών πολλές φορές σας βγάζουν εκτός εαυτού, χάνετε την ψυχραιμία σας και φωνάζετε σε μια προσπάθεια να τα συνετίσετε. Κι όμως πριν σπεύσετε να φωνάξετε και να θυμώσετε καλό είναι να ξανασκεφθείτε και να δείτε τα πράγματα με μια λογική ματιά. Έτσι θα δείξετε στα παιδιά ότι με τις εντάσεις και τα ξεσπάσματα, μόνο σε αδιέξοδο καταλήγει μια κατάσταση και φυσικά μόνο μέσα από τη νηφαλιότητα και το διάλογο τα πράγματα εξομαλύνονται και βρίσκονται λύσεις σε κάθε είδους πρόβλημα.

Σταματήστε να είστε επικριτικοί 

Το να σχολιάζετε διαρκώς αρνητικά το καθετί και να μην βλέπετε τίποτα θετικό σε ό,τι κι αν δείξουν ή σχολιάσουν τα παιδιά σας κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικό είναι για την ανάπτυξή τους. Μέσα από αυτή σας τη συμπεριφορά, τα παιδιά δεν εμπιστεύονται την κρίση τους και δυσκολεύονται να μάθουν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους ή να λύνουν τα προβλήματά τους εύκολα.

Μην δίνετε έμφαση στη πρωτιά

Τα περισσότερα παιδιά που εμφανίζουν τελειομανία και έντονη ανταγωνιστικότητα, μιμούνται συμπεριφορές που έχουν δει. Αν είμαστε ανταγωνιστικοί και μας ενδιαφέρει να είμαστε πρώτοι, μεταφέρουμε ακριβώς το ίδιο και στο παιδί μας. Σημαντικό είναι να επιβραβεύουμε το παιδί για την προσπάθειά του και όχι μόνο όταν κατακτά την πρωτιά, αφού πρέπει να μάθει ότι στη ζωή δεν είναι πάντα ο νικητής.

Υπερβολική χρήση της τεχνολογίας

Δεν είναι δίκαιο να λέμε στα παιδιά ότι όταν τρώμε δεν μιλάμε, αν κατά τη διάρκεια του δείπνου είστε «κολλημένοι» με το κινητό σας τηλέφωνο είτε για να μιλήσετε, είτε για να στείλετε κάποιο email. Ορίστε κανόνες για την χρήση της τεχνολογίας, τους οποίους όμως θα ακολουθείτε κι εσείς .