4 υπέροχα βιβλία για παιδιά με ανησυχίες

Τα σχολεία έκλεισαν, αλλά το ταξίδι της γνώσης δεν σταματά! Μπορεί τα πιτσιρίκια να έχουν αρχίσει να απολαμβάνουν την ανεμελιά των καλοκαιρινών διακοπών, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσουν την επαφή με τα βιβλία.

Σαφώς θα ξεκουραστούν και θα αποφορτιστούν από το άγχος που βίωσαν κατά το πέρασμα της προηγούμενης σχολικής χρονιάς αλλά θα έχουν και όλο τον διαθέσιμο χρόνο να ταξιδέψουν στη γνώση μέσα από διασκεδαστικές αφηγήσεις.

4 ολοκαίνουργια βιβλία γνώσεων που θα κάνουν το καλοκαίρι των παιδιών ακόμα πιο διασκεδαστικό

Tα παιδιά που αγαπούν τις θετικές επιστήμες και διαβάζουν φανατικά βιβλία που τους αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της επιστήμης, τους εξηγούν με απλό τρόπο μια σειρά από φαινόμενα και τα προτρέπουν να κατανοήσουν με βιωματικό τρόπο βασικές αρχές της Φυσικής, της Μηχανικής και των Μαθηματικών πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούν το κοντινό βιβλιοπωλείο και να ξεφυλλίσουν τα ολοκαίνουργια βιβλία γνώσεων των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Στις σελίδες των εικονογραφημένων αυτών βιβλίων τα παιδιά θα ανακαλύψουν πώς λειτουργεί το σύμπαν, θα μάθουν τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και τον ρόλο της αειφόρου ανάπτυξης. Θα γνωρίσουν το πολυσχιδές έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, του ανεπανάληπτου ζωγράφου, οραματιστή επιστήμονα αλλά και μηχανικού που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, καθώς και την πολυεπίπεδη σκέψη του Άλμπερτ Αϊνστάιν που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στον κόσμο, με την περίφημη Θεωρία της Σχετικότητας.

Αυτά τα βιβλία μπορεί να φαντάζουν δύσκολα και απαιτητικά για τις συνθήκες της θερινής ανάπαυλας, εντούτοις είναι άκρως ενδιαφέροντα και χρήσιμα, καθώς ικανοποιούν εμπράκτως μία από τις κυριότερες έμφυτες τάσεις των παιδιών: την ανάγκη τους να ανακαλύψουν τον κόσμο και να ερμηνεύσουν τα φαινόμενα που τα περιβάλλουν. Στις σελίδες τους τα παιδιά θα μάθουν ένα σωρό πράγματα για τις επιστήμες μέσα από την άνεση του σπιτιού τους ενώ χάρη στις προτεινόμενες δραστηριότητες το ταξίδι της μάθησης θα γίνει πιο διασκεδαστικό και πιο διαδραστικό από ποτέ!

Μάθε, παιδί μου, να αγαπάς και να προστατεύεις το περιβάλλον

Το βιβλίο “Σώσε τον πλανήτη!” είναι ο καλύτερος οδηγός για να μπορέσει το παιδί να κατανοήσει καλύτερα τη σημασία της οικολογίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε να μάθει να φροντίζει και να αγαπάει το περιβάλλον. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα, στις σελίδες του οποίου ο μικρός αναγνώστης (8+) θα βρει πολύτιμες συμβουλές που θα τον βοηθήσουν να αποκτήσει οικολογική συνείδηση, να ευαισθητοποιηθεί σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης και να εξοικειωθεί με τη σημασία του τρίπτυχου επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση – υπευθυνότητα.

Διαβάζοντάς το, θα καταλάβει γιατί είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουμε το πράσινο σπίτι μας, τη Γη, και θα ανακαλύψει πώς μπορεί να συμμετέχει ενεργά στη διαφύλαξη του οικοσυστήματος. Παράλληλα, θα εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του με νέους όρους όπως “βιοδιασπώμενο”, “μηδενικά απορρίμματα”, “κλιματική αλλαγή”, “δημιουργική ανακύκλωση”. Οι πληροφορίες είναι δοσμένες με τρόπο που δεν κουράζει ούτε δημιουργεί την αίσθηση διδακτισμού, αντιθέτως παρατίθενται συνοδεία εικόνων, ώστε το παιδί να τις κατανοήσει και να τις εμπεδώσει με τον δικό του ρυθμό. Φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου, έχει αποκομίσει όλη τη γνώση για να κατανοήσει την ανάγκη φροντίδας του περιβάλλοντος  και υιοθέτησης ενός πράσινου τρόπου ζωής.

Μας άρεσε ιδιαιτέρως το εύρημα με τις δραστηριότητες που παρακινούν τα παιδιά είτε να σκεφτούν τρόπους για το πώς μπορούν να συμβάλλουν ενεργά στην προσπάθεια να σωθεί ο πλανήτης, είτε τους δίνουν χρηστικές πληροφορίες για κάποιο ζήτημα που άπτεται της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η άγνωστη ιστορία της διαστημικής περιπέτειας

Ο  διεθνούς αναγνώρισης Έλληνας φυσικός και αστρονόμος, και επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, Διονύσης Π. Σιμόπουλος έγραψε το εξαιρετικό βιβλίο “Πες μας, παππού… Πώς πήγαμε στο φεγγάρι” για να εξηγήσει στα παιδιά (8+) τη μαγεία του διαστήματος και το ταξίδι του ανθρώπου στο φεγγάρι.

Όλα ξεκινούν όταν ο Πέτρος και η Χαρά επιστρέφοντας από το σχολείο ρωτούν τον παππού τους να τους πει τι θυμάται για το πρώτο βήμα του ανθρώπου στο φεγγάρι, στις 20 Ιουλίου 1969. Η ερώτηση αυτή δίνει αφορμή στον παππού να αναπολήσει το παρελθόν και να ξετυλίξει το κουβάρι της ιστορίας, ώστε να μάθουν τα εγγονάκια του όλο το χρονικό μέχρι τη στιγμή που για πρώτη φορά ο άνθρωπος πάτησε σε ένα ουράνιο σώμα εκτός του πλανήτη μας.

Με αφετηρία τις πρώιμες πτήσεις του Δαίδαλου και του Ίκαρου, ο παππούς θα μιλήσει στα παιδιά για το πώς ο άνθρωπος συνέλαβε και εν συνεχεία προσπάθησε με κάθε δυνατό τρόπο να φέρει επιτυχώς εις πέρας ένα διαστημικό ταξίδι. Ένα εγχείρημα διόλου εύκολο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το Διάστημα είναι πιο αφιλόξενο και από τις πιο αντίξοες συνθήκες στη Γη. Η επιβίωση του ανθρώπου μακριά από το γήινο περιβάλλον απαιτεί την αντιμετώπιση τεράστιων δυσκολιών και πρακτικών προβλημάτων.

Στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται το συναρπαστικό ταξίδι του ανθρώπου για την κατάκτηση του διαστήματος και ο αναγνώστης μαθαίνει τα πάντα για τον εξοπλισμό, τα διαστημόπλοια και τις επανδρωμένες αποστολές που χρειάστηκαν ώστε να φτάσουμε στην πολυπόθητη «κατάκτηση» της Σελήνης και να κατανοήσουμε  τον ουράνιο συνοδό του πλανήτη μας. Παράλληλα, έρχεται σε επαφή και με μια σειρά από αστρονομικά φαινόμενα που επεξηγούνται επαρκώς ώστε το παιδί να γνωρίσει τον άγνωστο και συνάμα επιβλητικό κόσμο του σύμπαντος.

Το εξαιρετικό αυτό βιβλίο “απογειώνει” η εικονογράφηση της Ουρανίας Λυμπεροπούλου και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Άξιο αναφοράς είναι  το παράρτημα και το γλωσσάρι που παρέχουν στα παιδιά τις απαραίτητες επεξηγήσεις ώστε να εμπεδώσουν καλύτερα τα όσα διάβασαν. Παράλληλα, τα παιδιά θα βρουν μια σειρά εκπαιδευτικές δραστηριότητες,  κουίζ,  λαβύρινθους και ιδέες για ζωγραφική που έχει επιμεληθεί η Μαρία Γονιδάκη ώστε να απασχοληθούν δημιουργικά ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου.

Mάλιστα, τα πιτσιρίκια, εκτός από το περιεχόμενο του βιβλίου, θα ενθουσιαστούν και από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που είναι διαθέσιμα προς θέαση σε tablet ή smartphone, έχοντας πρώτα σκανάρει τους κωδικούς με την εφαρμογή QR code reader. Με το βιβλίο του κ. Σιμόπουλου τα παιδιά θα γνωρίσουν τον συμπαντικό κόσμο και θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους  για τους πλανήτες, τον Ήλιο, το ηλιακό σύστημα, τα αστέρια και τους γαλαξίες.

Πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε μια μικρή ιδιοφυΐα;

Τα μεγαλύτερα παιδιά (9+)  θα ενθουσιαστούν με τα βιβλία της σειράς  “Σκέψου όπως…” που φέρνουν στο προσκήνιο το έργο δύο σπουδαίων προσωπικοτήτων που συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες διάνοιες όλων των εποχών.

Ο λόγος για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι και τον Άλμπερτ Αϊνστάιν που συστήνονται μέσα από το πολυσήμαντο έργο τους. Στις σελίδες τους τα παιδιά μαθαίνουν πώς να αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μυαλό τους και πώς η επιστημονική μέθοδος θα τους βοηθήσει να βρουν λύση σε κάθε πρόβλημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωπα.

Πρόκειται για δύο μοναδικά στο είδος τους βιβλία γνώσεων γεμάτα αφηγήσεις, δραστηριότητες και παιχνίδια που θα παρακινήσουν τον αναγνώστη να ακολουθήσει τη σκέψη και τη συλλογιστική ιδιοφυϊών που άλλαξαν τον κόσμο.

Το “Σκέψου όπως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι” αποτελεί το καλύτερο μέσο για να γνωρίσει ένα παιδί την αναγεννησιακή αυτή ιδιοφυΐα που άφησε ανεξίτηλο ίχνος στην παγκόσμια πολιτιστική και επιστημονική κληρονομιά. Το έργο του εκπροσωπεί διαχρονικά την ανθρώπινη περιέργεια, την απαράμιλλη εφευρετικότητα και την φιλομάθεια.  Στις συναρπαστικές σελίδες του βιβλίου – εγκυκλοπαιδικού οδηγού, καταγράφεται το πεδίο της επιστημονικής του δράσης και όλες οι πτυχές των καλλιτεχνικών – και όχι μόνον – δραστηριοτήτων.

Πέρα από την παράθεση των επιτευγμάτων του Ντα Βίντσι, παρουσιάζεται με απλό και κατανοητό τρόπο το πώς κατάφερε να τα επιτύχει. Στο πλαίσιο αυτό, το παιδί μυείται στη δημιουργική πλευρά της περιέργειας, στην προσοχή στη λεπτομέρεια, στην άσβεστη δίψα για μάθηση και στην αξία της παρατήρησης.

Το πιο ενδιαφέρον όμως στοιχείο του βιβλίου δεν είναι άλλο από τη μεγάλη γκάμα διαδραστικών ασκήσεων που εμπνέουν τον αναγνώστη και τον προ(σ)καλούν να ακολουθήσει τα χνάρια της συλλογιστικής του Λεονάρντο. Σας αποκαλύπτουμε μερικές εξ αυτών, όπως την “Προπόνηση για τα Μάτια”, “Το Μουσείο των Χρωμάτων”, τη “Χρονομετρημένη Γραφή”, ή το “Ξεγέλασε τον εγκέφαλό σου”, που αποδεικνύουν τη διασκεδαστική πλευρά της επιστήμης!

Αν, πάλι, το παιδί σας αγαπά τη Φυσική, το “Σκέψου όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν” θα το ενθουσιάσει και θα του δώσει ακόμα περισσότερα ερεθίσματα για να ασχοληθεί με τις φυσικές επιστήμες.

Στις σελίδες του βιβλίου το παιδί έρχεται σε μια πρώτη επαφή με το ανυπέρβλητο επιστημονικό έργο του Αϊνστάιν, που ξεκλείδωσε τα μυστικά του Σύμπαντος και άφησε παρακαταθήκη περισσότερες από 300 επιστημονικές δημοσιεύσεις και πάνω από 150 συγγράμματα για το κοινό! Η μεγάλη του ευφυΐα και η επιθυμία του να εξασκεί συνεχώς το μυαλό του οδήγησαν στη γέννηση θεωριών που έθεσαν τις βάσεις για την εξέλιξη της επιστήμης. Δεν υπάρχει περίπτωση ο μικρός αναγνώστης να μην εντυπωσιαστεί και να μην παρακινηθεί να ακολουθήσει τα χνάρια αυτής της πρωτοπόρας μορφής, που κατάφερε να ξεπεράσει τα όρια του χώρου της επιστήμης και να γίνει παγκόσμιο σύμβολο του σύγχρονου κόσμου και της σκέψης.

Ο λιλιπούτειος λάτρης της Φυσικής θα έρθει σε επαφή με το άγνωστο μα συνάμα τόσο ενδιαφέρον επιστημονικό πεδίο, θα γνωρίσει τα θεμέλια πάνω στα οποία δομείται η επιστημονική εκπαίδευση, ενώ οι προτεινόμενες δραστηριότητες θα τον καθοδηγήσουν στο μονοπάτι της ορθολογικής σκέψης.

Θα κληθεί να εξασκήσει τη φαντασία του, να ακονίσει το μυαλό του και να ανακαλύψει την επιστήμη γύρω του μέσα από δραστηριότητες όπως οι “Νοητικές Παγίδες”, “Η Μηχανή του Χρόνου”, “Τα κουτιά του Θάρρους”, ενώ εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα πειράματα που βρίσκονται διάσπαρτα στις σελίδες του βιβλίου.

Πέρα από την επιστημονική παρουσίαση, τα βιβλία της σειράς κερδίζουν και με το παραπάνω το δύσκολο στοίχημα να ικανοποιήσουν την έμφυτη περιέργεια των παιδιών. Κάθε βιβλίο είναι έτσι δομημένο, που θα δώσει στα λιλιπούτεια ανήσυχα πνεύματα “τροφή” για ασταμάτητες επιστημονικές ανακαλύψεις κι ενδιαφέρουσες “αποστολές”.

Τα βιβλία που σας παρουσιάσαμε είναι οι ιδανικοί χάρτινοι σύντροφοι για τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές και συμβάλλουν τα μέγιστα ώστε το ταξίδι στον κόσμο της γνώσης να γίνει μια εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη στα παιδιά!