5 λόγοι που το παιδί σας λέει ψέματα και τι να κάνετε για αυτό

Ως ενήλικες μπορούμε να ξεχωρίσουμε το ψέμα από την αλήθεια και τον πόνο που μπορεί να προκαλέσει το πρώτο στους άλλους. Φυσικά, μπορούμε να ξεχωρίσουμε και το «αθώο» ψέμα, το οποίο συχνά χρησιμοποιούμε για μην πληγώσουμε τους οικείους μας.

Τα παιδιά, όμως, και ιδιαιτέρως τα πιο μικρά δεν μπορούν να κάνουν αυτόν τον διαχωρισμό και δεν μπορούν να καταλάβουν, ότι το ψέμα καμιά φορά μπορεί να πληγώσει κάποιον πιο πολύ από την σκληρή αλήθεια.

Το ψέμα και οι φανταστικές ιστορίες είναι μέρος της ανάπτυξης των μικρών παιδιών. Η κατάσταση αυτή, όμως, μπορεί να προκαλέσει και μια μικρή σύγχυση στον γονέα, καθώς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί το παιδί του λέει τόσο κραυγαλέα ψέματα.

Διαβάστε, λοιπόν, γιατί το παιδί σας μπορεί να λέει ψέματα

Μπορεί να θέλει να σας ευχαριστήσει: Και αν ξέρει, ότι έκανε κάτι που θα σας δυσαρεστήσει, μπορεί να σας το αποκρύψει για να αποφύγει το δικό σας θυμό.

Μπορεί να έχει μεγαλύτερο… κίνητρο για το ψέμα: Αν, για παράδειγμα, γνωρίζει πως η τιμωρία του θα είναι αυστηρή και μεγάλη τότε πιθανότερο είναι να πει ένα ψέμα…

Μπορεί να υιοθετεί τη συμπεριφορά που βλέπει στο σπίτι: Τα παιδιά είναι δύσκολο να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ του ψέματος και του «αθώου» ψέματος που μπορεί να λέμε μεταξύ μας οι ενήλικες και να νομίζουν, ότι μπορούν να ψεύδονται για οτιδήποτε.

Μπορεί να μην αντιλαμβάνεται τη διαφορά ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία: Μέχρι να κλείσει τα 3 ή τα 4 χρόνια το παιδί σας μπορεί να μην καταλαβαίνει ακριβώς τι είναι το ψέμα, αφού δεν μπορεί να αντιληφθεί πλήρως και την αλήθεια των πραγμάτων.

Μπορεί να πει τα πράγματα όπως θα ήθελε να είναι: Μερικές φορές τα παιδιά θα ήθελαν τα πράγματα να έχουν γίνει αλλιώς από ό,τι έγιναν. Έτσι, μπορεί να πιστεύουν, ότι λέγοντας τα πράγματα όπως θα ήθελαν να είναι, ίσως τα κάνουν πραγματικότητα.

Και τι μπορείτε να κάνετε εσείς

Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε αν το παιδί σας λέει ψέματα. Όπως ήδη είπαμε είναι μέρος της ανάπτυξής τους, ενώ μπορεί να δείχνει, ότι τεστάρουν και τα όριά σας.

Το κλειδί για την αντιμετώπισή τους είναι να διδάξετε στα παιδιά σας τη σημασία της αλήθειας. Ο όρος «ψέμα» είναι άγνωστος στα μικρά παιδιά, οπότε είναι προτιμότερο να αποφύγετε την τιμωρία και να τους δείξετε πώς μπορεί ένα ψέμα να πληγώσει τους άλλους ή να τους κάνει να νιώσουν άσχημα.

Πηγή: kidspot.com