Οι 5 καλύτερες μαμάδες από παιδικές ταινίες που όλοι αγαπήσαμε!

Άλλοτε γλυκιές και άλλοτε πιο αυταρχικές, άλλοτε υπομονετικές και άλλοτε στα πρόθυρα κρίσης, μα πάντοτε υποστηρικτικές και γεμάτες αγάπη για τα παιδιά τους, από τότε που φορούσαν πάνες και δεν μπορούσαν να εκφραστούν με λόγια, μέχρι την ενηλικίωση και όλη την υπόλοιπη ζωή τους! Αυτό είναι το κοινό χαρακτηριστικό των μαμάδων σε όλα και μήκη και πλάτη του κόσμου… ακόμα και στις παιδικές ταινίες! Άλλες παραδοσιακές, άλλες σούπερ μαμάδες (ναι, στις ταινίες υπάρχουν κι αυτές!) και άλλες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους. Οι μαμάδες της μεγάλης οθόνης έχουν αγαπηθεί σε όλες τις εκδοχές τους από μικρούς και μεγάλους, καθώς αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό τις μαμάδες της ζωής μας! Κι ενώ αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω σε αρκετές παιδικές ταινίες, θα δούμε τις μητέρες να μην συμμετέχουν ενεργά στην πλοκή της υπόθεσης, τα τελευταία χρόνια αποκτούν το δυναμισμό και την αποφασιστικότητα που τους αρμόζει!

maxresdefaultΑυτή είναι και η περίπτωση της πολυμήχανης και επιδέξιας Helen Parr από την ταινία “Οι Απίθανοι” (2004). Στα νιάτα της ήταν αντίθετη με το γάμο γιατί πίστευε ότι θα καταστρέψει την άποψη που είχε για τη ζωή. Τελικά, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τον Bob Parr και μαζί απέκτησαν τρία παιδιά. Μετά το γάμο εγκαταλείπει τη φεμινιστική στάση ζωής της και υιοθετεί μια πιο παραδοσιακή νοοτροπία ως σύζυγος και μητέρα. Έχει αιχμηρό χιούμορ και νοιάζεται για την ευημερία της οικογένειάς της. Ενώ μερικές φορές μπορεί να είναι λίγο οξύθυμη, προσπαθεί συνήθως να παραμείνει ψύχραιμη, αν και μπορεί να πανικοβληθεί ή να θυμώσει υπό πίεση. Είναι συχνά πιο αυταρχική με τα παιδιά της σε σχέση με το σύζυγό της. Είναι η σούπερ μαμά που προστατεύει με κάθε κόστος την οικογένειά της, είναι παθιασμένη και υποστηρικτική. Είναι εκείνη που κρατάει την οικογένεια ενωμένη!

1016959-disney-developing-live-action-dumbo-featureΑφοσιωμένη και προστατευτική μητέρα που μεγαλώνει μόνη το παιδί της. Ο λόγος για τη Mrs Jumbo, μητέρα του Dumbo, το ελεφαντάκι που έγινε γνωστό το 1941. Παραμένει άγνωστο τι συνέβη στο σύζυγό της. Είτε μεταφέρθηκε σε άλλο τσίρκο ή ζωολογικό κήπο είτε απεβίωσε. Μπορεί να είναι τόσο γλυκιά όσο τη θυμόμαστε, ωστόσο είναι πρόθυμη να τσακωθεί με όποιον πειράξει ή προσβάλλει το γιο της! Στο τέλος της ταινίας, ο Dumbo το ελεφαντάκι έχει γίνει πλέον διάσημος για την ικανότητά του να πετάει προς μεγάλη ανακούφιση της μητέρας του. Η Mrs Jumbo αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μητέρας που θέλει να δείξει ότι ακόμα και τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μονογονεϊκές οικογένειες μπορούν να επιτύχουν στη ζωή τους και να είναι ευτυχισμένα!

tangledwΗ βασίλισσα Arianna υπέφερε από μια σπάνια ασθένεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην ταινία “Μαλλιά Κουβάρια” (2010). Κι ενώ όλοι νόμιζαν ότι μαμά και κόρη δεν θα τα καταφέρουν, η μικρή Ραπουνζέλ ήρθε τελικά στη ζωή με επιτυχία χάρη σε μια παραδοσιακή ιατρική μέθοδο. Η βασίλισσα φέρει εντυπωσιακή ομοιότητα με την κόρη της, έχουν ολόιδια φωτεινά, πράσινα μάτια και παρόμοια χαρακτηριστικά προσώπου. Είναι πολύ αγαπητή στο βασίλειο και τους κατοίκους της περιοχής. Αν και δεν μπορούμε να διακρίνουμε το μεγαλείο της προσωπικότητάς της, υπάρχουν ορισμένες σκηνές που δείχνουν πόσο πολύ λατρεύει την κόρη και το σύζυγό της, πόσο τρυφερή, υποστηρικτική και ευγενική είναι.

disneyΗ Eudora είναι η μητέρα της πριγκίπισσας Tiana στην ταινία “Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος” (2009). Σύντομα θα μείνει χήρα και θα αποκτήσει μια πολύ στενή σχέση εμπιστοσύνης με την Tiana. Θέλει η κόρη της να είναι ευτυχισμένη και να μην κουράζεται πολύ. Έχει έντονες ομοιότητες με την ελληνίδα μητέρα στο χαρακτήρα, αφού θέλει η κόρη της να παντρευτεί και να κάνει παιδιά, ώστε η ίδια να γίνει σύντομα γιαγιά! Τελικά, το όνειρό της γίνεται πραγματικότητα, αφού στο τέλος της ταινίας τη βλέπουμε στο γάμο της Tiana και του Naveen, να καμαρώνει το ευτυχισμένο ζευγάρι!

Elinor-and-Merida-queen-elinor-35556434-500-701Η βασίλισσα Elinor από την ταινία Brave (2012) διακρίνεται από χάρη, ομορφιά, σοφία και δυναμικό χαρακτήρα. Έχει αφοσιωθεί έντονα στη φροντίδα της οικογένειας και του βασιλείου της. Η βασίλισσα Elinor είναι αρχικά μια πολύ αυστηρή και αυταρχική φιγούρα στη ζωή της κόρης της, Merida. Απαιτεί να ακολουθήσει τα βήματά της ως βασίλισσα και τα έθιμα και τις παραδόσεις του βασιλείου. Παρά τις αντικρουόμενες ιδέες πάνω στην επιθυμία της Merida για ελευθερία και ανεξαρτησία, θέλει μόνο το καλύτερο για την κόρη της. Η Elinor μοιράζεται το πείσμα της με τη Merida, καθώς και οι δύο αρνούνται να ακούσουν η μία την άλλη και επιλέγουν μόνο να επιβάλλουν τα ιδανικά και τις πεποιθήσεις τους, χωρίς να προσπαθούν να βρουν μια συμβιβαστική λύση. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ταινίας, οι δυο τους περνούν χρόνο μαζί, προσπαθώντας να αναζωπυρώσουν τη σχέση τους. Η Elinor αλλάζει εξ ολοκλήρου χαρακτήρα και επιτρέπει στην κόρη της να αγκαλιάσει την ελευθερία που πάντα επιζητούσε!