5 νηστίσιμες συνταγές με θαλασσινά που θα λατρέψουν και τα παιδιά!

Με αφορμή την Μεγάλη Εβδομάδα, η Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου, Κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD Yπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου ‘Σώμα Υγιές’ μας παρουσιάζει πέντε νηστίσιμες, εύκολες και άκρως γευστικές συνταγές με θαλασσινά που θα γεμίσουν ευχάριστα το στομάχι μικρών και μεγάλων.

Η επιλογή θαλασσινών, όπως το χταπόδι, τα καλαμάρια, οι σουπιές, οι γαρίδες και τα διάφορα οστρακοειδή, κατά τη διάρκεια της νηστείας, προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σίδηρο και βιταμίνη Β12, υποκαθιστώντας εν μέρει το κρέας και τα προϊόντα του. Από την άλλη, τα θαλασσινά περιέχουν και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Α, D και Ε και πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, μεταξύ των οποίων σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιώδιο.

Καλαμαράκια γεμιστά

Υλικά:

• 4 καλαμάρια μεγάλου μεγέθους
• 1 και 1/3 του φλιτζανιού ηλιέλαιο
• 1 ματσάκι μαϊντανό 
(ψιλοκομμένο)
• 2 φρέσκα κρεμμυδάκια 
(ψιλοκομμένα)
• 1 μέτριο κρεμμύδι 
(ψιλοκομμένο)
• 2 κ.σ. σταφίδες
• 1 φλιτζάνι ρύζι
• 1 φλιτζάνι τσαγιού κρασί αρετσίνωτο
• αλάτι  και πιπέρι
• εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Αρχικά, καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, δηλαδή αφαιρούμε το εσωτερικό τους, κόβουμε το κεφάλι και έπειτα τα ψιλοκόβουμε.Συνεχίζουμε, ρίχνοντας στην κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι. Ύστερα, προσθέτουμε τα καλαμαράκια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Σβήνουμε με το μισό κρασί και ρίχνουμε ακόμη τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό. Μετά από 15 λεπτά περίπου προσθέτουμε 4 φλιτζάνια νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει. Μόλις το φαγητό μας βεβαιωθείτε πως έχει βράσει καλά, ρίχνουμε τις σταφίδες, το ρύζι και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς, σιγοβράζοντας το φαγητό μας, μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά. Έπειτα αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Συνεχίζουμε, με το γέμισμα των καλαμαριών και με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού. Δεν γεμίζουμε όμως μέχρι πάνω, έτσι ώστε να μπορούν να κλείσουν με μια σκληρή οδοντογλυφίδα χωρίς να χυθεί η γέμιση. Τοποθετούμε τα καλαμαράκια σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζοντας με μαϊντανό, αλατοπιπερώνοντας και περιχύνοντας το υπόλοιπο το κρασί.Τέλος, σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30’. Έπειτα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20’ μέχρι να ροδίσουν από πάνω και σερβίρουμε.

Μύδια με ρύζι

Υλικά :

• 500γρ φρέσκα μύδια
• 1 φλ. νερό
• 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 2/3 φλ. ρύζι
• 1/2 κ. γλ. μπαχάρι
• 1/4 φλ. κουκουνάρια
• 1/4 φλ. μαύρη σταφίδα
• 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
• πιπέρι
• 2 κ.σ. άνηθο
• λεμόνι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Αρχίζουμε με τον καθαρισμό των μυδιών, αφαιρούμε τα μουστάκια τους, καθαρίζουμε το κέλυφος με ένα βουρτσάκι και τέλος τα πλένουμε πολύ καλά. Ακόμη, όσα μύδια έχουν μείνει ανοιχτά μετά από την συγκεκριμένη διαδικασία τα πετάμε. Επίσης θα πετάξουμε και όσα μύδια παραμείνουν κλειστά μετά το βράσιμο.Έπειτα βάζουμε τα καθαρισμένα μύδια σε μια κατσαρόλα, προσθέτοντας το νερό και το κρασί. Τα αφήνουμε για ελάχιστα λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να ανοίξουν τα μύδια. Δεν πρέπει όμως να τα αφήσουμε να παραβράσουν, καθώς η γεύση τους θα χαθεί και θα σκληρύνουν. Σε μια άλλη κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Μόλις ροδίσει για λίγο το κρεμμύδι, ρίχνουμε το καστανό ρύζι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε 2 φλιτζάνια ζουμί από τα μύδια και σιγοβράζουμε το ρύζι για περίπου 10 λεπτά, προκειμένου να απορροφηθούν τα υγρά.
Επιπλέον, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 15΄ επιπλέον. Τέλος, βγάζουμε τη σάρκα από τα μύδια και την προσθέτουμε στο πιλάφι. Ανακατεύουμε καλά για να ζεσταθούν τα μύδια και σερβίρουμε.

Γαριδομακαρονάδα

Υλικά 

• 500γρ σπαγγέτι
• 600γρ. γαρίδες κατεψυγμένες ή φρέσκιες
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά αν σας αρέσουν τα καυτερά) ή 1 πρέζα πάπρικα καυτερή
• 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 1 μεγάλη συσκευασία ντοματάκια ή 4 ώριμες φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες
• 1 κ. σ. ντοματοπελτέ
• 1 κ. γ. ζάχαρη
• 1/4 κούπας φλ. λευκό ξηρό κρασί
• Μαϊντανός ψιλοκομμένος
• Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Το πρώτο μας βήμα είναι να καθαρίσουμε τις γαρίδες, δηλαδή να αφαιρέσουμε το εντεράκι τους, το κέλυφος, καθώς επίσης και τα κεφάλια τους και να αφήσουμε μόνο τις ουρίτσες τους. Στη συνέχεια σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε ¾ ποτηριού νερό μαζί με τα κεφαλάκια της γαρίδας, προκειμένου να βράσουν για ελάχιστα λεπτά περίπου 3-4, για να πάρουμε με αυτόν τον τρόπο τον ζωμό τους. Έπειτα, σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και αφού ζεσταθεί για λίγο, προσθέτουμε σκόρδο και τις γαρίδες και τα σοτάρουμε για λίγο σβήνουμε με το κρασί.Ύστερα, αφού έχει εξατμιστεί το αλκοόλ, αφαιρούμε τις γαρίδες από το τηγάνι και τις αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια τα σοτάρουμε για πολύ λίγο και στη συνέχεια ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, τον ντοματοπελτέ, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, την πιπεριά ή την πάπρικα, τον μαϊντανό και το ζωμό από τα κεφαλάκια που βράσαμε. Σκεπάζουμε το σκεύος μας και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά. 3-4 λεπτά πριν τα κατεβάσουμε από την εστία προσθέτουμε τις γαρίδες. Τέλος, βράζουμε και τα μακαρόνια και αφού τα στραγγίσουμε και τα λαδώσουμε σερβίρουμε στα πιάτα και ρίχνουμε τις γαρίδες με τη σάλτσα σε κάθε πιάτο ξεχωριστά. Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με λίγο μαϊντανό.

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Υλικά 

• 1 κιλό χταπόδι καθαρισμένο
• 1 ξερό κρεμμύδι
• 1 καρότο
• 4 κ. σ. ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• ¼ του φλιτζανιού ούζο
• 400 γρ. τομάτα κονκασέ
• 1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών ή 1 κύβος λαχανικών διαλυμένος σε 1.5 λίτρο ζεστό νερό
• 2 φύλλα δάφνης
• ξύσμα από 1 λεμόνι
• χυμός από ½ λεμόνι
• 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
• αλάτι
• πιπέρι

Για το σερβίρισμα

• κάπαρη
• φρέσκια ρίγανη
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ελαιόλαδο
• 1 λεμόνι

Εκτέλεση:

Αρχικά, πλένουμε και καθαρίζουμε καλά το χταπόδι, δηλαδή κόβουμε πάνω και κάτω από τα μάτια και πετάμε αυτό το κομμάτι, αφαιρούμε και πετάμε το στόμα και επίσης γυρνάμε την κουκούλα ανάποδα καθαρίζοντας και κόβοντας σε κομμάτια αναλόγως με το μέγεθος που θέλουμε. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 2 κ. σ. ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί για λίγο προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.  Έπειτα, προσθέτουμε ακόμη στην κατσαρόλα το χταπόδι, συνεχίζοντας το σοτάρισμα αυτή τη φορά όμως σε δυνατή φωτιά για άλλα 3-4 λεπτά.Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε καλά. Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ. Αφού εξατμιστεί προσθέτουμε την τομάτα κονκασέ, τον ζωμό λαχανικών τα φύλλα δάφνης, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε.Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 50 λεπτά. Έπειτα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μακαρόνια μαζί με το αλάτι, το πιπέρι και με 4 κ. σ ελαιόλαδο. Ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα για 15 λεπτά μέχρι να ρουφήξει το ζουμί και να βράσουν τα μακαρόνια μας. Τέλος, σερβίρουμε με κάπαρη, λφρέσκια ρίγανη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 1 φέτα λεμόνι.

Κυδώνια με σπαγγέτι

Υλικά 

• 500 γρ. σπαγγέτι
• 12 κυδώνια
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 4 κ. σ. ελαιόλαδο
• 2 καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες
• 1/4 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
• 200γρ μπρόκολο
• αλάτι
• πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Αρχικά τοποθετούμε τα κυδώνια σε ένα μπολ με νερό και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά. Έπειτα, τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι χωρίς νερό. Τα σκεπάζουμε, τα αχνίζουμε για 3΄ περίπου, μέχρι να ανοίξουν, και σουρώνουμε το ζωμό τους. Στη συνέχεια ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το μπρόκολο και προσθέτουμε το σκόρδο και την πιπεριά.
Αφού τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε τα κυδώνια και το κρασί. Όταν το αλκοόλ εξατμιστεί προσθέτουμε το ζωμό από τα κυδώνια, λίγο ωμό ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Τέλος, βράζουμε τα μακαρόνια και τα προσθέτουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.