5 πράγματα που πρέπει να σκεφτείς καλά πριν δώσεις στο παιδί σου κινητό

Τα κινητά τηλέφωνα σήμερα κάνουν πολλά περισσότερα από ένα απλό τηλεφώνημα ή την αποστολή ενός μηνύματος. Είναι περισσότερο υπολογιστές παρά κλασικές συσκευές επικοινωνίας. Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, πρέπει να σκεφτείτε δυο και τρεις φορές πριν αποφασίσετε να δώσετε στο σπλάχνο σας μια κινητή ηλεκτρονική συσκευή και πολύ περισσότερο ένα κινητό τηλέφωνο.

Γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το να αγοράσετε ένα κινητό στο παιδί σας έχει πολλές συνέπειες στην καθημερινότητα και τη ζωή του.

Ποιες παραμέτρους πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του ένας γονιός πριν αποφασίσει να δώσει στο παιδί του ένα κινητό; Σίγουρα πάρα πολλές! Τις πιο σημαντικές παραθέτουμε παρακάτω, για να είστε προετοιμασμένοι σωστά να αντιμετωπίσετε αυτή την αντιπαράθεση με το παιδί σας, αν δεν έχετε ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις…

  1. Δεν υπάρχει σωστή ηλικία: Μια κοφτή και ξεκάθαρη απάντηση στην ερώτηση “Πότε να πάρω κινητό στο παιδί μου”, δυστυχώς, δεν υπάρχει. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και η ηλικία που ένα παιδί μπορεί να αποκτήσει κινητό ποικίλλει. Για παράδειγμα, αν αγοράσατε στο μεγαλύτερο παιδί σας κινητό στα 13 του, πρέπει να συνυπολογίσετε τις ανάγκες, την ηλικία, τον χρόνο, τη συμπεριφορά των άλλων παιδιών σας πριν τους δώσετε κινητό. Αξίζει πάντως, να λάβετε υπ’όψιν πώς χειρίστηκαν το θέμα αυτό ο Bill Gates και ο Steve Jobs
  2. Ξεκαθαρίστε τον σκοπό του κινητού: Το να αποκτήσει το παιδί σας κινητό πρέπει να είναι μια συνειδητή απόφαση με ξεκάθαρο στόχο. Θα μπορούσατε να φτιάξετε ένα “συμβόλαιο” με το παιδί σας που να ξεκαθαρίζει αυτόν ακριβώς το σκοπό. Το συγκεκριμένο “συμβόλαιο”, φυσικά, και θα μπορεί να αλλάζει ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού σας. Μπορείτε, για παράδειγμα, να συμφωνήσετε γραπτώς, ότι δεν θα μπαίνει στο ίντερνετ από το κινητό -αν μάθετε, ότι το έκανε, θα του το πάρετε για μία εβδομάδα.
  3. Η σωστή ανατροφή ξεκινά από νωρίς: Το μόνο σίγουρο είναι, ότι τα παιδιά έρχονται σε επαφή με ηλεκτρονικές συσκευές και οθόνες από πολύ μικρή ηλικία. Παίζουν παιχνίδια σε υπολογιστές ή tablets, οπότε το κινητό τηλέφωνο είναι η συσκευή που χρησιμοποιείται λιγότερο. Ωστόσο, η σωστή διαπαιδαγώγηση πρέπει να ξεκινήσει από πολύ νωρίς. Βεβαιωθείτε, ότι οι συζητήσεις με τα παιδιά σας αφορούν και τις υπόλοιπες λειτουργίες του και ξεκινούν παράλληλα με τη χρήση και των υπόλοιπων ηλεκτρονικών συσκευών.
  4. Να είστε το καλό παράδειγμα: Σε ό,τι και αν κάνει ένα παιδί έχει ως παράδειγμα τους γονείς του και το οικογενειακό του περιβάλλον. Ο κίνδυνος εθισμού στις οθόνες και τις ηλεκτρονικές συσκευές δεν ελλοχεύει μόνο για τους μικρούς σε ηλικία, αλλά και τους μεγαλύτερους. Σκεφτείτε πολύ καλά τη δική σας συμπεριφορά στο σπίτι με το κινητό τηλέφωνο και αναθεωρήστε όσα σημεία είναι απαραίτητα. Θα κάνουν και σε εσάς καλό…
  5. Αποβάλλετε τον αρνητισμό: Τις περισσότερες φορές όταν ακούμε πως το παιδί μας θέλει κινητό φέρνουμε στο μυαλό μας μόνο τις αρνητικές και τρομακτικές πτυχές του ζητήματος. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά που αξίζει να αναγνωρίσουμε στην τεχνολογία. Τα κουίζ και τα παιχνίδια που υπάρχουν στα κινητά, για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιούνται με φειδώ και σύνεση μπορεί να γίνουν πολύ διασκεδαστικά και τα κινητά τηλέφωνα έχουν κάνει πολύ πιο εύκολη την επικοινωνία μας ακόμα και με όσους βρίσκονται πολύ μακριά μας. Κλειδί για τη σωστή χρήση είναι το μέτρο και η ισορροπία. Αν ξεκαθαρίσει αυτό στο μυαλό των παιδιών, τότε σίγουρα το κινητό δεν θα γίνει “εχθρός” της δημιουργικότητας και αθωότητάς του.