5 συμβουλές για να διαχειριστείτε το χρόνο που “σπαταλούν” τα παιδιά μπροστά στις οθόνες

Τα παιδιά λατρεύουν να περνούν ώρες μπροστά απο μια οθόνη και να απολαμβάνουν τον ελεύθερο τους χρόνο αναπόσπαστα. Παρολαυτά ως γονείς είναι πολύ σημαντικό να καταφέρετε να έχετε τη διαχείριση του χρόνου που παιδιά αφιερώνουν στο αγαπημένο του gadget.

Βάσει ερευνών έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που ξοδεύουν λιγότερο χρόνο σε τέτοιες συσκευές έχουν την τάση να συμμετέχουν σε άλλες φυσικές δραστηριότητες και γενικότερα έχουν καλύτερους δείκτες ανάπτυξης.

Οι αρνητικές επιδράσεις της υπερβολικής ενασχόλησης με την «οθόνη» αφορούν διάφορες πτυχές της ζωής των παιδιών, τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής του υγείας, όπως το υπερβάλλον βάρος, η χαμηλή σωματική δραστηριότητα, η έλλειψη ύπνου, τα μαθησιακά προβλήματα και η επιθετικότητα.

Κατά μέσο όρο, τα παιδιά κάτω από την ηλικία των 8 ετών  δαπανούν περίπου 2 ώρες ημερησίως σε κάθε είδους οθόνες, όπως smartphone, tablet, τηλεόραση ή video game. Καθώς η ηλικία αυξάνεται, αυξάνεται και ο χρόνος προσκόλλησης στις οθόνες που αγγίζει  περίπου τις 45 ώρες εβδομαδιαίως.

Τα εν λόγω ευρήματα είναι ιδαιτέρως ανησυχητικά για αυτό και εμείς σας προτείνουμε 5 κατευθυντήριες γραμμές που μπορείτε να ακολουθήσετε για τη διαχείριση και τον έλεγχο του χρόνου που περνούν τα παιδιά σε μια οθόνη :

1. Εξηγήστε στο παιδί δεν πρέπει να προσκολλάται στην οθόνη. Μιλήστε τους για την τεχνολογία και το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιεί τα διάφορα gadget ώστε να μην φτάνει στα όρια της κατάχρησης.  Άλλωστε, το «παν μέτρον άριστον» δεν υπάρχει τυχαία.

2. Δεν πρέπει να υπάρχει κανενός είδους οθόνη στο υπνοδωμάτιο των παιδιών. Και ενώ για την τηλεόραση ίσως να είναι πιο διαχειρίσιμο, μία λύση για τις υπόλοιπες μικρές ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να είναι το να φορτίζονται κάθε βράδυ, όλες μαζί, σε ξεχωριστό δωμάτιο.

3.Ο υπολογιστής με τον οποίο σερφάρουν τα παιδιά θα πρέπει να βρίσκεται σε εμφανές σημείο στο σπίτι. Με τον τρόπο αυτό,  θα μπορείτε να ελέγχετε διακριτικά τόσο το χρόνο που περνάει το παιδί μπροστά στην οθόνη, καθώς και το είδος των ιστοσελίδων τις οποίες επισκέπτεται.

4. Αναφορικά με τον χρόνο που περνάνε καθώς και με τις κινήσεις των παιδιών  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , ως γονείς οφείλετε να εξοικειωθείτε με τα μέσα αυτά και γιατί όχι να γίνετε ηλεκτρονικοί «φίλοι» με τα παιδιά σας. Επισημαίνεται ότι τα παιδιά που δεν έχουν φτάσει στην εφηβεία δεν θα πρέπει να διατηρούν τέτοιου είδους λογαριασμούς.

5. Θέστε όρια και κανόνες στην ενασχόληση με τις οθόνες.  Δεν γίνεται να αφήνετε στο παιδί σας χωρίς κανόνες ένα κινητό ή ένα tablet. Αρχικά, θέστε ένα λογικό χρονικό όριο, το μέρος  αλλά και το πότε θα το χρησιμοποιήσει. Εάν παραβιάσει τους κανόνες, τότε υπάρχει και τιμωρία. Για παράδειγμα, δεν θα χρησιμοποιήσει το κινητό τηλέφωνο για μια ολόκληρη ημέρα ή για μια βδομάδα κτλπ.