5 χρήσιμα tips για να βοηθήσετε το έφηβο παιδί σας με το διάβασμα

Η καθημερινότητα με τα παιδιά και τις πολλές υποχρεώσεις δεν είναι εύκολη. Οι γονείς αγχώνονται, κουράζονται και σκέφτονται πολλά. Το ίδιο, όμως, κάνουν και τα παιδιά ειδικά από τη στιγμή που εισέρχονται στην εφηβεία και μετά.

Ένα ζήτημα που απασχολεί συχνά γονείς και παιδιά είναι το καθημερινό διάβασμα για το σχολείο, το οποίο γίνεται «πεδίο» μάχης για τις οικογένειες. Οι έφηβοι αντιδρούν και παραμελούν, πολλές φορές, τα διαβάσματά τους με αποτέλεσμα η απόδοσή τους στο σχολείο να μειώνεται, αλλά κυρίως να δημιουργούνται έντονες προστριβές στην οικογένεια.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε  το έφηβο παιδί σας με το διάβασμα στο σπίτι;

Προγραμματίστε την ώρα μελέτης κάθε μέρα

Αυτό το «κόλπο» είναι αποδοτικό για τα παιδιά κάθε σχολικής βαθμίδας. Προσπαθήστε να έχετε μια συγκεκριμένη ρουτίνα διαβάσματος καθημερινά, η οποία θα ξεκινά και θα τελειώνει – ει δυνατόν – συγκεκριμένη ώρα. Αν τύχει και το παιδί σας τελειώσει νωρίτερα ή έχει λιγότερες εργασίες, τότε την ώρα που απομένει ζητήστε του να κάνει μια μικρή επανάληψη σε κάτι που το δυσκολεύει ή να διαβάσει ένα λογοτεχνικό βιβλίο ή ένα άρθρο σχετικό με κάποιο μάθημά του.

Συνδυάστε τη γνώση με την εμπειρία

Μια αρκετά αποτελεσματική στρατηγική για τα παιδιά είναι να συνδέουν αυτά που μαθαίνουν με γνώσεις που ήδη έχουν. Στο μάθημα της Φυσικής, για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να κατανοήσει έναν νόμο ή έναν τύπο μέσα από μια δική του εμπειρία. Αν μιλάμε για την ταχύτητα, μπορεί να το συνδυάσει με την απόσταση που κάνει με το αυτοκίνητο για να πάει στο γήπεδο.

Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό

Ακόμα και στον τρόπο διαβάσματος. Πολλά παιδιά, για παράδειγμα, μεγαλώνοντας νιώθουν καλύτερα όταν διαβάζουν υπό τους ήχους μουσικής ή σε έναν χώρο που έχει φασαρία. Συζητήστε με το παιδί σας τι το βολεύει ακριβώς και προσαρμόστε το περιβάλλον διαβάσματος στις ανάγκες του.

Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία

Το ίντερνετ και τα κινητά δεν είναι μόνο για χαλάρωση. Μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν πηγές αναζήτησης πληροφοριών για εργασίες, αλλά και γνώσεων για πολλά άλλα ζητήματα. Ενθαρρύνετε το παιδί να χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές συσκευές με μέτρο και κυρίως προς όφελός του.

Δείτε εδώ ορισμένες χρήσιμες πλατφόρμες εκπαίδευσης για μαθητές!

Στηρίξτε το παιδί σας

Τα παιδιά χρειάζονται τη βοήθεια και τη στήριξή μας σε κάθε ηλικία. Δείξτε στα εφηβάκια σας ότι οι εργασίες τους είναι σημαντικές και για εσάς μέσω ερωτήσεων. Ψάξτε μαζί για πληροφορίες και να είστε πρόθυμοι και διαθέσιμοι για βοήθεια. Συζητήστε με το παιδί τις εργασίες που το δυσκολεύουν, ακόμα και αν δεν γνωρίζετε την απάντηση σε όλα. Σε καμία περίπτωση δεν λύνετε εσείς τις ασκήσεις ή τις εργασίες του παιδιού, απλώς είστε δίπλα του, όταν και αν το χρειάζεται.