Μουσειοσκευές: Αυτά είναι τα Μουσεία που ταξιδεύουν στα σχολεία της χώρας

Τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνεται ο αριθμός των Μουσείων που θέλοντας να φέρουν κοντά στο πολιτισμό και την πολιτιστική μας κληρονομιά τα παιδιά όλων των ηλικιών έχουν υιοθετήσει το θεσμό των Μουσειοσκευών και έχουν “μπει” σε εκατοντάδες σχολεία όλης της χώρας.

Τι είναι οι Μουσειοσκευές

Oι μουσειοσκευές, έννοια που προκύπτει από τις λέξεις μουσείο + αποσκευή, είναι κινητά εκπαιδευτικά προγράμματα των μουσείων, καθώς ποικίλο ενημερωτικό υλικό μίας θεματικής ενότητας οργανώνεται με τη μορφή βαλίτσας και δανείζεται δωρεάν σε σχολεία για μικρό χρονικό διάστημα 15 ημερών.Οι κατάλληλα διαμορφωμένες βαλίτσες περιέχουν ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό υλικό εναλλακτικής διδασκαλίας, που επιτρέπει την εξοικείωση του μαθητή με ένα θέμα ή μουσειακό αντικείμενο και είναι σχεδιασμένες έτσι, ώστε να χρησιμοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις.

Οι στόχοι των μουσειοσκευών είναι:

  • Να εξοικειώσουν τα παιδιά με την έννοια «μουσείο»
  • Να συμβάλλουν στην ισχυροποίηση των δεσμών σχολείου-μουσείου
  • Να προωθήσουν τη συνεργατική μάθηση με την ενεργό συμμετοχή των παιδιών
  • Να εμπλουτίσουν το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου
  • Να υποστηρίξουν όσους δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο μουσείο
  •  Να δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να ασχοληθούν διεξοδικότερα με ένα θέμα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυτά είναι τα Μουσεία που διαθέτουν Μουσειοσκευές για τα σχολεία

Μουσείο Ακρόπολης:

Μπροστά στα μάτια των μαθητών ζωντανεύει ανάγλυφα η εικόνα ενός λαμπρού αρχαίου Iερού (μουσειοσκευή «Πάμε στην Aκρόπολη»), όπου λατρεύονταν οι θεοί (μουσειοσκευή («Tο Δωδεκάθεο»), μέσα σε μεγαλοπρεπείς ναούς (μουσειοσκευή «Ένας Aρχαίος Nαός») χτισμένους από μάρμαρο (μουσειοσκευή «Λιθοξοϊκή»), στολισμένους με γλυπτά μοναδικής τέχνης (μουσειοσκευή «H Zωφόρος του Παρθενώνα»). Προσκυνητές ντυμένοι με υπέροχα ρούχα συμμετέχουν στις γιορτές ( μουσειοσκευή «Αρχαία Ελληνική Ενδυμασία») με τη μουσική πανταχού παρούσα (μουσειοσκευή «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα»). O κόσμος της αρχαιότητας προσεγγίζεται έτσι από τους μαθητές με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Παράλληλα παρουσιάζεται η σύγχρονη επιστημονική έρευνα και το μεγάλο τεχνικό έργο που συντελείται σήμερα στην Ακρόπολη (μουσειοσκευή «Ακρόπολη και Αναστήλωση»).

Μάθετε περισσότερα εδώ

Οι εκπαιδευτικές μουσειοσκευές δανείζονται από τον Τομέα Ενημέρωσης & Εκπαίδευσης της Υ.Σ.Μ.Α. Για τον δανεισμό είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 210 9239186, Δευτέρα έως Παρασκευή 12.00 μ.μ. έως 2.00 μ.μ.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης:

Οι Μουσειοσκευές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης καλύπτουν τα εξής θέματα: Κυκλαδικός Πολιτισμός, Αρχαία Ελληνική Κεραμική, Το ένδυμα στην Αρχαία Ελλάδα, Παίζοντας στην Αρχαία Ελλάδα, Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα, Η Καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα καθώς και η Πολυαισθητική βαλίτσα για άτομα με προβλήματα όρασης.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Για το δανεισμό μουσειοσκευών, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων T. 210 7239438.

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Διαθέτει τις εξής 8 μουσειοσκευές – κινητά εκπαιδευτικά προγράμματα, για παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού: «Ζωγραφίζω τη θάλασσα», «Ζωγραφίζω το δέντρο», «Ζωγραφίζω το ζώο», «Ανθρώπινη μορφή», «έχω δικαίωμα…», «η διαφορετικότητα μέσα από τη Τέχνη» και «Μαθαίνω να σέβομαι το περιβάλλον με Τέχνη».

Μάθετε περισσότερα εδώ

Για το δανεισμό: Απαραίτητη η τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γραμματεία του Μουσείου / Τ.: 210 3312 621, 3312 750 / Τρίτη – Σάββατο 10.00-14.00

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Οι μουσειοσκευές του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου είναι κατάλληλες για παιιδά 4-6 ετών και 6 – 12 ετών και είναι οι εξής: «Από τη θεά Δήμητρα… στα δημητριακά», «Τα Ιάματα του Ασκληπιού», «Ανακυκλωπράγματα» ,«Φυσαλίδες», «Τα Δόντια μας», «Ο Καραγκιόζης»(μόνο για παιδιά προσχολικής και Α΄- Β΄ δημοτικού) και το «Το ΑΒητάρι της ισορροπημένης διατροφής».

Μάθετε περισσότερα εδώ

Οι μουσειοσκευές παραλαμβάνονται και επιστρέφονται στην υποδοχή του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας (Κτίριο του Ωδείου Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασ.Γεωργίου Β΄ 17-19, 106 75 Αθήνα) & ώρες 10 π.μ. – 4 μ.μ., Δευτέρα με Παρασκευή.

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας 

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας δημιούργησε και διακινεί δωρεάν τις παρακάτω πέντε Μουσειοσκευές «Τα Ηφαίστεια της Ελλάδας», «Τα Ελληνικά Δάση», «Το Έδαφος στηρίζει τη Ζωή», τη “Η Μετανάστευση των Οργανισμών” και το «Το Αλάτι της Ζωής μας». Απευθύνονται σε παιδιά 10 ετών και πάνω (από Ε’ δημοτικού).

Μάθετε περισσότερα εδώ

Κάθε σχολείο ή φορέας που επιθυμεί να δανειστεί μια Μουσειοσκευή θα πρέπει να απευθύνει ηλεκτρονικό αίτημα ή fax προς τους Φίλους του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, www.filoi-gnhm.gr, φαξ. 210 8083289, όπου θα αναφέρει στοιχεία επικοινωνίας για συνεννόηση.

Μουσείο Μπενάκη

Οι μουσειοσκευές δημιουργούνται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη, σε συνεργασία με ειδικούς, και δανείζονται σε εκπαιδευτικούς φορείς για διάστημα 10 ημερών με προσυνεννόηση. Καλύπτουν τις εξής θεματικές: Χαρακτική, Η γλώσσα της μοντέρνας ζωγραφικής, Ελληνικοί παραδοσιακοί κεφαλόδεσμοι, Το κασελάκι του αγιογράφου, Ένα ταξίδι στη Μνήμη -Ένα ταξίδι στη Μορφή, Ελληνικά λαϊκά παιχνίδια, Γλώσσα και γραφή, Φωτογραφίζοντας την Παλιά Αθήνα. 1833-1933, Η ζωή στην Παλιά Αθήνα,
Βούλα Παπαϊωάννου – Εικόνες απόγνωσης και ελπίδας. Ελλάδα 1940-1960.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Οι Μουσειοσκευές προσεγγίζουν ένα περιβαλλοντικό θέμα με όσο το δυνατόν περισσότερα εργαλεία, αξιοποιώντας, παράλληλα, τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ). Είναι διαθέσιμες οι εξής: 1. Η Μουσειοβαλίτσα του Γυπαετού 2. Το υπόγειο ταξίδι του νερού 3. Τα οροπέδια του Ψηλορείτη 4. Σεισμοί και Ηφαίστεια για την Πρώιμη Σχολική Ηλικία 5. Σεισμοί και ηφαίστεια. Προστατεύω τα παιδιά από το σεισμικό και ηφαιστειακό κίνδυνο 6. Οικοπεριβάλλον και Γεωποικιλότητα του Φυσικού Πάρκου Σητείας 7. Οικοπεριβάλλον και Γεωποικιλότητα του Φυσικού Πάρκου Σητείας.

Μάθετε περισσότερα εδώ