Χαμογέλα, αγάπα, χόρεψε: Μαθαίνουμε την προστακτική με τον πιο χαρούμενο τρόπο

Χαμογέλα, αγάπα, χόρεψε: Μαθαίνουμε την προστακτική με τον πιο χαρούμενο τρόπο

Τα ρήματα που φανερώνουν προσταγή, παράκληση ή ευχή λέμε ότι βρίσκονται σε έγκλιση προστακτική. Την έγκλιση σχηματίζουν μόνο δύο χρόνοι, ο ενεστώτας και ο αόριστος, ενώ έχει δύο πρόσωπα: το β’ πρόσωπο (εσύ, εσείς) και το γ’ πρόσωπο (αυτός, αυτοί).

Κυρίως, όμως, χρησιμοποιούμε το β’ πρόσωπο. Για παράδειγμα:

  • Κλείστε το παράθυρο! (προσταγή)
  • Δώσε μου το βιβλίο, σε παρακαλώ (παράκληση)
  • Πήγαινε στο καλό (ευχή)

Ο δάσκαλος Μάριος Μάζαρης με την ευκαιρία της έλευσης του Νοεμβρίου δίδαξε στα παιδιά με τον πιο γλυκό τρόπο την προστακτική. Όχι, ως προσταγή ή εντολή, αλλά με ενθάρρυνση  και αγάπη.

Σε μία ακόμη υπέροχη ανάρτησή του μιλά για το πώς έμαθε στα παιδιά την προστακτική με συμβουλές και όμορφες οδηγίες:

«Μπορεί ένας μήνας να ξεκινάει με προστακτική; όταν τη συναντάς στη γλώσσα, ναι! Κι η προστακτική προστάζει, διατάζει, όλο εντολές μοιράζει! Μιλώντας λοιπόν για προστακτική και τις οδηγίες που δίνει που συνήθως είναι αυστηρές, εμείς κατασκευάσαμε τις ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΤΑΚΤΙΚΕΣ, που δε χρειάζεται να διατάξουν κάποιον, αλλά να τον ενθαρρύνουν. πότε σας είπε κάποιος τελευταία φορά ΑΓΑΠΑ! με όλη τη δύναμη της φωνής του; πότε σας έδωσαν εντολή ΤΡΑΓΟΥΔΑ; πότε μια συμβουλή ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕ; Μαζέψαμε αρκετές τέτοιες προστακτικές, τώρα που μπήκε ο μήνας κι έχουμε ανάγκη από φωτεινές συμβουλές. τους έβαλα γλωσσοπίεστρα για να μπορούμε καθημερινά να κάνουμε εξάσκηση κανόνων ορθογραφίας και σύνταξης μέσα στην τάξη, με όμορφες συμβουλές»

Διαβάστε επίσης:

Ο «Όλιβερ Τουίστ» για 2η χρονιά από το Τεχνοδρόμιο στο Θέατρο Πειραιώς 131 (Από 27/11)

Το Ιnfokids στηρίζει το θεσμό της σχολικής βιβλιοθήκης προσφέροντας βιβλία στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αλιβερίου

Τα Ελληνικά πανεπιστήμια περνούν στη σύγχρονη εποχή και συμπράττουν με τα Αμερικανικά: Όσα πρέπει να ξέρουν φοιτητές και γονείς