6 εφηβικές θεατρικές παραστάσεις που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε φέτος

Το θέατρο έχει τη δύναμη να συμβάλει στην πνευματική καλλιέργεια ενός παιδιού και να το κάνει να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν και άλλες μορφές έκφρασης. Πρόκειται για μια ζωντανή τέχνη η οποία καταφέρνει να μεταδίδει στον έφηβο συγκλονιστικά συναισθήματα, γνώσεις, μηνύματα, και να ενεργοποιεί τα πνευματικά του χαρίσματα.

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τις 6 εφηβικές θεατρικές παραστάσεις που αξίζει να δουν φέτος οι έφηβοι θεατρόφιλοι. Το εφηβικό θέατρο οφείλει να αντανακλά την πραγματικότητα των νεαρών του ηρώων. Επεξεργάζεται δύσκολα ερωτήματα, αλήθειες και εξερευνά τολμηρές φόρμες.

“Το Τέρας” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Για πέντε μόνο παραστάσεις αρχής γενομένης από το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος θα παρουσιάσει στον Ειδικά Διαμορφωμένο Υπόγειο Χώρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης την παράσταση «το Τέρας».

H υπόθεση της παράστασης:

Ο γιατρός Βίκτωρ Φρανκενστάιν από παιδί αναζητά να καταλάβει τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος και η φύση. Προσπαθεί να ανακαλύψει πώς δημιουργείται η ζωή. Ζώντας στην εποχή της βιομηχανικής επανάστασης και του ηλεκτρισμού, αποφασίζει και τελικά καταφέρνει να φτιάξει έναν «άνθρωπο», ένα Πλάσμα. Μόλις όμως ολοκληρώνει το δημιούργημά του, το απορρίπτει και το εγκαταλείπει αποκαλώντας το Τέρας.

Πότε: Για 5 παραστάσεις 23, 30/11 και 7, 14, 21/12 | Ημέρα & ώρα παράστασης: Σάββατο στις 5.30 μ.μ. και καθημερινές στα σχολεία (κατόπιν συνεννόησης)

Εισιτήρια: 8 ευρώ

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, (Ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος

“Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα” στο Θέατρο Τζένη Καρέζη

Ο διάσημος θεατρικός συγγραφέας Σάιμον Στήβενς, υπογράφει τη θεατρική διασκευή του πολυβραβευμένου μυθιστορήματος του Μαρκ Χάντον Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα, που κέρδισε 7 βραβεία Ολίβιε, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου το 2013.  Μια γλυκόπικρη ιστορία για την εφηβεία, την οικογένεια, τα μαθηματικά και τα χρώματα.

Η υπόθεση της παράστασης

Είμαι ο Κρίστοφερ Τζον Φράνσις Μπουν. Ξέρω όλες τις χώρες του κόσμου με τις πρωτεύουσές τους. Και όλους τους πρώτους αριθμούς μέχρι το 7507.  Είναι 7 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Ο 15χρονος Κρίστοφερ στέκεται δίπλα στον σκοτωμένο σκύλο της γειτόνισσάς του, της κ. Σίαρς, που τον έχουν καρφώσει με ένα δικράνι. Η κ. Σίαρς θα καλέσει την αστυνομία, και ο Κρίστοφερ για πρώτη φορά στη ζωή του θα οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα, όπου θα του γίνει σύσταση. Παρά την απαγόρευση του πατέρα του, ο Κρίστοφερ αποφασίζει να λύσει το μυστήριο του σκοτωμένου σκύλου, γιατί πιστεύει πως ο δολοφόνος πρέπει να βρεθεί και να τιμωρηθεί.

Πότε: Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00

Εισιτήρια: 12,00€ –  18,00€

Θέατρο Τζένη Καρέζη,

Ακαδημίας 3

“Να βγω λιγάκι στον αέρα” στο Θέατρο Τέχνης Καρόλος Κουν

Η παράσταση με γοητευτικό χιούμορ και φαντασία, θίγει το ζήτημα του επαγγελματικού προσανατολισμού που απασχολεί τους έφηβους, αλλά και τους γονείς τους.

Η υπόθεση του έργου:

Κάθε Σάββατο, στις 12 η ώρα το μεσημέρι, η δημοσιογράφος της ραδιοφωνικής εκπομπής «Θα βγω λιγάκι στον Aέρα » έχει προσκεκλημένους δύο εφήβους, ένα κορίτσι κι ένα αγόρι από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους. Αυτή την εβδομάδα η εκπομπή έχει θέμα το καίριο ζήτημα του επαγγελματικού προσανατολισμού: Πώς βλέπουν οι έφηβοι την κατάσταση που επικρατεί σήμερα; Η δημοσιογράφος που ξαφνιάζεται από τον αυθορμητισμό και την αποφασιστηκότητα των νέων, εύχεται σε κάθε περίπτωση να πραγματοποιηθούν τα όνειρα τους. Τότε ξαφνικά στην εκπομπή συμβαίνει κάτι εντελώς παράδοξο; ενόσω παίζονται οι διαφημίσεις, μέσα σε λίγα λεπτά δηλαδή, περνούν 40 χρόνια – κι οι καλεσμένοι μας ξαναβγαίνουν στον αέρα!!!

Πότε: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20:00, καθημερινές πρωινές παραστάσεις για σχολεία

Εισιτήρια:  8,00 –  15,00 ευρώ

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν

Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα

 «Μικρές ιστορίες για αγρίους» στην Εφηβική Σκηνή του Μικρού Εθνικού Θεάτρου

Η Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει για δεύτερη σεζόν μια σύνθεση πάνω σε σύντομες ιστορίες του σπουδαίου σύγχρονου Γάλλου συγγραφέα και παιδαγωγού Μπερνάρ Φριό.

H υπόθεση της παράστασης

Οι ιστορίες του Φριό πηγάζουν από ένα σπάνιο χάρισμα να θίγει τα πιο σημαντικά, τα πιο μεγάλα κι ευαίσθητα ζητήματα με τρόπο ανάλαφρο που όμως δεν στερείται βάθους. Με την τολμηρή και ευαίσθητη ματιά τους, με την ελαφράδα και το χιούμορ τους διαπραγματεύονται θέματα της καθημερινής ζωής, των σχέσεων, των ανακαλύψεων, των μυστικών και των συγκρούσεων της νεανικής μας ηλικίας. Αποτελούν εξαιρετική βάση για τη δημιουργία μιας παράστασης που φιλοδοξεί να προσδώσει πολύχρωμη φωνή σε όσα, καμιά φορά, με δυσκολία λέγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες του εφηβικού μας δωματίου.

Πότε: Παρασκευή – Σάββατο στις 21.00 | Κυριακή στις 19:30

Εισιτήρια: 10€ Ενήλικες | 7€ Παιδιά | ΑΜΕΑ + Συνοδός | 5€ το άτομο

Μικρό Εθνικό – Ισόγειο Rex,

Πανεπιστημίου 48, Αθήνα

“Μια μέρα χωρίς” στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν

Το “Μια μέρα χωρίς” είναι μια θεατρική παράσταση του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν για τις εξαρτήσεις, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ. Για την τελική διαμόρφωση του κειμένου καθοριστικές υπήρξαν οι συνεντεύξεις που δέχτηκαν να δώσουν έφηβοι, γονείς και θεραπευτές που συμμετέχουν στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ με στόχο την αντιμετώπιση της εξάρτησης από το Ίντερνετ.

Η υπόθεση της παράστασης

Ο Άλεξ είναι ένα 16χρονο αγόρι. Μένει με τη μαμά του που δουλεύει πολύ. Πάρα πολύ. Ο Πέτρος, ο πατέρας του, είναι ένας πετυχημένος φωτογράφος με μια εμμονή: τα τυχερά παιχνίδια. Θα φτάσει να πουλήσει ό,τι πιο πολύτιμο έχει προκειμένου να ανταπεξέλθει στις πιεστικές «υποχρεώσεις» του. Και έτσι ο Άλεξ μεγαλώνει μόνος του. Ψάχνει, όπως όλοι μας την αγάπη, την αποδοχή, τη συντροφιά.  Ο Πέτρος, η Λου, ο Άλεξ και η Δομνίκη, ο καθένας με τις δικές του εμμονές και εξαρτήσεις, με τις δικές του αδυναμίες και ανασφάλειες ψάχνουν να βρουν τη δύναμη να ζήσουν μια μέρα χωρίς όλα αυτά που βαραίνουν την ψυχή τους. Κι εμείς τους ακολουθούμε σε αυτό το μοναδικό ταξίδι απελευθέρωσης.

Πότε: Κυριακή στις 17.30 μ.μ | Πρωινές καθημερινές παραστάσεις για σχολεία μετά από κράτηση

Εισιτήρια: 10€ | ειδική τιμή σε πρωινές παραστάσεις 6€

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν

Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα

Για τους εφήβους της Θεσσαλονίκης

“Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα” στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Η καθηλωτική παράσταση της Νεανικής Σκηνής του ΚΘΒΕ «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» του Simon Stephens έρχεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Μονής Λαζαριστών. Μια συγκινητική ιστορία που προτρέπει να δούμε τη ζωή μέσα από τα μάτια ενός παιδιού στο φάσμα του αυτισμού, ένα μάθημα ζωής για εφήβους, μα και ενήλικες.

Η υπόθεση της παράστασης

Ο Κρίστοφερ είναι ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι, με ειδικές ικανότητες και εξαιρετικό ταλέντο στα μαθηματικά. Η κοινωνική του συμπεριφορά συχνά τον δυσκολεύει στην καθημερινή του ζωή. Δεν ανέχεται να τον αγγίζει κανείς, παθαίνει κρίσεις όταν ταράζεται και δεν διαχειρίζεται τα συναισθήματά του με τον τρόπο που οι περισσότεροι άνθρωποι το κάνουν. Κάποια στιγμή αποφασίζει να εξιχνιάσει το μυστήριο της δολοφονίας ενός σκύλου. Η έρευνα όμως αυτή θα τον οδηγήσει στο να ανακαλύψει μια μεγάλη αλήθεια για την προσωπική του ζωή. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει μόνος του, μετά από αυτή την αποκάλυψη;

Πότε: Κάθε Σάββατο στις 17:00 | Παραστάσεις για σχολεία: Τρίτη έως Παρασκευή, στις 10.30

Eισιτήρια: Γενική είσοδος: 10€ | Σχολικό: 6€ | Δάσκαλοι-Καθηγητές: 10€ Άνεργοι, ΑΜΕΑ: Δωρεάν | Πολύτεκνοι, Οπλίτες θητείας: 5€ | Στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων – Αστυνομικοί: 8€

Μονή Λαζαριστών,

Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη