6 εκπαιδευτικά σχολικά προγράμματα που προσφέρουν στους μαθητές πολύτιμες γνώσεις

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 6 ξεχωριστά εκπαιδευτικά προγράμματα που αξίζει να βρεθούν σε κάθε σχολική αίθουσα και να δώσουν στους μαθητές πολύτιμες γνώσεις αλλά και εφόδια για τη ζωής τους. Τα προγράμματα υλοποιούνται αξιοποιώντας τόσο τις νέες τεχνολογίες όσο και τα εργαλεία της βιωματικής προσέγγισης και ενεργητικής μάθησης, όπως θεατρικό παιχνίδι, δραματοποίηση, αφήγηση ιστοριών και παραμυθιών, έρευνα και ανακάλυψη, προβολές βίντεο και ενημερώσεων, κινητικά παιχνίδια. Να σημειωθεί ότι τα προτεινόμενα προγράμματα είναι κατάλληλα προσαρμοσμένα στους στόχους της κάθε ηλικιακής ομάδας και φέρουν την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

“Πράκτορες του πλανητη”

Οι Πράκτορες του Πλανήτη είναι μια μη-κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση με στόχο τη δημιουργία ενός αειφόρου μέλλοντος μέσα από την εκπαίδευση και δράση των παιδιών. Με πρωτοποριακό εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες, στοχεύουν να δώσουν στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια ώστε να εξελιχθούν σε ευσυνείδητους πολίτες οι οποίοι μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες, αποφάσεις, και να λάβουν δράση για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο συλλογικό μέλλον. Δραστηριοποιούνται σε σχολεία καλώντας τους μαθητές να γίνουν Πράκτορες του Πλανήτη, και να φέρουν σε πέρας άκρως απόρρητες αποστολές, με στόχο την προστασία του πλανήτη.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Προσέχω – Μαθαίνω – Νοιάζομαι

Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή εκπόνησε σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ειδικά διαμορφωμένο για μαθητές των πρώτων τάξεων του Δημοτικού σχολείου. Μέσω του προγράμματος παρέχεται στους μαθητές η δυνατότητα να μάθουν παίζοντας, διασκεδάζοντας και συζητώντας, τους βασικούς κανόνες ασφαλούς συμπεριφοράς στη θάλασσα και στην παραλία, ενώ παράλληλα, διδάσκεται η ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρησή της περιβαλλοντικής ισορροπίας.  Η καλλιέργεια θαλάσσιας κυκλοφοριακής αγωγής, είναι δυνατόν, με τη διαχρονική υλοποίηση του προγράμματος, να αποδώσει καρπούς, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, συμβάλλοντας κατ επέκταση στη σταδιακή μείωση των ατυχημάτων στη θάλασσα, των πνιγμών και της παραβατικής γενικά συμπεριφοράς κατά τη διενέργεια θαλασσίων δραστηριοτήτων.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Ασφάλεια στο Σπίτι

Οι εθελοντές εργαζόμενοι των εργοστασίων του Τιτάνα και της ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ εκπαιδεύουν τους μαθητές να αναγνωρίζουν μη ασφαλείς καταστάσεις και να προφυλάσσονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αποφεύγοντας πιθανά ατυχήματα στους χώρους του σχολείου, του σπιτιού αλλά και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία αντανακλαστικών ασφάλειας από την παιδική ηλικία και η συμβολή στην πρόληψη παιδικών ατυχημάτων και απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Περπατώντας, με τα παπούτσια σου (Η αξία της ενσυναίσθησης)

H Αέρινη Πόλη είναι μια ομάδα που σχεδιάζει και υλοποιεί πρωτοπόρα εκπαιδευτικά προγράμματα βασισμένα στις ανάγκες του σήμερα των σχολείων της χώρας. Ένα μέρος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της έχει βασιστεί στο πρόγραμμα “Επικοινωνία δίχως βία, για σχολεία δίχως βία” που διοργάνωσε το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το πρόγραμμα “Περπατώντας, με τα παπούτσια σου” αποσκοπεί στο να συστήσει στα παιδιά την αξία της ενσυναίσθησης., μέσα από γεγονότα της καθημερινής σχολικής ζωής. Πρόκειται για την ικανότητα να δούμε από την οπτική γωνία του άλλου ανθρώπου, να προσπαθήσουμε να βιώσουμε τα συναισθήματα του και να επικοινωνήσουμε μαζί του, αποφεύγοντας οποιαδήποτε κριτική. Κεντρική θέση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει το παραμύθι “Περπατώ με τα παπούτσια σου”, ένα παραμύθι-ύμνος στην ενσυναίσθηση και την ουσιαστική επαφή με τον “άλλο”.

Μάθετε περισσότερα εδώ

ΠοδηλατίΖΩ με ασφάλεια

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργήθηκε και υλοποιείται από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ACTIVE HELLAS. Eίναι βιωματικό και απευθύνεται σε παιδιά του Δημοτικού & νέους/νέες όλων των τάξεων Γυμνασίου & Λυκείου, που έχουν επαρκή γνώση οδήγησης ποδηλάτου. Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να αναγνωρίζουν τα σήματα που αφορούν τη διακίνηση των τροχοφόρων, να ‘’διαβάζουν’’ τους κινδύνους που παραμονεύουν στο δρόμο και πώς να τους αποφεύγουν, να σχεδιάζουν ασφαλείς διαδρομές με το ποδήλατο τους, να σέβονται και να τηρούν τους κανόνες.Για την υλοποίηση του προγράμματος χρησιμοποιούνται ποδήλατα διαφόρων τύπων και κατηγοριών, εξοπλισμός και κράνη, που πληρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Ο «Δημόκριτος» πάει στα σχολεία

Για τέταρτη χρονιά ο «Δημόκριτος» είναι κοντά στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων. Οι εκπαιδευτικές αυτές δράσεις έχουν σκοπό να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες, ώστε να κατανοήσουν τα φαινόμενα φυσικής και χημείας που κρύβονται πίσω από καθημερινές διαδικασίες και να αγαπήσουν έτσι τις φυσικές επιστήμες και την έρευνα. Ο Δημόκριτος μεταφέρει εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία της Αττικής κατόπιν ειδικής συνεννόησης.

Μάθετε περισσότερα εδώ