Εκπαιδευτικά προγράμματα που αξίζει να πραγματοποιηθούν σε κάθε σχολείο

Ένας μήνας συμπληρώθηκε από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς και ήδη τα σχολεία έχουν αρχίσει να οργανώνουν σχολικές εκδρομές αλλά και να υποδέχονται στις τάξεις αναγνωρισμένους και πιστοποιημένους -από το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής- φορείς, οργανισμούς και ΜΚΟ που υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές όλων των βαθμίδων. Μέσω αυτών των προγραμμάτων οι μαθητές έρχονται σε επαφή με διάφορες εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, του πολιτισμού, της υγείας, του αθλητισμού αλλά και της εκπαίδευσης γενικότερα. Να σημειωθεί ότι τα προγράμματα  αυτά είναι κατάλληλα προσαρμοσμένα στα χαρακτηριστικά και στους στόχους της κάθε ηλικιακής ομάδας.

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 6 ξεχωριστά εκπαιδευτικά προγράμματα που αξίζει να βρεθούν σε κάθε σχολική αίθουσα και να δώσουν στους μαθητές πολύτιμες γνώσεις αλλά και εφόδια για τη ζωής τους. Τα προγράμματα υλοποιούνται αξιοποιώντας τόσο τις νέες τεχνολογίες όσο και τα εργαλεία της βιωματικής προσέγγισης και ενεργητικής μάθησης, όπως θεατρικό παιχνίδι, δραματοποίηση, αφήγηση ιστοριών και παραμυθιών, έρευνα και ανακάλυψη, προβολές βίντεο και ενημερώσεων, κινητικά παιχνίδια.

Kids Save Lives – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές

O ανθρωπιστικός οργανισμός Kids Save Lives – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, εκπαιδεύει μαθητές σχολικής ηλικίας άνω των 10 ετών και εκπαιδευτικούς στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση. Το 90% των παιδιών σχολικής ηλικίας αναφέρουν μετά από έρευνα, πως θα ήθελαν να ξέρουν πώς να ανταποκριθούν σε μια κατάστασηέκτακτης ανάγκης. Άλλωστε, το σχολικό περιβάλλον είναι το ιδανικό περιβάλλον, καθώς εκεί η μάθηση είναι η κύρια δραστηριότητα. Οι δεξιότητες που αποκτώνται αυξάνουν την αυτοεκτίμηση των μαθητών, το αίσθημα προσωπικής ευθύνης, καθώς και την έννοια του προσωπικού καθήκοντος στην κοινωνία. Οι δεξιότητες της βασικής υποστήριξης της ζωής είναι απλές, διασκεδαστικές, πολλές φορές, εύκολες στη διδασκαλία και τη μάθηση, και με μόλις τρεις ώρες της σχολικής τους ζωής, τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν τις βασικές δεξιότητες που χρειάζονται για να σώσουν μια ζωή! Η διδασκαλία των παιδιών αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για την εκπαίδευση ενός μεγάλου πληθυσμού, ώστε στο μέλλον να υπάρξει ένα μεγαλύτερο δίκτυο ενήλικων διασωστών.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Κυκλοφορώ με ασφάλεια

Πρόκειται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» που αποσκοπεί στην κυκλοφοριακή διαπαιδαγώγηση των μαθητών μέσω βιωματικών διαδραστικών τεχνικών μάθησης. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να δοθούν στους μικρούς μαθητές τα εφόδια και τα εργαλεία για να γίνουν υπεύθυνοι οδηγοί και υπεύθυνοι πολίτες και να ανατραπούν σταδιακά τα τραγικά νούμερα των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα σε παιδιά και νέους ηλικίας 5-29 ετών που εμφανίζονται στη χώρα μας. Το πρόγραμμα είναι δομημένο με βιωματικό τρόπο, έτσι ώστε οι μαθητές  να αφομοιώνουν τις πληροφορίες και να μην περιορίζονται απλά στην παρακολούθηση μιας παρουσίασης. Πανελλαδικά, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» έχει εκπαιδεύσει, έως σήμερα, περισσότερους από 160.000 μαθητές Π/θμιας και Δ/θμιας εκπαίδευσης. Όλες οι εκπαιδεύσεις πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους εμψυχωτές, με την αγαστή συνεργασία των Δήμων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» τηλεφωνικά στο 210 86 20 150, μέσω e-mail: info@ioas.gr ή.

Μάθετε περισσότερα πατώντας εδώ

Κινητό Πλανητάριο

Το Κινητό Πλανητάριο, είναι ένας νέος, διασκεδαστικός τρόπος αναβάθμισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας που έρχεται στα σχολεία, εμπλουτίζοντας και ενθαρρύνοντας µε διαδραστικό τρόπο τη γνώση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Είναι ένας ειδικός θόλος, για την ακρίβεια µία φορητή φουσκωτή κυκλική «αίθουσα» µε θολωτή οροφή, διάμετρο 6 μέτρων και χωρητικότητα 30 ενηλίκων ή 35 παιδιών, πάνω στην οποία προβάλλονται ταινίες εκπαιδευτικού, επιστημονικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου. Σκοπός των προβολών είναι η γνωριμία των μαθητών µε τον κόσμο της αστρονομίας και των επιστημών, μέσα από έναν τρόπο που συνδυάζει την επιστήμη, τη μυθολογία και την ψυχαγωγία. Καθισμένοι κάτω απ’ τον θολωτό τρούλο, οι μαθητές θα περιβάλλονται από το θέαμα των ταινιών υψηλής ανάλυσης που αφορούν στην εξερεύνηση του διαστήματος, την εφεύρεση του τηλεσκοπίου και των εφαρμογών του, το ηλιακό σύστημα, την επίδραση του ήλιου στη γη µας και την φυσική επιλογή και εξέλιξη των ειδών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους του προγράμματος στο 2107280217.

Μάθετε περισσότερα εδώ

«Μαθαίνω να ζω χωρίς Εκφοβισμό»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθαίνω να ζω χωρίς Εκφοβισμό» απευθύνεται σε μαθητές Α’ και Β’ Γυμνασίου και αποσκοπεί στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, στην παροχή βασικών συμβουλών για τη διαχείρισή του και στην καλλιέργεια σημαντικών δεξιοτήτων ζωής, όπως η διεκδικητικότητα, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες να υποστούν εκφοβισμό.  H εκπαίδευση είναι προσαρμοσμένη και για περιπτώσεις παιδιών που ήδη υφίστανται κάποια μορφή εκφοβισμού καθώς περιλαμβάνει τεχνικές διαχείρισης εκφοβιστικών συμπεριφορών και εν γένει δύσκολων καταστάσεων βοηθώντας τα παιδιά να απεγκλωβιστούν από μια δύσκολη κατάσταση και να αποφύγουν να βιώσουν κάτι παρόμοιο στο μέλλον. Η εκπαίδευση έχει διαδραστικό χαρακτήρα και παρέχεται πρωτίστως μέσω τηλεκπαίδευσης προκειμένου να διασφαλίζεται η συμμετοχή παιδιών από όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται σε απομακρυσμένες ορεινές ή νησιωτικές περιοχές. Κατόπιν συνεννοήσεως η εκπαίδευση μπορεί να πραγματοποιηθεί και δια ζώσης στο χώρο του σχολείου. Οι ενδιαφερόμενες σχολικές μονάδες μπορούν να υποβάλλουν τη συμμετοχή τους στο schools@livewithoutbullying.com και στο 210 – 3637547.

Mάθετε περισσότερα  εδώ

Περιβάλλον-οικολογία: Οι φύλακες των χρωμάτων

Το εργαστήριο “Οι φύλακες των χρωμάτων” της ομάδας Greenest του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου συνδυάζει την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την οικοκεντρική ηθική με την βιωματική εκπαίδευση. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το ζήτημα της διαχείρισης της τροφής και την άμεση συσχέτισή του με την κλιματική αλλαγή. Το εργαστήρι περιλαμβάνει κινητικά παιχνίδια, δραστηριότητες πολυτροπικής έκφρασης, αξιοποίηση οπτικοακουστικού υλικού κλπ. Τα παιδιά διερευνούν το ρόλο τους ως καταναλωτές και προτείνουν λύσεις. Σκοπός του προγράμματος είναι να στοχαστούν οι μαθητές πάνω στην οικολογική διάσταση της τροφής και να αναλάβουν δράση σχετικά με αυτό. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 210-7723699 και μεσω email στο chpapadi@mail.ntua.gr.

Μάθετε περισσότερα εδώ

«Αθλητικός Προσανατολισμός»

Μέσω του προγράμματος «Αθλητικός Προσανατολισμός» που εκπόνησε ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, οι μαθητές των Δημοτικών και Γυμνάσιων Σχολείων της χώρας έρχονται σε επαφή με τα Ολυμπιακά Αθλήματα, μέσω μίας βιωματικής και παιγνιώδους διαδικασίας, με τους Ολυμπιονίκες μας, να τους παρουσιάζουν την ιστορία και τα μυστικά τους.  Οι μαθητές και οι δάσκαλοι των Δημοσίων και των Ιδιωτικών Σχολείων που ο “Αθλητικός Προσανατολισμός” επισκέπτεται, ενθουσιάζονται τόσο με την παρουσία των Ολυμπιονικών, όσο και με την διάδραση και την έμπνευση που εκείνοι τους δίνουν. Από την άλλη και για τους ίδιους τους Ολυμπιονίκες, οι επισκέψεις που κάνουν στα σχολεία αποτελούν σημαντική εμπειρία καθώς αποτελούν πηγή παρακίνησης και δύναμης για να συνεχίσουν τόσο τον προσωπικό τους  αγώνα, όσο και την προσπάθειά τους για την διάδωση των αθλημάτων τους και τις αξίες που αυτά μεταλαμπαδεύουν. Το “Ταξιδεύοντας με τον Αθλητικό Προσανατολισμό”  έχει ως στόχο να επισκεφθείο όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της Ελλάδος, οι οποίες βρίσκονται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, ώστε τα παιδιά και οι νέοι που κατοικούς σε αυτές να έχουν τη δυνατότητα, να έρθουν σε επαφή με τους  Έλληνες Ολυμπιονίκες και μέσω αυτών με τις Ολυμπιακές Αξίες και Ιδανικά. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το 213 131 6288 και στο info@olympicwinners.gr.

Μάθετε περισσότερα εδώ