6χρονη παραλίγο να χάσει τη ζωή της αφού έλαβε πολύ γνωστό φάρμακο κατά της γρίπης

Ζαλισμένη από παραισθήσεις, μια 6χρονη από το Τέξας, επιχείρησε να πέσει από το παράθυρο του σπιτιού της, στον δεύτερο όροφο κτιρίου, αφού κατανάλωσε το πολύ γνωστό φάρμακο Tamiflu, σύμφωνα με καταγγελία του πατέρα της. Η μικρή υπέφερε από έντονες παραισθήσεις, ακόμα και αφού μεταφέρθηκε στα επείγοντα του νοσοκομείου.

«Το παράθυρο, το οποίο βρίσκεται στο δωμάτιό της, πάνω από το γραφείο της, ήταν ανοιχτό. Η κόρη μου ανέβηκε στο γραφείο και ήταν έτοιμη να πηδήξει έξω, όταν η γυναίκα μου μπήκε την τελευταία στιγμή μέσα στο δωμάτιο και την άρπαξε!», αναφέρει σοκαρισμένος ο πατέρας.

Ο λόγος που η μικρή έλαβε το εν λόγω φάρμακο, το οποίο έχει εγκριθεί από το 1999, ήταν για να αποτραπούν συμπτώματα γρίπης που είχε εδώ και 16 ώρες (να σημειωθεί, ότι αυτή τη στιγμή στη Βορειοανατολική Αμερική έχει ξεσπάσει μεγάλη επιδημία γρίπης). Η δε χρήση του Tamiflu ενδείκνυται ακόμα και σε παιδιά ηλικίας από 2 ετών.

Όπως επισημαίνει ο πατέρας, «πρέπει όλοι να γνωρίζουμε τις πιθανές παρενέργειες ενός φαρμάκου. Γράφονται στις οδηγίες του για κάποιον λόγο –γιατί είναι πιθανό να συμβούν!»

Ο δε γιατρός που παρακολούθησε τη μικρή μετά το συμβάν είπε, ότι είναι πιθανό το συγκεκριμένο φάρμακο να εμφανίσει και πολύ πιο σοβαρές παρενέργειες, όπως ψύχωση –δεν συμβαίνει συχνά, αλλά είναι ανάμεσα στις πιθανότητες.

Αυτή, σύμφωνα με άρθρο των Forbes, δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο φάρμακο έχει κατηγορηθεί, ότι προκαλεί παραισθήσεις. Μια μαμά, το 2012, ανάφερε στο Time, ότι ο 9χρονος γιος της, αφού το έλαβε, είχε εφιάλτες, έτρεχε γύρω από το σπίτι πεπεισμένος, ότι κάποιος τον κυνηγάει και παραμιλούσε. Στην Ιαπωνία, δύο αγόρια ηλικίας 12 και 13 ετών πήδηξαν από τα παράθυρα των σπιτιών τους, αφού το έλαβαν -ευτυχώς επέζησαν- ενώ αυτό κατηγορείται και για 12 θανάτους παιδιών. Ο FDA ανάφερε σχετικά, ότι στην Ιαπωνία η χρήση του Tamiflu είναι, κακώς, πολύ εκτεταμένη.

Η δε φαρμακευτική εταιρία που το παράγει, πάντως, επισημαίνει, όπως και ο πατέρας της 6χρονης, πως όλες οι πιθανές επιπλοκές αναγράφονται στο χαρτί οδηγιών που περιέχεται στην συσκευασία.

Μέχρι να υπάρξει μια πιο συγκεκριμένη απόφαση για το εν λόγω φάρμακο, καλό θα είναι να το λαμβάνετε ΜΟΝΟ εφόσον σας το έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας και υπάρχει πραγματικός λόγος –και ποτέ από μόνοι σας.