7 τρόποι για να εξοικειωθούν τα παιδιά με την καθημερινή χρήση μάσκας

Τη φετινή σχολική χρονιά, παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε μία νέα σχολική πραγματικότητα και να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις εξαιτίας των νέων μέτρων για την προστασία από τον Covid 19. Μία από αυτές είναι η χρήση της μάσκας από τα παιδιά. Κάποια παιδιά μπορούν να ενσωματώσουν τη μάσκα στην καθημερινή τους ζωή με μεγαλύτερη ευκολία, ενώ άλλα μπορεί να αισθάνονται περίεργα, άβολα ή ακόμα και φόβο.

Στη συνέχεια ακολουθούν κάποιοι πρακτικοί τρόποι με τους οποίους γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να προσαρμοστούν στη χρήση της μάσκας.

Γράφει ο ειδικός παιδαγωγός και συγγραφέας Φώτης Παπαναστασίου

1. Συζητήστε με ειλικρίνεια και σαφήνεια με το παιδί γιατί είναι σημαντική η χρήση της μάσκας. Απαντήστε σε όλες τις ερωτήσεις τους προσαρμόζοντας το λεξιλόγιό σας στην ηλικία του παιδιού και έχοντας ως γνώμονα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων. Στα μεγαλύτερα παιδιά ίσως να αρκεί μια και μόνο συζήτηση. Στα παιδιά όμως μικρότερης ηλικίας πιθανότατα να χρειαστούν παραπάνω συζητήσεις για να κατανοήσουν τον λόγο χρήσης μάσκας. Σε αυτό θα σας βοηθήσουν σημαντικά πολλά παραμύθια και ιστοριούλες που υπάρχουν ελεύθερα στο διαδίκτυο καθώς και εκπαιδευτικά βίντεο στο YouTube με ανάλογη θεματολογία.

2. Είναι επίσης σημαντικό οι γονείς κι εκπαιδευτικοί να αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους. Πρέπει να φοράμε τη μάσκα με χαμόγελο και να μην εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας μπροστά τους. Τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερα μέσω των πράξεων παρά μέσα των ατέρμονων συζητήσεων.

3. Αφήστε τα παιδιά να επιλέξουν τη μάσκα που τους αρέσει και τα βολεύει. Μπορεί να είναι κάποια υφασμάτινη με σχέδια ή μιας χρήσεως που θα τη διακοσμήσουν τα ίδια με αυτοκόλλητα.

4. Καλό θα είναι επίσης οι γονείς να παρατηρείτε τα παιδιά σας καθώς φορούν τη μάσκα. Σημειώστε τον χρόνο που φορά τη μάσκα χωρίς να δείχνει τη δυσαρέσκεια του έστω κι αν αυτός είναι 5 ή 10 λεπτά. Την επόμενη φορά, βγάλτε τη μάσκα του παιδιού λίγο πριν τον χρόνο που εκφράζει τη δυσαρέσκεια του κι επιβραβεύστε το. Σταδιακά κι αργά αυξήστε τον χρόνο που θα παραμένει με τη μάσκα κι επιβραβεύσετε το παιδί κάθε φορά που καταφέρνει να κρατά τη μάσκα χωρίς να δυσανασχετεί. Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας να φοράτε πάντα κι εσείς τη μάσκα σας.

5. Φορέστε τη μάσκα με το παιδί σας σε διαφορετικά μέρη και πλαίσια ώστε να μην αισθάνεται το παιδί τη μάσκα ως κάτι που αφορά μόνο το σχολείο. Θα βοηθήσει σημαντικά επίσης να αποκτήσει θετική στάση για τη χρήση της μάσκας εάν τη φορά κατά τη διάρκεια μιας ευχάριστης δραστηριότητας για το ίδιο.

6. Μέσα στην τάξη οι εκπαιδευτικοί μπορούν, τις πρώτες μέρες κυρίως, να διοργανώσουν κάποια εργαστήρια κατασκευής μάσκας όπου τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν τις δικές τους μάσκες και να τις διακοσμήσουν όπως τους αρέσει. Μπορούν να φτιάξουν μάσκες για όλα τα μέλη της οικογένειας και να τις κάνουν δώρο. Έτσι, τα παιδιά θα εξοικειωθούν με έναν απλό και γλυκό τρόπο με τη χρήση της μάσκας.

7. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν επίσης να δημιουργήσουν με τους μαθητές τους βιντεάκια ή αφίσες με κοινωνικά μηνύματα για τη χρήση της μάσκας.

Τέλος, είναι σημαντικό γονείς κι εκπαιδευτικοί να θυμούνται πως υπάρχουν τρόποι να μετατρέψουμε κάτι άβολο, περίεργο και με αρνητικό πρόσημο σε κάτι διασκεδαστικό, δημιουργικό και θετικό κι ότι τα παιδιά προσαρμόζονται κι αποκτούν νέες συνήθειες πιο εύκολα σε σχέση με τους ενήλικες.