8 συμβουλές για να απολαύσει το αλλεργικό παιδί ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι

Ποιος είπε ότι το αλλεργικό παιδί είναι καταδικασμένο να μην απολαύσει ξέγνοιαστο και αμέριμνο το καλοκαίρι του; Αν το παιδί σας ταλαιπωρείται από αλλεργίες τότε ξέρετε από πρώτο χέρι πόσο βασανιστικό είναι για αυτό να προσέχει συνεχώς κάθε του κίνηση όταν παίζει έξω στη φύση ώστε να μην βρεθεί κοντά σε γύρη ή να μην πλησιάσει ζώα που τυχόν θα του πυροδοτήσουν την αλλεργία του.

Για να μην αναφερθούμε στα απανωτά φτερνίσματα, στις βουλωμένες μύτες και στα κόκκινα μάτια που συνοδεύουν κάθε έξαρση της αλλεργίας. Φέτος λοιπόν μιας και τα πρώτα σκιρτήματα του καλοκαιριού με την άνοδο της θερμοκρασίας έχουν δώσει ήδη το παρών τους εμείς εδώ στο Infokids.gr, βρήκαμε και σας προτείνουμε τρόπους με τους οποίους τα αλλεργικά παιδιά θα χαρούν όσο ποτέ το καλοκαίρι και την ξεγνοιασιά του παιχνιδιού στη φύση και το σημαντικότερο όλων με την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων στο ελάχιστο.

1.Ελέξγτε τα επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα

Αν η γύρη είναι αυτή που πυροδοτεί την αλλεργία του παιδιού τους τότε μια εφαρμογή καιρού με μέτρηση γύρης είναι απαραίτητη για το smartphone σας, λέει ο παιδίατρος πρωτοβάθμιας φροντίδας και μέλος του εκπαιδευτικού συμβουλευτικού συμβουλίου της σχολής The Goddard Dr. Jack Maypole. Το να έχετε αυτή την εφαρμογή στο κινητό σας θα μπορείτε να ελέγξτετε ανά πάσα στιγμή τα επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα και θα ξέρετε εκ των προτέρων αν το παιδί σας είναι ασφαλές βγαίνοντας να παίξει στην ύπαιθρο. Το Αμερικανικό Κολέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας συμβουλεύει το υπαίθριο παιχνίδι να γίνεται όταν όταν η μέτρηση της γύρης είναι στα χαμηλότερα επίπεδα  ή αργά το απόγευμα.

2. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα τρόφιμα και τα λαχανικά που βρίσκονται στην ακτίνα παιχνιδιού των παιδιών είναι ασφαλή

Το καλοκαίρι, φρούτα και λαχανικά βρίσκονται στα καλύτερά τους. Αν το παιδί σας ταλαιπωρείται από στοματικές αλλεργίες που συνοδεύονται από φαγούρα στο στόμα, πρήξιμο των χειλιών, του στόματος ή της γλώσσας που προκαλούνται από αλλεργιογόνα που αντιδρούν σε ορισμένα ωμά φρούτα ή λαχανικά τότε πρέπει να συμβουλεύσετε τα παιδιά να μην γευτούν τα επικίνδυνα αυτά τρόφιμα. Οι μεγαλύτεροι ένοχοι είναι τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα μήλα, το σέλινο, τα καρότα, τα φασόλια, τα μπιζέλια και τις πιπεριές.

3. Κρατήστε το παιδί μακριά από τα έντομα 

Η αλλεργία στα υμενόπτερα (μέλισσα και σφήκα) αποτελεί μια από τις σοβαρότερες μορφές αλλεργίας λόγω της δυνητικά θανατηφόρου έκβασής της. Για να προστατεύσετε το παιδί σας από μια αλλεργική αντίδραση στο δηλητήριο των εντόμων, η αποφυγή είναι η πρώτη γραμμή άμυνας. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν περπατάει ξυπόλητο στο γρασίδι, δεν κινείται σε ελώδεις εκτάσεις ούτε παίζει σε χώρους όπου υπάρχουν ζωοτροφές και κονσέρβες ανοιχτές που μπορεί να παραμονεύουν εντός τους έντομα. Αν το παιδί πρόκειται να παίξει στη φύση, ενθαρρύνετέ το να φοράει μακρύ παντελόνι, μπλούζα με μακριά μανίκια, κάλτσες και παπούτσια.

4. Εξαλείψτε τη γύρη από το σπίτι σας

Μόλις το παιδί επιστρέψει σπίτι από το παιχνίδι στη φύση καλό θα είναι να βγάλει αμέσως τα ρούχα και τα παπούτσια του επειδή η γύρη που καθίσει πάνω από την ύπαιθρο μπορεί εύκολα να μεταφερθεί και στο σπίτι κολλώντας πάνω στα έπιπλα και τα κλινοσκεπάσματα. Η γύρη κολλάει επίσης στα μαλλιά, οπότε καλό θα είναι τα παιδιά να λουστούν καλά κατά τη διάρκεια που θα κάνουν μπάνιο. Εάν έχετε τα κατοικίδια ζώα, μόλις τα φέρετε σπίτι από τη βόλτα καθαρίστε απαλά το τρίχωμά τους με ένα υγρό μαντηλάκι ούτως ώστε να απαλλαγείτε από γύρη κολλημένη στη γούνα τους.

αλλεργίες

5. Μην ξεχνάτε να ανανεώνετε τον εσωτερικό αέρα του σπιτιού

Το παιδί σας μπορεί να παίζει σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά πρέπει να δώσετε την ίδια προσοχή στην ποιότητα του εσωτερικού αέρα για να κρατήσετε τους ρύπους στο ελάχιστο. Ο ιονιστης είναι τεχνολογικά το πιο εξελιγμένο σύστημα καθαρισμού του αέρα. Έχει τη δυνατότητα να εξαλείφει ατμοσφαιρικά μικροσωματίδια , μικροοργανισμούς, σκόνη, κάπνα βακτηρίδια, ιούς και οσμές από τον αέρα του σπιτιού όπου περνάμε το 80% της ζωής μας. Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις  στον ιονιστή αέρα παράγουν μια μεγάλη ποσότητα αρνητικά φορτισμένων ιόντων. Αυτά τα ιόντα προσκολλώνται στα σωματίδια που βρίσκονται στον αέρα (σκόνη, κάπνα, κ.α.), τα οποία γίνονται βαρύτερα από τον αέρα γύρω τους και πέφτουν στο πάτωμα ή απορροφώνται από το συλλέκτη σκόνης στο εσωτερικό του ιονιστή. Κατ΄ αυτό τον τρόπο, τα βλαβερά σωματίδια μπορούν να αφαιρεθούν από τον αέρα χωρίς να εισέλθουν πάλι σε αυτόν. Επιλέγοντας τη χρήση του ιονιστή απαλλάσσεστε έως και από το 99,98% των σωματιδίων που εκπέμπονται από τον αέρα μέσα στο σπίτι, μειώνοντας τα επιβλαβή βακτήρια και τα αλλεργιογόνα.

6. Το παιδί καλό είναι να πάρει τη φαρμακευτική αγωγή πριν βγει έξω 

Τα περισσότερα φάρμακα για την αλλεργία λειτουργούν καλύτερα όταν λαμβάνονται πριν από την έκθεση στους αλλεργιογόνους παράγοντες. Με τη λήψη του φαρμάκου από πριν δίνεται στο σκεύασμα η ευχέρεια να εμποδίσει το σώμα να απελευθερώσει ισταμίνη και άλλες χημικές ουσίες που προκαλούν συμπτώματα. “Οι ρινικοί ψεκασμοί και τα αντιισταμινικά πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά σε έναν ασθενή με γνωστές αλλεργίες. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν πιο αποτελεσματικά τα φάρμακα κατά της αλλεργίας, αλλά η μέγιστη αποτελεσματικότητα είναι περίπου 1 έως 2 ώρες μετά την κατάποση.”

7. Κρατήστε τον κήπο σας καθαρό και περιποιημένο
Κρατώντας το γκαζόν και τον κήπο σας κομμένο και κλαδευμένο καθ ‘όλη τη διάρκεια της άνοιξης, θα περιορίσετε την εμφάνιση γύρης. Ο Μάιος είναι ο ιδανικός μήνας για το αραίωμα των πολύ πυκνών φυτών. Για να το επιτύχετε αυτό, τα πιο ασθενικά φυτά αφαιρούνται προσεκτικά τραβώντας τα από το επάνω μέρος της ρίζας τους. Βάλτε χώμα γύρω από τα υπόλοιπα φυτάρια και πιέστε μαλακά προς τα μέσα. Εάν τα φυτάρια είναι πολύ πυκνά, συνιστάται να επαναλάβετε αυτό το αραίωμα αρκετές φορές, αφαιρώντας πάντα το πιο ασθενικά φυτά.

8. Να στεγνώνετε τα ρούχα σε κλειστό χώρο

Εάν στεγνώνετε τα ρούχα σε εξωτερικούς χώρους όταν η μέτρηση της γύρης είναι υψηλή, αποτυγχάνει ο σκοπός του πλυσίματος. Χρησιμοποιήστε ένα στεγνωτήριο ρούχων αντ ‘αυτού. Η γύρη ταξιδεύει στον αέρα, οπότε πλύνετε τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα μία φορά την εβδομάδα για να αποτρέψετε τη ρύπανση από το να εγκατασταθεί στα φρεσκοπλυμμένα ρούχα. Να θυμάστε ότι το πλυντήριο πρέπει να φτάσει τους 130 βαθμούς F για να σκοτώσει τους ρύπους, τα ακάρεα σκόνης και τα αυγά τους.