Αγαπητοί γονείς, σε αυτά θέλουν οι δάσκαλοι να εξασκηθείτε με τα παιδιά το καλοκαίρι

Μια πολύ συνηθισμένη ανησυχία των γονιών όταν τελειώνουν τα σχολεία είναι το πώς θα καταφέρουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μην ξεχάσουν τα όσα έμαθαν μέσα στην σχολική αίθουσα τον χειμώνα που πέρασε.

Μία δασκάλα, όμως, επισημαίνει ότι αυτό δεν θα έπρεπε να είναι το μεγαλύτερο άγχος των γονέων, καθώς και οι εκπαιδευτικοί στην αρχή της χρονιάς θέλουν να κάνουν μια επανάληψη σε όσα διδάχθηκαν τα παιδιά την περασμένη χρονιά. «Είναι μέρος του προγράμματός μας», σημειώνει συγκεκριμένα.

Μάλιστα, πολλές φορές τα σχολεία δίνουν υλικό στα παιδιά για να απασχολούνται τους καλοκαιρινούς μήνες και να μην μένουν μακριά από όσα κέρδισαν στο σχολείο. Οπότε η επανάληψη γίνεται μέσα από αυτά και τα παιδιά θα είναι κοντά σε όσα έμαθαν. Το διάβασμα παραμυθιών και βιβλίων και το παιχνίδι με γρίφους και μαθηματικά αινίγματα, βοηθά, επίσης, τη μνήμη των παιδιών το καλοκαίρι.

Η Layla Laurence, ωστόσο, σε ένα κείμενό της στο mom.me.com – με το οποίο πιθανότατα να συμφωνήσετε πολλοί – σημειώνει ποια είναι τα πράγματα που θα ήθελαν οι εκπαιδευτικοί να κάνουν οι γονείς το καλοκαίρι με τα παιδιά τους, για να είναι αυτά πιο έτοιμα στην αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς, αλλά και όλης τους τη ζωής.

Διάλογος

Απλό, γλυκό και τόσο σημαντικό. Πολλά παιδιά ξοδεύουν ώρες μπροστά από μια οθόνη. Ακόμα και όταν ασχολούνται με εκπαιδευτικές εφαρμογές και παιχνίδια, γίνονται έρμαια της τεχνολογίας και εξαρτώνται από αυτή.

Αφιερώστε χρόνο στα παιδιά σας. Μιλήστε τους την ώρα του φαγητού, το μεσημέρι, στο σαλόνι ή την κουζίνα. Κλείστε την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το κινητό και κάντε έναν ουσιαστικό διάλογο με τα παιδιά σας.

Μιλήστε για τα συναισθήματά σας πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Ρωτήστε τα παιδιά πώς νιώθουν ή τι αισθάνονται για καταστάσεις που τα απασχολούν. Μιλήστε ακόμα και για ασήμαντα πράγματα, κάντε πλάκες, πείτε ανέκδοτα.

Με τον τρόπο αυτό βοηθάτε τα παιδιά σας να συζητούν σωστά, να εξηγούν τι θέλουν με επιχειρήματα και να διεκδικούν με σωστό τρόπο. Το σημαντικότερο είναι ότι μαθαίνουν πως οι μεγάλοι είναι εκεί για να τα ακούσουν όσα έχουν να πουν.

Καλοί τρόποι

Πολλοί γονείς ξοδεύουν ώρες προσπαθώντας να διδάξουν τα μικρά τους παιδιά να λένε «ευχαριστώ» και «παρακαλώ», κάτι που δεν προσπαθούν να κάνουν όταν τα παιδιά τους μεγαλώνουν λιγάκι.

Η ευγένεια στην καθημερινότητα είναι κάτι πολύ σημαντικό για την ζωή και την πορεία ενός ανθρώπου. Δείξτε στα παιδιά σας πώς να συμπεριφέρονται με ευγένεια. Γίνετε εσείς το παράδειγμα. Πείτε «καλημέρα», «ευχαριστώ», «παρακαλώ». Ανοίξτε τους την πόρτα να περάσουν και μην τους ξαναγεμίσετε τον χυμό αν δεν σας το ζητήσουν ευγενικά.

Τα παιδιά μαθαίνουν γρήγορα και θα προσαρμοστούν με ευκολία στους κανόνες συμπεριφοράς που θέτετε.

Αλληλεπίδραση με ενήλικες

Τα παιδιά συμπεριφέρονται και νιώθουν άνετα κοντά σας, αλλά όταν στην παρέα σας βρίσκονται άλλοι ενήλικες, κάνουν – ξαφνικά – σαν… μωρά;

Δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να νιώσουν πιο άνετα μπροστά σε άλλους ενήλικες, αφήνοντάς τα να αλληλεπιδρούν με αυτούς. Για παράδειγμα, την επόμενη φορά που θα θέλετε να παραγγείλετε φαγητό αφήστε το παιδί σας να κάνει την παραγγελία στο εστιατόριο ή δώστε του τα χρήματα να πληρώσει στο ψιλικατζίδικο.

Υπενθυμίστε τους μόνο να μιλούν καθαρά και να κοιτάζουν τον άλλο στο πρόσωπο καθώς μιλούν.

Ενσυναίσθηση

Ένα από τα μεγαλύτερα χαρίσματα του παιδιού που μπορείτε να καλλιεργήσετε. Τα περισσότερα συναισθήματα δεν διδάσκονται, είναι έμφυτα. Η συμπόνια και η κατανόηση στις συμπεριφορές των άλλων, όμως, είναι κάτι επίκτητο, κάτι που τα παιδιά θα μάθουν ακολουθώντας το δικό σας παράδειγμα…