Αγκιναρόπιτα

Η ελληνική γαστρονομία κατέχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις των καλοφαγάδων όλου του κόσμου καθώς περιέχει μια μεγάλη γκάμα γεύσεων και συνταγών που δύσκολα θα βρει κανείς στις άλλες κουζίνες. Οι πίτες έχουν την τιμητική τους και σε πολλές περιπτώσεις μπορούν κάλλιστα να σταθούν στο τραπέζι και ως κυρίως πιάτο. Παράλληλα, είναι και ένας έξυπνος τρόπος για να κάνετε τα παιδιά να φάνε τα λαχανικά που δεν πολυσυμπαθούν όταν τους τα σερβίρετε σκέτα!

Σήμερα λοιπόν δημιουργούμε μια πεντανόστιμη σπιτική πίτα με τις παρεξηγημένες αγκινάρες.Οι αγκινάρες βοηθούν το πεπτικό σύστημα. Είναι ένα φυσικό διουρητικό, βοηθούν την διαδικασία της πέψης και τη βελτίωση της λειτουργίας της χοληδόχου κύστης, ενώ ανακουφίζουν και τα γαστρεντερικά προβλήματα. Άτομα που υποφέρουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή δυσπεψία έχουν παρατηρήσει βελτίωση, αφού η κυναρίνη που περιέχει βοηθά στην αποτελεσματικότερη πέψη των λιπών, αλλά και στην απορρόφηση των βιταμινών από το φαγητό. Η αγκινάρα αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία συμμετέχει στη διατήρηση της υγείας των οστών, ενεργοποιώντας την πρωτεΐνη οστεοκαλσίνη. Είναι λοιπόν ιδανικές για άτομα με αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση. Είναι επίσης διουρητική, γι” αυτό είναι μία ιδανική τροφή και για όσους έχουν πέτρες στα νεφρά. Δυστυχώς όμως όχι για τους νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση, γιατί περιέχει υψηλή ποσότητα Καλίου.

Μια μεγάλη αγκινάρα περιέχει το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Μια μεσαία αγκινάρα έχει περισσότερες φυτικές ίνες από ό, τι ένα φλιτζάνι αποξηραμένα δαμάσκηνα. Έρευνες έδειξαν ότι πολυφαινόλες όπως η κερκετίνη και η ρουτίνη δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και ορισμένων τύπων λευχαιμίας. Ωστόσο, οι έγκυες και οι μητέρες που θηλάζουν δεν πρέπει να τρώνε αγκινάρες γιατί εξουδετερώνουν το σίδηρο το οποίο έχουν μεγάλη ανάγκη, ενώ η Κυναρίνη μπορεί να προκαλέσει εμετούς και κολικό στο παιδάκι.

Υλικά

1 συσκευασία Φύλλο Κρούστας
500 gr. αγκινάρες φρέσκιες ή κατεψυγμένες
2 πράσα
1 κρεμμύδι ξερό
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 σκελίδες σκόρδο
1 μικρό ματσάκι μάραθο
200 gr. ανθότυρο
200 gr. γλυκιά γραβιέρα
2 μεγάλα αυγά
Ελαιόλαδο
Πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση

Αφήνουμε το φύλλο κρούστας για πίτες εκτός ψυγείου για 2 ώρες ώστε να ξεπαγώσει σωστά.Ψιλοκόβουμε τις αγκινάρες, το ξερό κρεμμύδι, τα σκόρδα και τα σωτάρουμε με ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε 150 ml. νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες και να σωθούν τα υγρά. Αφήνουμε τις αγκινάρες να κρυώσουν.Κόβουμε τα πράσα σε χοντρές ροδέλες και τα σωτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις αγκινάρες, τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και τον μάραθο ψιλοκομμένα, προσθέτουμε τα μυρωδικά, τα τυριά, τα αυγά αλάτι και πιπέρι.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί και καλύπτουμε τα τοιχώματα με 4 φύλλα τα οποία απλώνουμε ανάλαφρά και σουρωτά, δεν ξεχνάμε να ραντίζουμε ελαφρά με ελαιόλαδο. Καλύπτουμε τον πάτο με 4 φύλλα, ραντίζουμε κάθε φύλλο με ελαιόλαδο, προσθέτουμε την γέμιση και κλείνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε για 45-50 λεπτά.