«Αληθινά Παραμύθια καμωμένα από…ψέματα»: Το βιβλίο που έγραψαν οι μαθητές του 23ου Δημ. Σχ. Νίκαιας

Το βιβλίο «Αληθινά Παραμύθια καμωμένα από…ψέματα», εμπνεύστηκαν, έγραψαν και εικονογράφησαν 200 μαθητές όλων των τάξεων του 23ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας.

Πρόκειται για μια αξιόλογη συγγραφική προσπάθεια που συνεχίζεται για πέμπτη χρονιά με το ίδιο ακούραστο πάθος και όρεξη των παιδιών να αφήσουν την φαντασία τους ελεύθερη και να αποτυπώσουν στο χαρτί τις σκέψεις τους.  Τα παραμύθια και οι μικρές ιστορίες εισάγουν τα παιδιά στην πραγματικότητα, τα προμηθεύουν με τις πρώτες ύλες για να κατασκευάσουν τον κόσμο και τον εαυτό τους, για να οδηγηθούν στη δημιουργία.

Η συλλογή παραμυθιών είναι αποτέλεσμα των «παιχνιδιών δημιουργικής φαντασίας» με καθοδηγητή τον διευθυντή του σχολείου κ. Βασίλη Γεργατσούλη.
Πολλά από τα παραμύθια διαδραματίζονται στο σχολικό περιβάλλον και είναι γραμμένα με φαντασία και χιούμορ όπως είναι και ο κόσμος των παιδιών.

Οι μαθητές μέσα από τη διαδικασία της συγγραφής και εικονογράφησης του παραμυθιού πέρασαν όμορφες στιγμές και το διασκέδασαν από την αρχή μέχρι το τέλος. Ενισχύθηκε η φαντασία τους και η ενσυναίσθησή τους, αναπτύχθηκε η κριτική τους σκέψη και αντίληψη, δεξιότητες πολύ σημαντικές για την μετέπειτα πορεία τους.

Γνώρισαν τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, μοιράστηκαν τις ιδέες τους με τους συμμαθητές τους και τούς δόθηκε το ερέθισμα για διάφορες συζητήσεις που μπορεί να αφορούσαν φοβίες ή ακόμα και όνειρα τους, τονώνοντας έτσι την αυτοπεποίθηση τους. Κατανόησαν βαθύτερα τον σεβασμό στη σειρά και στις απόψεις του άλλου, εμπέδωσαν καλύτερα τα στοιχεία δομής του λόγου, όπως αρχή-μέση-τέλος, και φυσικά, μέσω της ζωγραφικής, ανέπτυξαν την δημιουργικότητα τους και τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες.

Ας γνωρίσουμε το βιβλίο

Μια ρουχαλιά (δέντρο που καρποφορεί ρούχα) ντύνει τους φτωχούς ανθρώπους… Η δύναμη της αγάπης λύνει τα μάγια… Αντικείμενα ζωντανεύουν στη φαντασία των παιδιών… Ένα μαγικό κλειδί αλλάζει τον κόσμο…