“Άλκη Ζέη 1923 – 2020. Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης”: Μια έκθεση σαν… παραμύθι στο Μουσείο Μπενάκη

"Άλκη Ζέη 1923 - 2020. Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης": Μια έκθεση σαν... παραμύθι στο Μουσείο Μπενάκη

Μια έκθεση που αξίζει κάθε παιδί να επισκεφθεί εγκαινιάζεται την Τετάρτη 15 Μαρτίου, στο Μουσείο Μπενάκη. Τιμώμενο πρόσωπο η Άλκη Ζέη, η πλέον αγαπημένη Ελληνίδα συγγραφέας που μεγάλωσε γενιές παιδιών με τα εμβληματικά μυθιστορήματά της, βγαλμένα από την ζωή της αλλά και την ελληνική ιστορία.

Στην έκθεση “Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης”, που οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του «Λογοτεχνικού Έτους 2023 Άλκη Ζέη», σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, απεικονίζονται οι δεκαετίες της ζωής και του έργου της τιμώμενης συγγραφέως, αναδεικνύεται η σχέση της με τον δημόσιο βίο της χώρας και της εποχής και αποκαλύπτονται οι σχέσεις συνάφειας ανάμεσα στο έργο της και στη σύγχρονη Ιστορία.

Ένας περίπατος στη ζωή της Άλκης Ζέη

Συγγραφέας ιδιαίτερα αγαπητή, πολυγραφότατη, πολυμεταφρασμένη και με πολλές διακρίσεις, η Άλκη Ζέη (1923-2020) κατόρθωσε με το έργο της να ταυτίσει το ιδιωτικό με το δημόσιο, καθώς οι πορείες των μυθιστορηματικών ηρώων της συντονίζονται και με τις ιστορικές διαδρομές του «σύντομου 20ού αιώνα», τις τομές, τις ρήξεις, τις συνέχειες, τα μεγάλα και μικρά γεγονότα.

Τα έργα της, υψηλής λογοτεχνικής αξίας, διαπνέονται από τον καθαρό τρόπο γραφής της, τη γλωσσική αρτιότητα, την κριτική στάση απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις, το χιούμορ και τη διεισδυτική ματιά στα γεγονότα, χαρακτηριστικά που τα κάνουν διαχρονικά και δημοφιλή σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες αναγνώστες. Η Άλκη Ζέη κατέχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές πολλών γενεών αναγνωστών.

Συγχρόνως, και καθώς το σύνολο του έργου της είναι μεταφρασμένο και κυκλοφορεί σε πολλές χώρες, η Άλκη Ζέη είναι πρέσβειρα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό.

Με την κατάδική της ζωή, τις δημόσιες παρεμβάσεις της, τα έργα και τις ημέρες της, παρέμεινε ανήσυχη και ενεργή σε όλο το θαυμαστό ταξίδι της, επιμένοντας να συνομιλεί με τους αναγνώστες της σε κρίσιμους καιρούς, και μέχρι τον θάνατό της.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: 15.03.2023, ώρα 19:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 16.03 – 30.04.2023

Η έκθεση είναι ανοιχτή τις ημέρες & ώρες λειτουργίας του μουσείου

ΕΙΣΙΤΗΡΙA: € 6, € 5.

Διαβάστε ακόμα:

Πέθανε η Άλκη Ζέη: Η ελληνική παιδική λογοτεχνία πενθεί την ιέρειά της

Η Άλκη Ζέη μιλά στο infokids.gr και εύχεται σε όλα τα παιδιά να είναι χαρούμενα

Τα 16 βιβλία της Άλκης Ζέη που κάθε παιδί αξίζει να διαβάσει