Among Us: Τι πρέπει να ξέρουμε για το video game της πανδημίας με το οποίο έχουν «κολλήσει» τα παιδιά μας;

Αν οι λέξεις “sus” και “vent” δεν σας λένε τίποτα, ρωτήστε το παιδί σας, γιατί αν κάνει έστω και ελάχιστη χρήση κινητού τηλεφώνου, το πιθανότερο είναι, ότι έχει «κολλήσει» με το νέο video-game – εφαρμογή, το οποίο δίνει την δυνατότητα σε πολλούς παίχτες να συναγωνίζονται ταυτόχρονα, προκειμένου να ανακαλύψουν πόσο καλοί «impostors» (απατεώνες) μπορούν να γίνουν.

Για τους λιγότερο μυημένους, το Among Us είναι η μεγάλη επιτυχία του 2020 –κάποιο το χαρακτηρίζουν παιχνίδι της πανδημίας. Είναι ένα παιχνίδι μυστηρίου, το οποίο λαμβάνει χώρα σε ένα διαστημικό αεροσκάφος, στο οποίο συμμετέχουν από 4 έως 10 παίχτες, πλήρωμα ή απατεώνες. Το πλήρωμα σκοπό έχει να φέρει σε πέρας απλές εργασίες που απαιτούνται για την απογείωση του αεροσκάφους, ενώ οι απατεώνες σαμποτάρουν τις επιχειρήσεις και σκοτώνουν τους άλλους παίκτες. Επίσης, είναι και οι μόνοι που μπορούν να ταξιδεύουν από μία διέξοδο σε μια άλλη (αυτά είναι τα vent). Οι υπόλοιποι παίκτες, ωστόσο, μπορούν να «συναντιούνται» και να ξεχωρίζουν τον ένοχο (αυτα είναι τα sus). Στόχος είναι, λοιπόν, το πλήρωμα να πιάσει τον ένοχο.

Το παιχνίδι, το οποίο εμφανίστηκε στην Αμερική το 2018, το είχαν «κατεβάσει» μέχρι τον Μάιο του 2019 1 εκατομμύριο χρήστες, όμως εξαιτίας του lockdown, το οποίο ανάγκασε τους νέους να περνούν ατελείωτες ώρες μέσα, πίσω από μία συσκευή, πλέον μετρά περισσότερους από 60 εκατομμύρια καθημερινούς χρήστες ανά τον κόσμο.

Πρόκειται για μια απίστευτη επιτυχία, η οποία χρησιμοποιήθηκε ακόμα και στις αμερικανικές εκλογές, προκειμένου να πείσει τους νέους να πάνε να ψηφίσουν –τόση απήχηση έχει!

Βέβαια, έπεσε και σε μία εξαιρετική συγκυρία, αφού οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τη φετινή «χρονιά των video games», καθώς η αύξηση που γνωρίζουν έχει ξεπεράσει το 60% (σύμφωνα με στοιχεία της Μ. Βρετανίας, αναφορικά με το πόσο αυξήθηκε ο πληθυσμός των video gamers μέσα στο 2020). Εξάλλου, είναι και ένα παιχνίδι που προσφέρει και τη δυνατότητα μιας κάποιας κοινωνικοποίησης.

Σε πρόσφατη μελέτη βρέθηκε, ότι τα video games στην καραντίνα ενισχύουν την ψυχική μας υγεία και σε αυτό συμφωνεί και ο Dr. Peter Etchells, καθηγητής ψυχολογίας και επικοινωνίας, στο Πανεπιστήμιο του Bath που λέει, ότι μας επιτρέπουν να χαλαρώνουμε και να διατηρούμε τις επαφές με τους φίλους μας που βρίσκονται στα δικά τους σπίτια.

Ο 11χρονος Jack, από το Λονδίνο, ο οποίος είδε για πρώτη φορά το Among Us στο YouTube λέει, ότι χάρη σε αυτό μένει σε επαφή με τους φίλους του από το σχολείο. «Παίξαμε Among Us στο πάρτι γενεθλίων που έκανε ο φίλος μου μέσω Zoom. Και ήταν πολύ διασκεδαστικό να ακούμε ο ένας τον άλλον να προσπαθεί να πείσει για το ποιος είναι ο απατεώνας! Έμαθε, μάλιστα, και ο παππούς μου να παίζει και τώρα παίζουμε με αυτόν και τα ξαδέρφια μου κάθε Δευτέρα απόγευμα! Είναι πολύ καλός!»

Όπως λέει ο καθηγητής Etchells, πέρα από το κοινωνικό στοιχείο, το παιχνίδι έχει ένα ζοφερό παρασκήνιο, το οποίο αφορά τους περισσότερους ανθρώπους φέτος. «Είναι τοποθετημένο σε ένα περιβάλλον, το οποίο γίνεται όλο και πιο καταστροφικό, ενώ όλοι προσπαθούμε απεγνωσμένα να διατηρήσουμε την καθημερινότητα, να κυλά όσο το δυνατόν πιο ομαλά.»

Η 11χρονη Meg που παίζει το παιχνίδι αυτό με τους φίλους της εδώ και δύο μήνες, δίνει τη δική της εκδοχή: «Έχει πλάκα να το παίζεις αθώος, ενώ έχεις σκοτώσει τόσους.»

Διαβάστε ακόμα: 5 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι που τα video games βοηθούν στην ανάπτυξη των παιδιών

Η InnerSloth, εταιρεία παραγωγής του παιχνιδιού, είχε ξεκινήσει να ετοιμάζει ένα sequel του Among Us, ωστόσο έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία του, προτιμήσει απλά να βελτιώσει το αρχικό. Στα updates που θα παρουσιαστούν τον Δεκέμβριο, λέγεται για παράδειγμα ότι το σκοτωμένο πλήρωμα θα μεταμορφωθεί σε αγγέλους που θα προστατεύουν το νέο πλήρωμα και ότι θα υπάρξει ένας νέος χάρτης που θα αλλάξει τα δεδομένα στις ομάδες.

Mπορεί το Among Us να ετοιμάζεται να βραβευτεί στα Game Awards ως το καλύτερο video game της χρονιάς, ο Etchells, ωστόσο, πιστεύει, ότι έχει καταφέρει ό,τι και τα υπόλοιπα καλά video games: «Να συνδεθούμε με τους ανθρώπους που μας αρέσουν και που περνάμε καλά μαζί τους. Αυτή είναι η πραγματική δύναμη των video games. Η ικανότητά τους να προσφέρουν μία απαράμιλλη κοινωνική εμπειρία.»

Πηγή: TheGuardian