“Αυτός είναι φίλος μου!”: Ένα παραμύθι μάθημα ζωής από την Ελληνοεκδοτική που μαθαίνει στα παιδιά να έχουν θάρρος και γενναιότητα

Ο κόσμος των παραμυθιών είναι το ασφαλέστερο καταφύγιο στο οποίο μπορούμε να ανατρέξουμε για να μιλήσουμε στα παιδιά για συναισθήματα, αξίες και συμπεριφορές μέσα από διδακτικές ιστορίες που δίνουν σπουδαία μαθήματα ζωής εντέχνως.

Ένα από τα παραμύθια που σίγουρα εξυπηρετούν αυτή την ανάγκη είναι το βιβλίο “Αυτός είναι φίλος μου!” που υπογράφει η εξαιρετική συγγραφέας και δασκάλα Μαριάννα Κουμαριανού και θα το βρείτε στην Ελληνοεκδοτική.

Ο Σαμόρο μαθαίνει να έχει θάρρος και γενναιότητα

Η τρυφερή ιστορία με πρωταγωνιστή τον μικρό Σαμουράι Σαμόρο θα μιλήσει απευθείας στην καρδιά όσων παιδιών δεν έχουν τα απαραίτητα αποθέματα θάρρους για να εκφράσουν και να εξωτερικεύσουν τα “θέλω” και τις ανάγκες τους με αποτέλεσμα να γίνονται συχνά εύκολος στόχος για byllying, πειράγματα και περιθωριοποίηση.

Αν και γνήσιος απόγονος των θρυλικών πολεμιστών Σαμουράι που διακρίνονταν για το θάρρος, την γενναιοδωρία και την ειλικρίνεια τους, ο μικρούλης Σαμόρο δεν είναι τόσο δυναμικός στην καθημερινότητά του.

Προσπαθεί να περνά απαρατήρητος, δεν ανταπαντά σε σχόλια και πειράγματα και κάνει τα πάντα για να μην βρεθεί στο στόχαστρο κανενός. Όμως αυτή του η στάση κάθε άλλο παρά τον βοηθά να εξελιχθεί γιατί κανείς δεν προχωρά σκύβοντας διαρκώς το κεφάλι.

Δεν θα σας αποκαλύψω τι θα συμβεί αλλά ο Σαμόρο θα καταφέρει να αποκτήσει τις αρετές του θάρρους και της γενναιότητας, που αποτελούν σήμα κατατεθέν των γνήσιων πολεμιστών Σαμουράι.

Φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου, ο μικρός αναγνώστης θα έχει αποκομίσει πολλά περισσότερα πέρα από την ευχαρίστηση του διαβάσματος μιας χαριτωμένης ιστορίας. Θα ταυτιστεί με τον Σαμόρο, θα διακρίνει τον εαυτό του σε αντίστοιχα συμβάντα που λίγο έως πολύ έως αντιμετωπίσει και θα καταλάβει ότι και ο ίδιος πρέπει να δει τα πράγματα μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα και να μην καταπιέζει όλα όσα νιώθει.

Θα πρέπει να ορθώνει ανάστημα, να απαντά σε όποιον και ό,τι το ενοχλεί, να απολαμβάνει την παρέα των άλλων παιδιών, να παίρνει πρωτοβουλίες,  να μην κλείνεται στο καβούκι του και να αντιμετωπίζει θαρραλέα όλες τις καταστάσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος.

Ένα παραμύθι – δώρο καρδιάς για όλα τα παιδιά του κόσμου

Η Μαριάννα Κουμαριανού έχει καταφέρει με ένα μικρής έκτασης κείμενο να αγγίξει τις καρδιές των παιδιών και να στείλει πολλαπλά μηνύματα θάρρους. Τα τρυφερά αυτά μηνύματα αναδεικνύονται αριστοτεχνικά μέσω της εικονογράφησης της Γιώτας Κοκκόση που έδωσε χρώμα και εικόνα στο θάρρος και στη γενναιότητα.

Ένα από τα συν του βιβλίου το γεγονός ότι η εικονογράφηση και το κείμενο έχουν στηθεί  με τέτοιο τρόπο που δίνουν στα παιδιά τη δυνατότητα να παίξουν με τις εικόνες αλλά και να σκεφτούν περαιτέρω λόγια που θα μπορούσαν να έχουν ειπωθεί στο πλαίσιο της ιστορίας.

Το θάρρος είναι μια σπουδαία αρετή και είναι χρέος των γονιών να το διδάξουν στα παιδιά.  Αν λοιπόν θέλετε να ενδυναμώσετε ψυχολογικά το παιδί σας δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να του χαρίσετε το βιβλίο “Αυτός είναι φίλος μου!”.