Αν θέλεις η κόρη σου να είναι πραγματικά ισότιμη με το γιο σου αυτά είναι τα 10 πράγματα που πρέπει να ξέρει

Το σπουδαιότερο δώρο που μπορείτε να χαρίσετε στην κόρη σας είναι να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, να γίνει δυνατή, να μάθει να αυτοσυντηρείται και να αυτοπροστατεύεται, να είναι ανεξάρτητη και να μη φοβάται. Να σέβεται και να εκτιμάει τον εαυτό της και τους γύρω της, να είναι συμπονετική αλλά και συγχρόνως να διεκδικεί το δίκιο της. Και φυσικά να της δώσετε την ευκαιρία να ανακαλύψει το ταλέντο της, να βρει τι την κάνει πραγματικά ευτυχισμένη, ώστε να μπορέσει να ανοίξει τα φτερά της και να διαπρέψει σε ό,τι κι αν επιλέξει.

Σε μια εποχή που το #metoo έχει έρθει στο προσκήνιο και η κατάργηση των έμφυλων στερεοτύπων είναι πιο επιτακτική από ποτέ, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να σταματήσουμε να διαιωνίζουμε τις βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις που έχουν, άντρες και γυναίκες, από παιδιά σε σχέση με το πώς δικαιούνται να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, τι είναι αναγκασμένοι να υφίστανται, ποιος είναι ο ρόλος τους στην οικογένεια και την κοινωνία και τι μπορούν να κάνουν για να αμυνθούν απέναντι σε μια κατάσταση που απειλή την εργασία τους ή ακόμα και την ίδια τη ζωή τους.

Μεγαλώνοντας ένα παιδί θα πρέπει να του διδάξεις και τα βασικά μαθήματα ζωής

Ο δραστήριος δάσκαλος, Μάριος Μάζαρης, με σημερινή του ανάρτηση, αποτυπώνει τα 10 μαθήματα ζωής που οφείλουμε να εμφυσήσουμε από την μικρή ηλικία στα κόριτσια μας.

Όπως σημειώνει “Κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Και ο τρόπος που μεγαλώνουν τα κορίτσια είναι σίγουρα ένα από αυτά. Όλα αυτά τα χρόνια μέσα στα σχολεία βλέπω τη διαφορά αυτή, πώς βλέπει το ίδιο το κορίτσι τον εαυτό του σε σύγκριση με ένα αγόρι. Τα κορίτσια μεγαλώνουν έχοντας πολλά πρέπει στο μυαλό τους, νόρμες και κανόνες και κοινωνικές συμβάσεις που καθορίζουν τις συμπεριφορές τους. 

Να είναι καλές μαθήτριες, να μη δίνουν δικαιώματα, να ρίχνουν το φταίξιμο στον εαυτό τους γιατί οι άλλοι έχουν δίκιο συνήθως, να είναι όμορφες και χαριτωμένες και αθόρυβες.

Οι ίδιοι οι γονείς συγχωρούν λιγότερα λάθη σε ένα κορίτσι απ’ ότι σε ένα αγόρι, ίσως γιατί εκ παραδρομής θεωρούν όλοι ότι το αγόρι θα τον βρει τον δρόμο του, ενώ το κορίτσι χρειάζεται να σκληραγωγηθεί, να γίνει «αντράκι» και να έχει συνεχή καθοδήγηση από τους μεγάλους, με την ίδια λογική που ένα αγόρι δεν πρέπει να γίνει γυναικούλα, με περισσότερες ευαισθησίες απ’ όσες έχει ορίσει άτυπα η κοινωνία ως αποδέκτες.

Τα 10 μαθήματα ζωής που πρέπει να μάθουμε στις κόρες