Ανακαλύφθηκε τάφος 31.000 ετών με τα αρχαιότερα πανομοιότυπα δίδυμα στον κόσμο

Τα αρχαιότερα πανομοιότυπα δίδυμα στον κόσμο αποκάλυψε ένα αρχαίος τάφος στην Αυστρία 31.000 ετών που χρονολογείται στην Άνω Παλαιολιθική (περίοδος που διαρκεί από 40.000 έως 10.000 χρόνια πριν).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ένα από τα δυο βρέφη πέθανε λίγο μετά τον τοκετό, ενώ ο δίδυμος αδερφός του έζησε για περίπου 50 ημέρες, ή μόλις πάνω από 7 εβδομάδες.

Παράλληλα, ένα τρίτο βρέφος, ηλικίας 3 μηνών που βρέθηκε σε ένα διπλανό τάφο εκτιμάται ότι είναι ο ξάδερφός τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Communications Biology”.

Οι ερευνητές βρήκαν τον τάφο των δύο βρεφών στον αρχαιολογικό χώρο Krems-Wachtberg, στην όχθη του ποταμού Δούναβη, στην πόλη Krems, το 2005. Τα οστά τους ήταν καλυμμένα με ώχρα, μια κόκκινη χρωστική ουσία που χρησιμοποιούνταν συχνά στην αρχαιότητα. Ο τάφος περιείχε επίσης 53 χάντρες φτιαγμένες από ελεφαντόδοντο μαμούθ, ένα διάτρητο κοπτήρα αλεπούς και τρία διάτρητα μαλάκια, που ίσως κοσμούσαν κάποιο κολιέ.

Επιπλέον, πάνω από τον τάφο είχε τοποθετηθεί ίσως για προστασία, ένα κομμάτι από την ωμοπλάτη ενός μαμούθ. Ο κοντινός τάφος του τρίτου βρέφους περιείχε επίσης ώχρα, καθώς και μια καρφίτσα από ελεφαντόδοντο μαμούθ μήκους 8 εκατοστών, η οποία μπορεί να ήταν καρφιτσωμένη πάνω σε ένα δερμάτινο ένδυμα που είχε θαφτεί μαζί με το βρέφος.

H ανακάλυψη αυτή είχε γίνει πρωτοσέλιδο όταν είχε ανακοινωθεί, και μάλιστα οι ερευνητές δημιούργησαν ένα αντίγραφο του τάφου που εκτέθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης το 2013. Πρόσφατα, μια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών συνεργάστηκε για να αποκρυπτογραφήσει τη σχέση μεταξύ αυτών των τριών βρεφών και για να καθορίσει το φύλο και την ηλικία τους.

Η μελέτη είναι η πρώτη καταγεγραμμένη που χρησιμοποίησε αρχαίο DNA για να ταυτοποιήσει τα δίδυμα στο αρχαιολογικό αρχείο, ανέφεραν οι ερευνητές.

Αυτή είναι η «πρώιμη απόδειξη μιας δίδυμης γέννησης», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής της μελέτης Ρον Πινάσι, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

«Η ανακάλυψη μιας πολλαπλής ταφής από την Παλαιολιθική περίοδο είναι από μόνη της μια ειδικότητα», ανέφερε η επικεφαλής ερευνητής Μαρία Τέσλερ-Νικολά, βιολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης. «Το γεγονός ότι θα μπορούσαμε να εξάγουμε επαρκές και υψηλής ποιότητας αρχαίο DNA για την ανάλυση του γονιδιώματος, ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες μας».

Πώς προσδιόρισαν την ηλικία των βρεφών

Για να προσδιορίσουν σε ποια ηλικία πέθαναν τα μωρά, οι ερευνητές εξέτασαν τον άνω δεύτερο κοπτήρα του κάθε βρέφους. Η ομάδα έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στη σκούρα γραμμή που διαχωρίζει το σμάλτο που σχηματίστηκε πριν από τη γέννηση από αυτό που σχηματίστηκε μετά, δήλωσε η Τέσλερ-Νικολά.

Αυτές οι γραμμές, καθώς και η σκελετική ανάπτυξη των βρεφών, έδειξαν ότι τα δίδυμα είχαν γεννηθεί πλήρης εβδομάδων. Φαίνεται επίσης ότι η ομάδα κυνηγών-τροφοσυλλεκτών έθαψε αρχικά το πρώτο βρέφος και στη συνέχεια ξανάνοιξε τον τάφο κι έθαψε το δεύτερο. Αυτό το εύρημα επιβεβαιώνει την συγκεκριμένη πολιτιστική-ιστορική πρακτική η οποία δεν είχε τεκμηριωθεί ποτέ πριν σε μια παλαιολιθική ταφή, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η ομάδα ανέλυσε επίσης και χημικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων ισοτόπων άνθρακα, αζώτου και βαρίου στο σμάλτο των δοντιών, αποκαλύπτοντας ότι και τα δυο βρέφη είχαν θηλάσει. Παρόλο που ο ξάδερφος των διδύμων επέζησε για τρεις μήνες, οι «γραμμές άγχους» στα δόντια του, υποδηλώνουν ότι είχε δυσκολίες στη σίτιση, ίσως επειδή η μητέρα του υπέφερε από μαστίτιδα ή επειδή πέθανε μετά τη γέννα.

Είναι άγνωστο ακριβώς γιατί αυτά τα βρέφη πέθαναν, αλλά οι θάνατοί τους ήταν πιθανώς οδυνηρά γεγονότα για την παλαιολιθική ομάδα κυνηγών-τροφοσυλλεκτών. «Τα μωρά ήταν προφανώς σημαντικά για την ομάδα, ιδιαίτερα σεβαστά και αγαπητά και ο θάνατός τους ήταν μεγάλη απώλεια για την κοινότητα», δήλωσε η ερευνήτρια.

ΠΗΓΗ: Livescience