Ανακαλύψτε τον φανταστικό κόσμο της συγγραφέα παιδικών βιβλίων Τζούλια Ντόναλντσον

Η Τζούλια Ντόναλντσον είναι μια από τις πιο αγαπημένες συγγραφείς παιδικών βιβλίων και κάθε της παραμύθι διαβάζεται με μεγάλη ευχαρίστηση από εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, καθώς οι ιστορίες που γεννά η φαντασία της έχουν πάντα κάτι ενδιαφέρον να δώσουν στους μικρούς βιβλιόφιλους.

Έξι πολύχρωμα βιβλία από τη βραβευμένη συγγραφέα που διαβάζεται από εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο

Αν δεν είχατε ακόμη την ευκαιρία να διαβάσετε στο νηπιάκι σας κάποιο από τα υπέροχα βιβλία της, αξίζει να κάνετε μια βόλτα στο κοντινό σας βιβλιοπωλείο και να αναζητήσετε τα έξι παραμύθια της Ντόναλτσον που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Στις σελίδες των παραμυθιών τα παιδιά από 3 ετών και άνω θα περάσουν όμορφες στιγμές απολαμβάνοντας τις περιπέτειες της Πασχαλίτσας, της Πριγκίπισσας και του Μάγου, του Ποιητή Κούνελου, του Ζαχαρή και του Μονόκερου και φυσικά της Γοργόνας που τραγουδούσε.

Τα παραμύθια «απογειώνονται» με την πολύχρωμη και άκρως παιχνιδιάρικη εικονογράφηση που παραπέμπει σε κολλάζ και την οποία υπογράφει η βραβευμένη Λίντια Μονκς.

Ανακαλύπτοντας το λογοτεχνικό σύμπαν της Τζούλια Ντόναλντσον

Εμείς είχαμε τη χαρά να μας κάνουν δώρο στην αποχαιρετιστήρια γιορτή του προνήπιου τα βιβλία «Η Γοργόνα που τραγουδούσε» και «Τι άκουσε η Πασχαλίτσα στις διακοπές». Η 4χρονη Λ. τα λάτρεψε από την πρώτη φορά που τα διαβάσαμε και άκουγε σαν μαγεμένη την αφήγηση των παραμυθιών.

«Η Γοργόνα που τραγουδούσε»

Η ιστορία της πριμαντόνας Γοργόνας που μάγευε τα πλήθη με το όμορφο τραγούδι της ήταν καθηλωτική. Η θεσπέσια φωνή της την είχε κάνει ξακουστή σε στεριά και βυθό και όλοι απολάμβαναν να ακούν τις μελωδίες της. Το σπουδαίο φωνητικό της χάρισμα της εξασφαλίζει μια θέση στο τσίρκο του Πιτ του πονηρού, θυσιάζοντας όμως την πολυπόθητη ελευθερία της. Η Γοργόνα με τη βοήθεια ενός γλάρου και μιας ακροβάτισσας του τσίρκου συμπράττουν και καταστρώνουν ένα σχέδιο με στόχο να ξεφύγει από τη στενή γυάλα στην οποία ήταν φυλακισμένη από τον Πιτ. Άραγε η Γοργόνα κατάφερε να αποδράσει και να φτάσει στη Χρυσή Ακτή; Η Λ. παρακολουθούσε με αγωνία την αφήγηση της Γοργόνας και όταν φτάσαμε στην τελευταία σελίδα ξεφύσηξε από χαρά μόλις έμαθε το τέλος της περιπέτειας.

«Τι άκουσε η Πασχαλίτσα στις διακοπές»

Και αφού τελειώσαμε την ανάγνωση της Γοργόνας ήρθε η σειρά να διαβάσουμε το βιβλίο «Τι άκουσε η Πασχαλίτσα στις διακοπές».  Η ηρωίδα του παραμυθιού είναι η μικρή πασχαλίτσα που αποφάσισε να πάει διακοπές Μάιο μήνα για να επισκεφθεί τη μεγάλη πόλη. Η περιπέτειά της ξεκινά τη στιγμή που περιηγείται στον ζωολογικό κήπο και υποπίπτει στην αντίληψή της ότι δυο κακοί από τα παλιά έχουν βαλθεί να κλέψουν αφενός το µαϊµουδάκι του κήπου και αφετέρου το στέµµα της βασίλισσας! Η Πασχαλίτσα δεν σκοπεύει να επιτρέψει να συμβεί τίποτα από τα δύο,  και έτσι σκαρφίζεται ένα απίθανο κόλπο για να τους χαλάσει τα σχέδια.

Όμορφες ιστορίες που μεταφέρουν στα παιδιά σπουδαία μηνύματα

Τόσο οι ιστορίες των βιβλίων όσο και η απαράμιλλη εικονογράφησή τους κέρδισαν τη Λ. , που ήθελε να τα διαβάζουμε ξανά και ξανά. Αξίζει να σταθούμε στο ότι η ιστορία κάθε παραμυθιού είναι γραμμένη σε στιχάκια με χρήση ομοιοκαταληξίας, γεγονός που δίνει στην αφήγηση θεατρικότητα και μουσικότητα.

H Λ. αγάπησε το εξής ποιηματάκι: «Αγρίεψε ο κροκόδειλος κι η τίγρη όλο μουγκρίζει, βρυχάται το λιοντάρι κι η μικρή µαϊµού τσιρίζει, φυσάει την προβοσκίδα του ο ελέφας – ρα τατ τα!  –  και κάτω απ΄την καμπούρα η καμήλα φυσά» και το σιγοτραγουδά πολλές φορές μέσα στη μέρα.

Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται είναι πλήρως κατανοητό από τα παιδιά και συμπληρώνεται ιδανικά από την εικονογράφηση. Τα κείμενα κάθε ιστορίας δεν είναι μονοκόμματα αλλά προσφέρουν μια πολυεπίπεδη ανάγνωση, χάρη στον συνδυασμό λυρισμού, περιπετειώδους πλοκής, ανατροπών και χιούμορ. Μπορεί να φαντάζουν παιδιάστικα και απλοϊκά εντούτοις διαβάζοντάς τα στα παιδιά τούς προσφέρετε τροφή για σκέψη και τα παρακινείτε να καλλιεργήσουν ηθικές αξίες και να αποκτήσουν συναισθηματική νοημοσύνη.

Η εικονογράφηση που σπάει το κατεστημένο

Η μοναδική στο είδος της εικονογράφηση της Λίντια Μονκς βρίσκεται σε απόλυτη σύμπνοια με τα εκπληκτικά κείμενα της Ντόναλντσον που προσφέρουν απλόχερα στα παιδιά την απόλαυση της ανάγνωσης καλαίσθητων βιβλίων.

Η τεχνική του κολλάζ συνδυάζεται αριστοτεχνικά με τα έντονα και ζωηρά χρώματα που αποτυπώνουν εικαστικά την ιστορία κάθε βιβλίου. Οι ζωγραφιές αιχμαλωτίζουν τη ματιά του μικρού αναγνώστη και οπτικοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σκηνικό της εκάστοτε αφήγησης.

Μέσα από την ανάγνωση των παραμυθιών της Ντόναλντσον,  ο μικρός αναγνώστης καλλιεργεί το αισθητικό του κριτήριο τόσο σε σχέση με τον λόγο όσο και σε σχέση με την εικόνα και τις εικαστικές τέχνες.

Ας γνωρίσουμε και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Τα δυο τελευταία βιβλία της Τζούλια Ντόναλτσον ήταν μια ευχάριστη ανακάλυψη και βλέποντας πόσο τα λάτρεψε η Λ. δεν μπορούσα παρά να της αγοράσω και τα τέσσερα προηγούμενα παραμύθια της σειράς που κυκλοφορούν ήδη από το 2018 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

«Ο ποιητής Κούνελος » της έδωσε την ευκαιρία να έρθει σε πρώτη επαφή με τον κόσμο της ποίησης μέσα από μια τρυφερή ιστορία με αρκετές δόσεις χιούμορ, στο παραμύθι «η Πριγκίπισσα και ο μάγος» η Λ. μαγεύτηκε από τις θεαματικές μεταμορφώσεις της πριγκίπισσας Ελάιζα –σε γαλάζιο ψάρι, σε πορτοκαλί αλεπού, σε µαύρη γάτα–,  στο «Τι άκουσε η πασχαλίτσα» διάβασε την πρώτη περιπέτεια του τοσοδούλικου πλάσματος που δεν δειλιάζει στη θέα των πονηρών κλεφτών και κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την κλοπή της όμορφης αγελάδας,  και στο παραμύθι«Ο Ζαχαρής και ο μονόκερος » η κόρη μου έμεινε με το στόμα ανοιχτό διαβάζοντας την ιστορία του ξύλινου αλόγου που μεταμορφώνεται σε αληθινό χάρη στα μαγικά ενός λευκού μονόκερου. Τα πράγματα όμως δεν εξελίσσονται όπως τα περίμενε και έτσι ο Ζαχαρής δεν αργεί να μετανιώσει που ευχήθηκε να αλλάξει.

Όλες οι ιστορίες των βιβλίων είναι διασκεδαστικές και το ρυθμικό κείμενο της Ντόναλντσον βοηθάει πολύ σ’ αυτό.

Γονείς, να θυμάστε…

Ένα καλό παραμύθι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μπορέσει το παιδί να μάθει και να κατανοήσει σημαντικά ζητήματα της ζωής και να αναπτύξει τη φαντασία του. Ακόμα περισσότερο απ’ αυτό, όμως, είναι ένας καλός τρόπος για να αποκτήσει φίλους που θα κρατήσουν μια ζωή και θα τον περιμένουν πάντα στις σελίδες του βιβλίου του!

Τα βιβλία της Τζούλια Ντόναλντσον αξίζει να υπάρχουν σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη, και καθώς η ανάγνωση είναι πρωτίστως απόλαυση, το παιδί αποκτά μια συνήθεια που θα το βοηθά να ψυχαγωγείται και να χαλαρώνει για μια ολόκληρη ζωή.

Καλή ανάγνωση!