Αναβρασμός για γονείς και μαθητές μετά την αναστολή της άδειας λειτουργίας γνωστών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων

Ανάστατοι είναι οι μαθητές, οι γονείς αλλά και η εκπαιδευτική κοινότητα της Λάρισας μετά την ανακοίνωση της αναστολής άδειας λειτουργίας του Δημοτικού και του Λυκείου των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου. Σημειώνεται πάντως ότι το Νηπιαγωγείο και το Γυμνάσιο λειτουργούν κανονικά.

Με απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας αρχές Αυγούστου ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του Λυκείου και σε δεύτερο χρόνο δημοσιεύτηκε απόφαση της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττας Μακρή, με την οποία ανακαλείται και η άδεια του Δημοτικού Σχολείου των «Εκπαιδευτηρίων Μαίρης Ν. Ράπτου».

Γιατί ανεστάλη η άδεια λειτουργίας Δημοτικού και Λυκείου

Το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) είναι κόλαφος για τα Εκπαιδευτήρια. Συγκεκριμένα, σε έγγραφο απάντηση του “ΕΟΠΠΕΠ” προς το υπουργείο Παιδείας, όσον αφορά τον επανέλεγχο των κτιριολογικών φακέλων των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου, ο Οργανισμός λαμβάνοντας υπόψη τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά, αν και υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα, σημειώνει ότι εξακολουθούν να υφίστανται ελλείψεις συμπληρωματικών στοιχείων για την πληρότητα του φακέλου, και ειδικότερα:

Για το Νηπιαγωγείο δεν υπάρχει αναφορά περί της κατασκευής χωρισμάτων μεταξύ των αιθουσών διδασκαλίας, δεν έχει υποβληθεί αντίγραφο της μελέτης πυρασφάλειας, ενώ δεν υπάρχει τεκμηρίωση για τη στατική επάρκεια.

Αντίστοιχα για το Δημοτικό και το Λύκειο επισημαίνεται η έλλειψη της τεκμηρίωσης για την στατική επάρκεια.

Ακόμη, επισημαίνεται πως δεν προσκομίστηκαν οι ισχύουσες εγκεκριμένες κατόψεις του 3ου και 4ου ορόφου, οι οποίες αποτυπώνουν την ισχύουσα κατάσταση, ενώ γίνεται αναφορά στην ανάκληση των αδειών από το 2013!

Κλείνοντας την απάντησή του ο “ΕΟΠΠΕΠ” υπενθυμίζει πως υπάρχει και στο παρελθόν αρνητική διατύπωση γνώμης, όσον αφορά τις κτιριολογικές προϋποθέσεις αδειοδότησης των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου, τα οποία όπως επισημαίνεται, εφόσον δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης από το 1957, θα έπρεπε να γνωρίζουν το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει  την αδειοδότηση των σχολείων  και είτε θα έπρεπε με τις αρχικές αιτήσεις προς το υπουργείο Παιδείας να είχαν υποβάλει και πλήρη φάκελο με τα αναγκαία, κατά το νόμο, κτιριολογικά έγγραφα στοιχεία, είτε να είχαν προσκομίσει εκείνα που του ζητήθηκαν από τον “ΕΟΠΠΕΠ” εντός της ταχθείσας αποκλειστικής προθεσμίας, που προβλέπεται από το νόμο.

Aυτές είναι οι νέες τάξεις που έκλεισαν λόγω κρουσμάτων - Η λίστα του Υπ. Παιδείας

Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων οι γονείς εδώ και ένα μήνα προσπαθούν να καταλάβουν γιατί ένα από τα ιστορικότερα σχολεία της χώρας δεν έλαβε στο παρά πέντε την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης, για τις συνέπειες που θα έχει ενδεχομένως μία διαφορετική εξέλιξη στην υπόθεση, μόλις ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και για το κατά πόσο θα μπορούσαν να απορροφηθούν από τα δημόσια εκπαιδευτήρια ένας τόσο μεγάλος αριθμός μαθητών, σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε στο Facebook σελίδα υποστήριξης του σχολείου με το όνομα «Σχολείο Ράπτου – support group», στο οποίο οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τοποθετούνται ενάντια στο κλείσιμο του σχολείου και ζητούν μαζεύοντας υπογραφές άμεσα την ανάκληση της απόφασης που βάζει λουκέτο στα Εκπαιδευτήρια, αφήνοντας μετέωρους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς και οικογένειες που έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους καθώς 1.300 μαθητές μένουν εκτός τάξεων.

Πάνω από 1.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί για να μην κλείσει σχολείο

Στην επιστολή διαμαρτυρίας που υπογράφουν γονείς μαθητών των “Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου” κατακεραυνώνουν το Υπουργείο Παιδείας για την απόφασή του και ζητούν την παρέμβαση της υπουργού Νίκης Κεραμέως.

Όπως τονίζουν «Με ιδιαίτερη έκπληξη και ανησυχία ενημερωθήκαμε από τοπικά μέσα ενημέρωσης, σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την αναστολή λειτουργίας των «Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου».

Η ανησυχία και η ανασφάλεια μας επιτάθηκε αφ’ ενός λόγω της επιλογής του χρόνου έκδοσης της απόφασης, ήτοι ένα μόλις μήνα προ της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και αφ’ ετέρου καθώς η ενημέρωση δεν προήλθε από τους καθ ‘ ύλην αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι σε τηλεφωνικές επικοινωνίες πολλών από εμάς δήλωσαν άγνοια” αναφέρουν στην επιστολή και προσθέτουν “Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τους φόβους μας, ότι η απόφαση αναστολής λειτουργίας ελήφθη βιαστικά και χωρίς να συνυπολογιστούν οι δυσανάλογες επιπτώσεις που δημιουργούνται στις οικογένειες των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων των Εκπαιδευτηρίων, και κατά προέκταση πως καμία πρόνοια δεν έχει μεριμνηθεί για την ελάφρυνση των επιπτώσεων αυτών.”

Στην επιστολή τους παίρνουν θέση και για το ζήτημα των υποδομών που αποτέλεσε τροχοπέδη για την άδεια λειτουργίας και όπως αναφέρουν  “Είναι τόσο σοβαρές οι διαπιστωθείσες παραβάσεις που οδηγούν στο έκτακτο κλείσιμο του σχολείου, χωρίς καν να δοθεί το απαραίτητο χρονικό διάστημα διορθώσεων και προσαρμογής;

Η εξέλιξη αυτή μας κάνει να αισθανόμαστε ότι η πολιτεία βρίσκεται απέναντί μας, ενώ αντίθετα επιθυμία μας είναι να συνδράμουμε την πολιτεία στην αποκατάσταση κάθε διαπιστωθείσας πλημμέλειας προς τον σκοπό όμως της βελτίωσης του σχολείου και όχι της διακοπής της λειτουργίας του.».

Μέχρι την Πέμπτη η απόφαση του Δικαστηρίου για τα Εκπαιδευτήρια Ράπτου – Υπ’ ατμόν 1.100 οικογένειες Λαρισαίων

Σύμφωνα με το οnlarissa.gr, η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η διοίκηση του ιστορικού Εκπαιδευτηρίου, αναμένεται μέχρι την Πέμπτη, δηλαδή μόλις τέσσερα (!) εικοσιτετράωρα πριν το πρώτο κουδούνι στα σχολεία. Αυτό από μόνο του συνιστά τεράστια – και επικίνδυνη – αποτυχία από πλευράς πολιτείας, καθώς λαμβάνει μία απόφαση – σωστή ή λάθος θα κριθεί από τα δικαστήρια – στην πλέον ακατάλληλη στιγμή του χρόνου!

Οι δε καταγγελίες του διευθύνοντα συμβούλου των Εκπαιδευτηρίων κ. Νίκου Ράπτη, περί «συνασπισμού κομματικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, που φιλοδοξούν να διαφεντεύσουν την πόλη και έχουν στοχοποιήσει το σχολείο, για συμβολικούς και υλικούς λόγους» δείχνουν ότι οι «ρίζες» της υπόθεσης ξεφεύγουν μακριά και πέρα από την περιβόητη έκθεση του ΕΟΠΠΕΠ και τις όποιες ελλείψεις επισημάνθηκαν σε αυτή, οδηγώντας την υφυπουργό Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή να λάβει την απόφαση περί αναστολής λειτουργίας.

συγκέντρωση εκπαιδευτικών και γονέων για τη συνέχιση λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου

Εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και οικογένειες των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου, στη Λάρισα, διοργανώνουν ανοιχτή συγκέντρωση για το ζήτημα της λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων. Στη συγκέντρωση που θα γίνει στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, μπροστά από την Περιφέρεια (πλατεία Νομαρχίας) της Λάρισας, την Τετάρτη 7/9/2022 και ώρα 8:00 μ.μ. τα μέλη της σχολικής κοινότητας θα εγκρίνουν ένα ψήφισμα υποστήριξης για τη συνέχιση της λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων.

Παρέμβαση Διαμάντου για τα Εκπαιδευτήρια Ράπτου: «Το κτήριο συνολικά κρίθηκε κατάλληλο για άμεση χρήση μετά το σεισμό»

Παρέμβαση στο θέμα των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου πραγματοποίησε σήμερα με ανάρτηση του ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας κ. Ντίνος Διαμάντος.

Ο κ. Διαμάντος αναφέρθηκε στον έλεγχο που έγινε στο σχολείο από τους αρμόδιους φορείς αμέσως μετά το σεισμό της 3ης Μαρτίου το 2021, ξεκαθαρίζοντας πως το σύνολο του κτηριακού συγκροτήματος των Εκπαιδευτηρίων κρίθηκε κατάλληλο για άμεση χρήση. Πρόσθεσε δε, πως δε χρειάστηκε επανέλεγχος αφού ήταν ξεκάθαρη η αστική απόκριση και επάρκεια.

Αναλυτικά έγραψε: «Στη σφαίρα του δημοσίου διαλόγου διατυπώθηκαν αναφορές σχετικά με τη επαρκή ή μη στατικότητα του κτιρίου επί της οδού Καρδίτσης των Εκπαιδευτηρίων Μαίρης Ράπτου.

Αισθάνομαι την ανάγκη απέναντι στους χιλιάδες γονείς καθώς και στα παιδιά τους που αγωνιούν περί αυτού να συνεισφέρω στην επαρκή τους ενημέρωση.

Μετά τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 κατόπιν αιτήματος των Εκπαιδευτηρίων πραγματοποιήθηκε Πρωτοβάθμια Μετασεισμική Αυτοψία από εντεταλμένο κλιμάκιο 2 ειδικών Διπλ. Πολιτικών Μηχανικών με τη δική μου παρουσία ως Συντονιστής του Κλιμακίου Ελέγχου των Σχολικών Μονάδων και ειδικός Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων και την ΚΤΥΠ Α.Ε.

Συντάχθηκε και αποδόθηκε Δελτίο Πρωτοβάθμιας Μετασεισμικής Αυτοψίας της ΚΤΥΠ Α.Ε. το οποίο κατέταξε το κτίριο συνολικά ως “ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ” για ΑΜΕΣΗ ΧΡΗΣΗ χωρίς καμία βλάβη στον Φέροντα Οργανισμό, κατά συνέπεια στατικώς επαρκές και κατάλληλο. Η κατάταξη στην κατηγορία Β να σημειωθεί ότι δεν έχει καμία σχέση με την στατική επάρκεια.

Στις 30/04/2021 απεστάλη έγγραφο εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων από μένα ως Αντιδήμαρχο και υπεύθυνο των ελέγχων όλων των σχολείων και του συναρμόδιου Αντιδημάρχου Παιδείας προς όλους τους θεσμικούς φορείς της Εκπαίδευσης όπου και γνωστοποιούσαμε το αποτέλεσμα της Πρωτοβάθμιας Μετασεισμικής Αυτοψίας.

Να σημειώσω ότι, ο έλεγχος αυτός έγινε επί του συνόλου του Φέροντα Οργανισμού του κτιρίου και δεν διαπιστώθηκε από το Δήμο Λαρισαίων και την ΚΤΥΠ Α.Ε. η αναγκαιότητα Δευτεροβάθμιου Ελέγχου αφού ήταν ξεκάθαρη από τον Πρωτοβάθμιο Έλεγχο η στατική ανταπόκριση και επάρκεια το κτιρίου στο σεισμό του Μαρτίου. “ΟΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΙΑ ΦΥΛΑΚΗ”…».

Διαβάστε επίσης:

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Έγκυος 5 μηνών – Οι πρώτες φωτογραφίες με τη φουσκωμένη κοιλιά

Ατύχημα στο λούνα παρκ της Αττικής: “Δεν εκτροχιάστηκε βαγόνι, ίσως δεν κάθονταν σωστά” δηλώνει η υπεύθυνη

Το συγκινητικό μήνυμα του Άκη Τσοχατζόπουλου στον γιο του, λίγο πριν πεθάνει (βίντεο)