Άνοιγμα σχολείων: Πρώτο κουδούνι στις 7 Σεπτεμβρίου | Infokids.gr
 • Άνοιγμα σχολείων: Πρώτο κουδούνι στις 7 Σεπτεμβρίου – Εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε περίπτωση εκ περιτροπής λειτουργίας

  Λιγότερο από ένας μήνας απομένει μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και κάθε πληροφορία που μας έρχεται από το υπ. Παιδείας κερδίζει το ενδιαφέρον μας, προκειμένου να οργανωθούμε για τη νέα σεζόν που δείχνει πιο απρόβλεπτη από ποτέ.

  Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Παιδείας, κ. Αναστασίας Γκίκα στην ΕΡΤ, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου: «Είναι σημαντικό τα παιδιά να ακολουθούν το κανονικό τους πρόγραμμα. Άλλωστε οι εκπαιδευτικοί ξεκινούν από την 1η Σεπτεμβρίου για να προετοιμάσουν ό,τι χρειάζεται ώστε να μπορέσουν τα σχολεία να υποδεχτούν τα παιδιά μας».

  Όπως η ίδια είπε, το υπ. Παιδείας είναι πιο ενημερωμένο και προετοιμασμένο τώρα, συγκριτικά με την περασμένη Άνοιξη, ενώ πρόθεση είναι η επιστροφή να γίνει με όλα τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία θα υποδείξουν οι ειδικοί.

  Εξήγησε δε πως αυτή τη στιγμή το υπουργείο Παιδείας εξετάζει δύο σενάρια:

  «Έχουμε δύο κυρίως σενάρια. Το ένα είναι ότι πηγαίνουμε κανονικά στο σχολείο, με πάρα πολύ αυστηρά μέτρα αποστασιοποίησης και ενδεχομένως υποχρεωτικά μάσκες για όλους. Κρατάμε αποστάσεις, δεν χρησιμοποιούμε κοινά πράγματα, δεν μοιραζόμαστε γόμες, μολύβια, μπάλες… Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό που έχουμε ζήσει, το εκ περιτροπής. Εάν χρειαστεί, θα γίνει και αυτό».

  Διευκρίνισε, πάντως, πως όλα παραμένουν υπό συζήτηση διότι τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά και ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν περίπου δύο εβδομάδες πριν μπουν τα παιδιά στο σχολείο, ανάλογα με τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα.

  Τι θα γίνει με τα κυλικεία

  «Όσο για το αν θα ανοίξουν τα σχολικά κυλικεία, ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Αυτές μας υπέδειξαν να μην ανοίξουν τα κυλικεία. Αυτή τη στιγμή αυτό δεν έχει διευκρινιστεί, όπως και τόσα άλλα πράγματα, γιατί προχωράμε ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα» ανέφερε η κ. Γκίκα.

  Τι θα γίνει με τα ολοήμερα

  Και κατέληξε: «Τα ολοήμερα θα λειτουργήσουν κανονικά από τις 7 Σεπτεμβρίου. Τα παιδιά μας έχουν συνηθίσει την αποστασιοποίηση. Ήταν πολύ σημαντικό που άνοιξαν τα σχολεία, γιατί τα παιδιά μας και έμαθαν τα ίδια, και έκαναν μαθήματα και στην υπόλοιπη οικογένεια».

  Εξ αποστάσεως εκπαίδευση και “κατά την διάρκεια εκ περιτροπής λειτουργίας των σχολείων”

  Σύμφωνα, πάντως, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε χθες σε ΦΕΚ (A 157 – 10.08.2020), στην περίπτωση που τα σχολεία λειτουργήσουν εκ περιτροπής, προβλέπεται η δυνατότητα παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η νέα ΠΝΠ:

  “Παρέχεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης και υπό τους ειδικότερους όρους, τις προϋποθέσεις και την έκταση που αποφασίζονται κατά περίπτωση από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση με χρήση μέσων τεχνολογίας σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν διά ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία είτε λόγω καθολικής ή μερικής αναστολής ή απαγόρευσης ή εκ περιτροπής λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής είτε για άλλο λόγο που ανάγεται σε έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός”.

  Δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ (Μέρος Δ – Άρθρο 17ο)

 • Επικοινωνήστε μαζί μας:
  Μύλων 75 104 41 Αθήνα
  210 5121893

  τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

  news@infokids.gr

  για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

  info@infokids.gr

  για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας