Από ένα πανέμορφο, αρτιμελές κορίτσι, έγινε άτομο με ειδικές ανάγκες εξαιτίας της μηνιγγίτιδας

Τη συγκλονιστική ιστορία ζωής της Veronica Yoko Plebani παρακολουθήσαμε πρόσφατα, στην τηλεοπτική εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, η οποία μας έκανε να αναγνωρίσουμε για ακόμα μία φορά το πολύτιμο δώρο της υγείας και το πόσο σημαντικό είναι να την θωρακίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε.

Η 23χρονη σήμερα Ιταλίδα πρωταθλήτρια, είδε πριν από 8 χρόνια το σώμα της να καταστρέφεται και τη ζωή της να αλλάζει ριζικά. Η Veronica στα 15 της μολύνθηκε από μικροβιακή μηνιγγίτιδα και, καθώς δεν είχε κάνει τα διαθέσιμα εμβόλια, οι επιπλοκές στην υγεία της ήταν τραγικές!

H Veronica πριν προσβληθεί από μηνιγγίτιδα

Όπως η ίδια λέει, σε συνέντευξή της, «Ήμουν στο τραπέζι με φίλους, τρώγαμε πίτσα, και κάποια στιγμή που σηκώθηκα ένιωσα μια σουβλιά στην πλάτη, σαν έκρηξη. Μου είπαν, ότι μπορεί να είναι κράμπα, εγώ όμως αισθανόμουν, ότι ο πόνος είναι πολύ διαφορετικός, δεν έμοιαζε με τίποτε συνηθισμένο. Έφυγα από τους φίλους, πήγα στο σπίτι μου, έπεσα στο κρεβάτι, ένιωσα ένα κύμα ψύχους και ανέβασα υψηλό πυρετό

Η εξέλιξη της νόσου ήταν ραγδαία και το κορίτσι λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του. Όταν κάποια στιγμή «ξύπνησε», η ζωή της είχε πλέον αλλάξει εντελώς. Από ένα πανέμορφο, υγιές και αρτιμελές κορίτσι, είχε γίνει ένα άτομο με ειδικές ανάγκες: Για να αποτρέψουν την εξάπλωση της σηψαιμίας, οι γιατροί χρειάστηκε να της ακρωτηριάσουν τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Ωστόσο, όλο το σώμα και το πρόσωπό της είχαν γεμίσει ουλές.

Η Veronica, όμως, δεν το έβαλε κάτω. Με τη βοήθεια της οικογένειας και των φίλων της, αλλά κυρίως με το απόθεμα δύναμης που βρήκε μέσα της, στάθηκε στα ακρωτηριασμένα πόδια της και απέδειξε πως δεν θα αφήσει την αναπηρία να τη νικήσει.

Καθώς αγαπούσε πάντα τον αθλητισμό, αφοσιώθηκε εκεί ακόμα περισσότερο και έγινε πρωταθλήτρια: Ήρθε 11η στους Παραολυμπιακούς του 2014 στο Snowboard και 6η στους Παραολυμπιακούς του Ρίο, στο Κανό. Παράλληλα, σπουδάζει πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και το όνειρό της είναι να εργαστεί πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η αξιοθαύμαστη αυτή κοπέλα, παρά τις δυσκολίες που έφερε στη ζωή της η μικροβιακή μηνιγγίτιδα, κατάφερε να προχωρήσει μπροστά με δύναμη και ψυχικό σθένος.

«Εγώ αγαπώ τις ουλές μου», λέει η ίδια. «Για να αγαπήσεις τους άλλους πρέπει πρώτα να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Γι’αυτό, μοιράζομαι την ιστορία μου, για να ενθαρρύνω όλες αυτές τις νέες κοπέλες που ίσως νιώθουν άσχημα λόγω μιας ουλής», προσθέτει.

Η κοπέλα δεν επέλεξε να προσβληθεί από τη μηνιγγίτιδα, ούτε να ακρωτηριαστεί λόγω αυτής. Κάθε γονιός, όμως, έχει την επιλογή να προστατεύσει το παιδί του από μία τόσο επικίνδυνη νόσο.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο παιδίατρος κ. Αθανάσιος Οικονόμου, τα διαθέσιμα κατά της μηνιγγίτιδας εμβόλια, έχουν την δυνατότητα να προστατεύσουν τα παιδιά από τη νόσο, ώστε να μην έχει κανένα τα αποτελέσματα της Veronica.

Δυστυχώς, όμως, δεν συμφωνούν όλοι οι γονείς με αυτό, αφού ήδη στην Ελλάδα φέτος 3 παιδιά νόσησαν από μηνιγγίτιδα και ευτυχώς, έπειτα από συντονισμένες επεμβάσεις των γιατρών, σώθηκαν.

Ο κ. Οικονόμου τονίζει, ότι, καθώς η μηνιγγίτιδα δεν κάνει διακρίσεις, όλοι οι γονείς θα πρέπει να ενημερωθούν από τον παιδίατρό τους για τα παιδιά τους, αλλά και από τους γιατρούς τους για τους ίδιους, προκειμένου να προστατευτούν. Ιδιαίτερη προσοχή, βέβαια, χρειάζεται στα μωρά, αφού η μηνιγγίτιδα κολλάει όπως μια απλή ίωση (π.χ. με τα σταγονίδια), καθώς φορείς της μπορεί να είναι ακόμα και οι γονείς ή τα μεγαλύτερα αδέλφια. Συνιστάται, λοιπόν, για την άρτια κάλυψή τους, το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας να γίνεται ήδη από τους δύο πρώτους μήνες ζωής.