«Αρνούμαι να βάλω πρόγραμμα, το σπίτι μας δεν είναι σχολείο και δεν νιώθω καθόλου άσχημα!»

Από την πρώτη κιόλας ημέρα που έκλεισαν τα σχολεία, εμείς οι γονείς πολιορκούμαστε με δημοσιεύματα αναφορικά με το πώς θα γεμίσουμε τον χρόνο των παιδιών μας αυτές τις μέρες, τι πρέπει να κάνουμε για να μη χάσουν την επαφή με τα μαθήματά τους και πόσο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε ένα πρόγραμμα στην οικογένεια. Και η αλήθεια είναι ότι, ειδικά για τους γονείς που συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα ημερήσιο πρόγραμμα για τα παιδιά, αν δεν θέλουμε να καταλήξουν μπροστά σε μία τηλεόραση από το πρωί έως το βράδυ.

Δεν το βλέπουν όλοι οι γονείς, όμως, έτσι (μα ούτε και όλοι οι εκπαιδευτικοί) –και έχουν λογικά επιχειρήματα για να στηρίξουν την άποψή τους. Όπως η παρακάτω μαμά, η οποία εξηγεί, ότι δεν ζούμε μια φυσιολογική κατάσταση, για να συνεχίσει και εκείνη την εβδομαδιαία οικογενειακή ρουτίνα σα να μη συμβαίνει τίποτα:

«Μπορεί να σας εκπλήξω με αυτό που θα σας πω αλλά… αρνούμαι να βάλω πρόγραμμα.

Αρνούμαι να διαβάσω τα παιδιά μου στο σπίτι. Το δύο μικρότερα παιδιά μου βρίσκουν τα μαθήματά τους μόνα τους online και τα κάνουν όποτε θέλουν. Τα δυο μεγαλύτερα παιδιά μου το ίδιο –διαβάζουν όποτε έχουν όρεξη.

Οι επαναληπτικές εργασίες υπάρχουν για να κρατούν τα παιδιά απασχολημένα και να διατηρούν το μυαλό τους σε κάποια εγρήγορση, αλλά δεν υπάρχει κάτι ‘νέο’ για να μάθουν, ώστε να χρειάζονται βοήθεια από εμένα.

Ούτε ξυπνάμε νωρίς το πρωί για να διαβάσουν.

Γιατί, η αλήθεια είναι, ότι η κατάσταση αυτή είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολη από μόνη της. Τους λείπουν οι φίλοι τους, τα αθλήματά τους, τα καλλιτεχνικά τους, οι δραστηριότητές τους μετά το σχολείο και νιώθω ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται από εμένα, είναι να τα πιέζω να διαβάζουν για το σχολείο, για μία ώρα την ημέρα, όταν έχουν μπροστά τους ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΜΕΡΑ!

Φτιάξαμε κουλουράκια, βγήκαμε λίγο έξω για περπάτημα, έπαιξαν στο WII, είδαμε τηλεόραση για περισσότερη ώρα από όσο θα έπρεπε και αυτή την ώρα έχουν πάρει τα κινητά και μιλούν με τους φίλους τους, και δεν νιώθω καθόλου άσχημα γι’αυτό.

Το σπίτι μου δεν είναι σχολείο.

Είναι το μέρος όπου όλοι μας πρέπει να νιώθουμε ασφάλεια, αγάπη και ενθάρρυνση… ειδικά αυτή την εποχή.

Έχω δώσει στον εαυτό μου μεγάλη άφεση αυτές τις μέρες και κάνω το ΚΑΛΥΤΕΡΟ που μπορώ.

Οπότε προς όλους εσάς που ρωτάτε τι «πρόγραμμα» έχουμε βάλει..; Προς το παρόν δεν έχουμε βάλει ΚΑΝΕΝΑ πρόγραμμα.

Α και προφανώς η κουζίνα είναι ‘ανοιχτή’ όλη μέρα.

Γιατί αν υπάρχει ένα πράγμα που με έχει διδάξει αυτή η καραντίνα μέχρι στιγμής είναι, ότι πλέον σταματάμε να τρέχουμε. Έχουμε ΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΘΕΛΟΥΜΕ.»

πηγή φωτο: Happy Healthy Sarah