Ποιος γονιός δεν προσπαθεί να κάνει τα πάντα σωστά; Από την πρώτη στιγμή που μια μητέρα μαθαίνει ότι είναι έγκυος, πέρα από μία σειρά εξετάσεων, ξεκινά υγιεινή διατροφή και παίρνει βιταμίνες, φροντίζοντας με αυτόν τον τρόπο ήδη από την εγκυμοσύνη για την υγεία του παιδιού της. Μια τέτοια μητέρα είναι και η Λιζ, η οποία τον Μάιο του 2017 έφερε στον κόσμο το μωρό της.
Όπως η ίδια περιγράφει σε ιδιωτική ανάρτησή της, ο Παύλος ήταν μόλις 15 μηνών, όταν χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό. Ήθελαν να αποφύγουν τη νοσηλεία σε τόσο μικρή ηλικία, όμως η παιδίατρος επέμεινε. Ειδικά όταν της είπαν πως σε κάτι γενέθλια ήρθε σε επαφή με μεγαλύτερα παιδιά. Η διάγνωση τους «έκοψε τα πόδια»: Μηνιγγίτιδα Β. Λίγες ώρες αργότερα άρχισαν οι πρώτες κρίσεις. Ακολούθησε διασωλήνωση.
Οι νοσηλεύτριες της μονάδας ήταν διαρκώς από πάνω του. Οι γιατροί έδιναν κάθε τόσο νέες οδηγίες. Η Λιζ περιγράφει την εμπειρία της ως τις χειρότερες μέρες της ζωής της. «Είναι σοκαριστικό να συνειδητοποιείς, ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να σώσεις το παιδί σου. Ακόμα πιο σοκαριστικό είναι, όμως, να συνειδητοποιείς πως θα μπορούσες να έχεις κάνει κάτι, το οποίο απλά καθυστέρησες, γιατί θεώρησες ότι δεν θα συμβεί σε εσένα…»
Το τρομακτικό με τη μηνιγγίτιδα Β είναι, ότι ενώ αρχικά ξεκινά με συμπτώματα μιας απλής γρίπης (πυρετός, πονοκέφαλος, εμετός, φωτοφοβία, αυχενική δυσκαμψία), εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Στην περίπτωση του Παύλου αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, όχι όμως χωρίς απώλειες…
«Κάποια στιγμή εμφανίστηκε στη Μονάδα η παιδιατρική νευρολόγος, η οποία κάθισε δίπλα μου. Άρχισα να κλαίω και να την ρωτώ αν θα γίνει το παιδί μου καλά και θυμάμαι τον δισταγμό της. Θυμάμαι, ότι κοίταξε από την άλλη μεριά και μετά γύρισε και μου είπε: Εξαρτάται τι εννοείς καλά… Η ζωή του δεν θα είναι πια, όπως την είχες φανταστεί. Είναι πιθανό να εμφανίσει επιληψία, καθυστέρηση στην ανάπτυξή του, ίσως κάποια απώλεια στην όραση και την ακοή του… Όμως θα ζήσει. Εγώ εκείνη τη στιγμή ένιωσα ανακούφιση».
Η πορεία του Παύλου τα επόμενα χρόνια ήταν ευτυχώς καλύτερη από τις προγνώσεις: Εμφάνισε κάποια καθυστέρηση στον λόγο, την οποία η οικογένεια προσπαθεί ακόμα να αντιμετωπίσει με λογοθεραπεία, έχει ορισμένες δυσκολίες στο σχολείο, στο γνωστικό του επίπεδο, ωστόσο έχει καλή αντίληψη και το κυριότερο: Προσπαθεί!
Το μήνυμα ωστόσο που στέλνουν οι γονείς του είναι η σημασία του εμβολιασμού, καθώς ο μη εμβολιασμός του δικού τους παιδιού με ένα και μόνο εμβόλιο, του άλλαξε τη ζωή. «Ας μην χρειαστεί πότε άλλοι γονείς να μετανιώσουν για ένα εμβόλιο που ΔΕΝ έκαναν…», αναφέρει η Λιζ.
Το εμβόλιο κατά της Μηνιγγίτιδας Β αποτελεί τη μοναδική πρόληψη για τη νόσο. Να σημειωθεί ότι ένας στους δέκα ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου ασυμπτωματικά και μπορεί να τη μεταφέρει στα παιδιά μέσω καθημερινών συνηθειών, όπως π.χ. το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Ο εμβολιασμός των παιδιών μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.