Ας σταματήσει η καραμέλα ότι τα παιδιά αντέχουν την κοινωνική απομόνωση, τις δεκάωρες οθόνες, τη σωματική αδράνεια

«Τα παιδιά δεν έχουν πρόβλημα, προσαρμόζονται». Μια φράση που ακούμε αρκετά συχνά σε συζητήσεις αναφορικά με το πώς έχει κυλήσει η πανδημία, πώς νιώθουν τα παιδιά από τον παρατεταμένο εγκλεισμό, αν τους έχει στοιχίσει η συνεχής προσκόλληση σε μια οθόνη για λόγους τηλεκπαίδευσης, πώς βιώνουν την απομάκρυνση από τις αθλητικές δραστηριότητες και την στέρηση της κοινωνικής επαφής.

Κι όμως ξεστομίζοντας ελαφρά τη καρδία αυτή τη φράση το μόνο που κάνουμε είναι να αγνοούμε και να παραμερίζουμε τις ουσιαστικές ανάγκες των παιδιών. Μας φαίνεται άραγε απόλυτα φυσιολογικό ότι μπορεί να αποδεχθεί ένα παιδί την καραντίνα σε λίγα τετραγωνικά στο σπίτι, την νωχελικότητα του να κινείται μεταξύ καναπέ, κρεβατιού και γραφείου; Να ζει καθημερινά τις ίδιες καταστάσεις με μοναδική εξαίρεση την μετακίνηση 6 σε κοντινό πάρκο;

Αυτό ακριβώς το ζήτημα θίγει στην ανάρτησή του ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης που αποτελεί τρόφή για σκέψη αλλά και για δράση καθώς πρέπει να μην αφήσουμε αυτή τη γενιά παιδιών να θυσιαστεί στο βωμό των συνεπειών της πανδημίας.

Οι σκέψεις του παιδιάτρου

Τα παιδιά δεν έχουν πρόβλημα, προσαρμόζονται» Αυτή η φράση ότι τα παιδιά είναι ευπροσάρμοστα και αντέχουν τα πάντα δείχνει ακριβώς την άγνοια και αδιαφορία των μεγάλων προς την παιδική ηλικία. Είναι αντίστοιχη με φράσεις των παλιότερων, ότι το ξύλο στα παιδιά δεν βλάπτει, τα κάνει πιο ανθεκτικά ή ότι κανείς δεν έπαθε τίποτε από σφαλιάρες και ξυλιές στον ποπό.

Ναι, η συστηματική αντιξοότητα δεν δημιουργεί νομοτελειακά προβλήματα κατά την παιδική ηλικία. Ένα μικρό ποσοστό παιδιών μπορεί να μετατρέψουν την αντιξοότητα σε ευκαιρία. Ένα μεγαλύτερο ποσοστό όμως θα οδηγηθούν σε αδιέξοδα και προβλήματα από την αντιξοότητα.

Ας σταματήσει λοιπόν αυτή η καραμέλα ότι τα παιδιά αντέχουν την κοινωνική απομόνωση, τις δεκάωρες οθόνες, το σμπαράλιασμα της ρουτίνας, τα εκπαιδευτικά ελλείμματα, τον πολύμηνο φόβο, την οικονομική ανέχεια, την σωματική αδράνεια, την ψυχολογική ανασφάλεια. Πολλά δεν αντέχουν, απλά οι συνέπειες γίνονται εμφανείς όχι μόνο άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα

Το post του παιδιάτρου