Άσπρο ή λευκό; Η άγνωστη ιστορία που εξηγεί γιατί υπάρχουν δύο διαφορετικές λέξεις για το ίδιο χρώμα!

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε σήμερα το πρωί την ανάρτηση της σελίδας Περισπωμένη στο Facebook που εξηγεί την άγνωστη ιστορία πίσω από το γεγονός ότι στην ελληνική γλώσσα έχουμε δυο διαφορετικές λέξεις “λευκό” και “άσπρο” και για να περιγράψουμε το ίδιο ακριβώς χρώμα.

Η άγνωστη ιστορία που εξηγεί γιατί υπάρχουν δύο διαφορετικές λέξεις για το ίδιο χρώμα

? Καταρχάς η σωστή λέξη για το άσπρο χρώμα είναι το «λευκό». Η λέξη «άσπρο» προέκυψε αργότερα και τελικά κατάφερε να αντικαταστήσει την αρχική λέξη, στη λαϊκή γλώσσα.

Για ποιον λόγο όμως συνέβη αυτή η αλλαγή;

Για να απαντήσουμε το ερώτημά μας θα πάμε πίσω στα λατινικά και τη ρωμαϊκή εποχή. Τότε δηλαδή που το ασημένιο νόμισμα της αυτοκρατορίας ονομαζόταν asper, όχι λόγω του χρώματός του, αλλά λόγω της υφής του, η οποία ήταν τραχιά, καθώς asper στα λατινικά είναι το τραχύ!

?Η λέξη πέρασε στη βυζαντινή εποχή, στον πληθυντικό της όμως αριθμό, ως aspera. Έτσι αντί για λευκά νομίσματα έλεγαν aspera.

?? Μετέπειτα, στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, τα ασημένια νομίσματα μικρής αξίας αποκαλούνταν «άσπρα» και μιας που το ασήμι είναι λευκό, η λέξη αυτή έφτασε στο σημείο να εκφράζει την λευκότητα και εν τέλη έγινε συνώνυμο της λέξης «λευκός».

? άσπρο < μεσαιωνική ελληνική άσπρο(ν) (=άσπρο νόμισμα, νόμισμα μικρής αξίας) < λατινική asprum < asperum, ουδέτερο του asper (=τραχύς· nummus asper: το νόμισμα που είχε πρόσφατα κοπεί και είχε ακόμη τραχιά επιφάνεια) < πρωτοϊνδοευρωπαϊκή *h₂esp- (κόβω).