Αθ. Τσακρής: Εξετάζεται το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων σε όλη τη χώρα

Μετά την απόφαση για λουκέτο για 48 ώρες σε όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια  σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο που ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, με σημερινή του δήλωση στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας,  ο καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Αθανάσιος Τσακρής, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων σε όλη την χώρα.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε “Εξετάζεται το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της νόσου“.

Hλίας Μόσιαλος: “Να κλείσουν τώρα τα σχολεία λόγω κορονοϊού”

Υπενθυμίζεται ότι χθες το κλείσιμο των σχολείων όλων των βαθμίδων της χώρας ζήτησε και o καταξιωμένος επιστήμονας και καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνοντας ότι “αν υπάρξουν κρούσματα σε σχολεία και πανεπιστήμια τα μέτρα που θα ακολουθήσουν θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά”.

UNESCO: Απειλή για την Παιδεία ο κορονοϊός – Εκτός σχολείων πάνω από 290 εκατ. μαθητές

Πάνω από 290 εκατομμύρια μαθητές και φοιτητές στον κόσμο ενδέχεται να περάσουν τις επόμενες εβδομάδες στα σπίτια τους, μετά την απόφαση 13 χωρών να κλείσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια για να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ άλλες εννέα χώρες λαμβάνουν ανάλογα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, ανακοίνωσε η UNESCO.

H Iταλία  την Τετάρτη έκλεισε τα σχολεία, ενώ η UNESCO να προειδοποιεί ότι η επιδημία του κορονοϊού απειλεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση. «Συνεργαζόμαστε με τις χώρες για να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της εκπαίδευσης για όλους, ειδικά τα μη προνομιούχα παιδιά και νέους, που πλήττονται περισσότερο από το κλείσιμο των σχολείων», επισήμανε η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay και συμπλήρωσε: «Αν και δεν είναι κάτι νέο δυστυχώς, το προσωρινό κλείσιμο των σχολείων λόγω υγειονομικών κρίσεων, η παγκόσμια κλίμακα και η ταχύτητα της τρέχουσας διακοπής της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν έχει προηγούμενο και αν συνεχιστεί, μπορεί να απειλήσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση».

Σε ποιες χώρες έκλεισαν τα σχολεία λόγω κορονοϊού

Ακόμη, ανάμεσα στις χώρες που έκλεισαν τα σχολεία τους σε εθνικό επίπεδο είναι η Κίνα, η Ιταλία, το Ιράν, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαχρέιν, το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία, το Μακάο, τη Βόρεια Κορέα, το Ιράκ και το Κουβέιτ. Επίσης, η Νότια Κορέα έχει κλείσει εκπαιδευτικά ιδρύματα σε τοπικό επίπεδο, όπως έχουν κάνει και η Γαλλία, η Γερμανία, το Πακιστάν, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και το Βιετνάμ. Αν οι εννιά αυτές χώρες προχωρήσουν σε εφαρμογή του μέτρου σε πανεθνικό επίπεδο, τότε θα επηρεαστούν άλλοι 180 εκατ. μαθητές και φοιτητές, όπως τονίζει η UNESCO.