Αυτή είναι η ακτινογραφία ενός παιδιού που κατάπιε μαγνητάκι: Η προειδοποίηση του παιδιάτρου

Η κατάποση αντικειμένων είναι ένα συχνό φαινόμενο για τα μικρά παιδιά που έχουν την τάση να  βάζουν τα πάντα στο στόμα τους.

Με μια ανάρτησή του στο Facebook την οποία συνοδεύει και με μια ακτινογραφία θώρακος ο παιδίατρος Γιώργος Χαρίτος  προειδοποιεί τους γονείς για το πόσο εύκολα μπορεί ένα παιδί να καταπιεί οποιοδήποτε αντικείμενο βρεθεί μπροστά του. Όπως αναφέρει ο παιδίατρος αφορμή για την ανάρτηση αποτελεί ένα περιστατικό που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στο ιατρείο του με ένα παιδάκι 2.5 ετών που κατάπιε ένα μαγνητάκι ψυγείου και αυτό σφήνωσε στον οισοφάγο.

Η προειδοποίηση του παιδιάτρου

Κατάποση ξένου σώματος (μαγνητακι ψυγείου) από παιδάκι 2.5 ετων και ενσφηνωση του στον οισοφάγο. Στην ακτινογραφία το αντικείμενο απεικονιζεται ευκρινως να παρεκτοπιζει και την τραχεια του παιδιού περαιτέρω προς τα δεξιά. Το μαγνητακι είχε πέσει στο πάτωμα και το παιδί το “ανακάλυψε” και το κατάπιε ερήμην των γονέων. Η ενσφηνωση όλως ευνοϊκώς βοήθησε στην άμεση εκδήλωση συμπτωματολογιας από το ανώτερο πεπτικό και το αναπνευστικό. Το αντικείμενο αφαιρέθηκε ενδοσκοπικα και το παιδί βεβαίως είναι απολύτως καλά.

Το παιδί παρακολουθείται από την γέννηση του στο ιατρείο μας, είναι από τα πλέον ψυχοσωματικα προχωρημένα παιδιά του ιατρείου. Οι γονείς είναι δύο άριστοι και προσεκτικοί άνθρωποι.

Τελικό (αβιαστο) συμπέρασμα : Δεν μπορείς ποτέ ολοκληρωτικά να εμπιστευτείς ακόμη και το εξυπνότερο παιδί γιατί πολύ απλά… είναι παιδί.

Προσωπική παρατήρηση : Αυτά περιέργως συμβαίνουν κυρίως σε προσεκτικους γονείς. Πάντα είχα την αίσθηση ότι εκείνους που είναι εντελώς “πέρα βρέχει” υπάρχει κάποιος μη καταχωρημενος (non registered που λέγαμε και στο χωριό) Άγιος που τους προστατεύει…

Διδακτικό περιστατικό του ιατρείου μας :Κατάποση ξένου σώματος (μαγνητακι ψυγείου) από παιδάκι 2.5 ετων και ενσφηνωση…

Gepostet von Το Παιδιατρείο μας στον Βόλο – Γ. Χαρίτος am Mittwoch, 15. Januar 2020