Αυτό είναι το νούμερο 1 πιο μολυσμένο φρούτο για το 2018

…και δυστυχώς, πρόκειται για το αγαπημένο των παιδιών μας. Οι φράουλες, λοιπόν, κατέκτησαν την αρνητική πρωτιά του πιο «βρώμικου» φρούτου που κυκλοφορεί στην αγορά, σύμφωνα με έρευνα από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και τον Οργανισμό Τροφίμων και Ποτών και όπως δημοσιεύτηκε από την Ομάδα Περιβαλλοντικής Εργασίας.

Η έρευνα, η οποία εξέτασε τα ποσοστά μόλυνσης από φυτοφάρμακα των 47 πιο δημοφιλών φρούτων και λαχανικών, βρήκε, επίσης, ότι στη δεύτερη θέση της λίστας είναι το σπανάκι, ενώ ακολουθούν τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα σταφύλια, τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα αχλάδια, οι ντομάτες, το σέλερι, οι πατάτες και οι γλυκές πιπεριές.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί, ότι οι έλεγχοι έγιναν αποκλειστικά σε προϊόντα που καλλιεργήθηκαν στις ΗΠΑ. Αυτοί πάντως έδειξαν, ότι μόνο μία φράουλα περιέχει 20 δείγματα φυτοφάρμακου!

Φέτος, για πρώτη φορά, στα «ύποπτα» προϊόντα συμπεριλήφθηκαν και οι… καυτερές πιπεριές! Οι έλεγχοι έδειξαν, ότι αυτές είχαν υπολείμματα από τοξικά για το ανθρώπινο νευρικό σύστημα εντομοκτόνα και οι ειδικοί συμβουλεύουν να επιλέγει κανείς βιολογικές ή να τις μαγειρεύει καλά πριν τις καταναλώσει, γιατί έτσι εξολοθρεύονται τα φυτοφάρμακα.

Μεγάλο φόβος για την υγεία των παιδιών

Καθώς ο οργανισμός των παιδιών είναι λιγότερο ανθεκτικός σε εντομοκτόνα, οι ειδικοί ανησυχούν, ότι η κατανάλωση τροφών με τόσα πολλά φυτοφάρμακα μπορεί να τους προκαλέσει χρόνια προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων στην ανάπτυξη και τη συμπεριφορά, γενετικές ανωμαλίες, άσθμα και καρκίνο. Υπάρχουν δε μελέτες που αναφέρουν πως ακόμη και το έμβρυο στη μήτρα της μητέρας μπορεί να επηρεαστεί!

Πώς να προστατευτούμε από τον κίνδυνο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα προϊόντα που έχουν δεχτεί φυτοφάρμακα θα πρέπει να πλένονται με νερό για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα, ενώ νέες έρευνες υποστηρίζουν πως ακόμα καλύτερο είναι να τα πλένουμε με μείγμα νερού και σόδας!

Τα πιο καθαρά φρούτα και λαχανικά

Τα καλά νέα, τουλάχιστον, είναι, ότι υπάρχουν και τα λιγότερο έως ελάχιστα μολυσμένα φρούτα και λαχανικά που καλό είναι να προτιμάμε για εμάς και τα παιδιά μας. Ποια είναι αυτά; Το αβοκάντο είναι στην πρώτη θέση και ακολουθούν τα: καλαμπόκι, ανανάς, λάχανο, κρεμμύδια, κατεψυγμένα μπιζέλια, παπάγια, σπαράγγι, μάνγκο, μελιτζάνες, πεπόνι, κίουι, πεπόνι, κουνουπίδι και μπρόκολο.