Τα 9 πράγματα που πρέπει να ξέρετε αν το παιδί σας βιώνει πένθος

Το Σάββατο 31 Μαρτίου, η σύμβουλος ψυχικής υγείας κ. Νάνσυ Ψημενάτου, μίλησε στους αναγνώστες του Infokids που παραβρέθηκαν στο σεμινάριο «Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για την απώλεια;», στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες που κάθε γονιός πρέπει να γνωρίζει.

Σύμφωνα με την ίδια, «οι απώλειες είναι ένα θέμα, για το οποία τα παιδιά θέλουν να συζητάνε, αλλά αυτή τους η ανάγκη δεν καλύπτεται. Από μελέτες διαπιστώθηκε, ότι τα παιδιά γνώριζαν το τι πραγματικά είχε συμβεί, όπως για παράδειγμα ο θάνατος κάποιου οικείου, ένα διαζύγιο ή μία ασθένεια, όμως οι γονείς επέλεγαν να τους πουν ψέματα, με σκοπό να τα «προστατέψουν».

Η κ. Ψημενάτου, λοιπόν, απαριθμεί αυτά που πρέπει ο γονιός να έχει στο μυαλό του, σχετικά με το πώς επηρεάζει το πένθος ένα παιδί:

  1. Αν πενθείτε μια σημαντική απώλεια, μιλήστε για όσα αισθάνεστε. Μοιραστείτε τον πόνο σας και τις αναμνήσεις σας, χωρίς φόβο.
  2. Τα παιδιά δεν τραυματίζονται ψυχολογικά αν δουν τον γονιό τους να πενθεί μια απώλεια. Τραυματίζονται, αν βλέπουν, ότι ο γονιός τους δεν μπορεί να συνέλθει από αυτή. Επιτρέπεται, λοιπόν, ως γονείς να «πέσουμε», όμως επιβάλλεται να ξανασηκωθούμε!
  3. Τα να «σπρώχνουμε» άσκεφτα το παιδί μας σε απώλειες, θανάτους ή κηδείες, χωρίς να το έχουμε προετοιμάσει, μπορεί να είναι τρομαχτικό και να κάνει ζημιά. Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και όταν αποφεύγουμε να συζητήσουμε μαζί τους. Η αποφυγή του θέματος του θανάτου ή το να αλλάζουμε συζήτηση, όταν το παιδί μας ρωτά γύρω από τον θάνατο, δημιουργεί μια πολύ ισχυρή αίσθηση του «απαγορευμένου» ή του «μυστηριώδους» που μπορεί να παραμείνει στη θέση της για το υπόλοιπο της ζωής του παιδιού. Δώστε, λοιπόν, το ελεύθερο στο παιδί να κάνει ερωτήσεις γύρω από το θάνατο. Πάρτε παραδείγματα από τη φύση και την επικαιρότητα.
  4. Όταν αντιμετωπίζετε μια απώλεια, εξηγήστε την κατάσταση με ειλικρίνεια στο παιδί. Χρησιμοποιήστε απλά και κατανοητά λόγια, για κάθε ηλικία.
  5. Δεν πρέπει να υποτιμάμε σε καμία περίπτωση τα συναισθήματα του παιδιού που πενθεί, αλλά ούτε και να βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα, ότι π.χ. ξεπέρασε την απώλεια.
  6. Μοιραστείτε με το παιδί σας τους τρόπους που εσείς διαχειριστήκατε τις απώλειες της ζωής σας.
  7. Τα παιδιά πενθούν γιατί έχουν την ικανότητα να αγαπούν και δεν πρέπει να τους στερούμε την ευκαιρία να εκφράσουν το πένθος τους για τις απώλειές τους.
  8. Κάθε παιδί έχει τον δικό του τρόπο να θρηνεί και κατά διαστήματα.
  9. Τα παιδιά εκφράζουν τον θρήνο τους και με έργα.

Mάθετε περισσότερα για την διαχείριση του πένθους στην ΑΜΚΑ Μαθήματα Ζωής.

Χορηγός του Σεμιναρίου ήταν η εταιρεία: