Αυτό που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι ο εφιάλτης ενός κόσμου χωρίς ένα -μόνο- εμβόλιο

Αυτό που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί έναν πραγματικό εφιάλτη από τον οποίο είναι άγνωστο ακόμα πότε θα «ξυπνήσουμε» και με ποιες επιπτώσεις σε κάθε τομέα της ζωής μας.

Αυτό που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες, αποτελεί απτό παράδειγμα ενός κόσμου, ο οποίος δεν έχει καταφέρει ακόμα να δημιουργήσει το εμβόλιο που φαντάζει ως το σωτήριο αυτήν τη δεδομένη στιγμή – αυτό που θα προστατεύσει τους ανθρώπους από τον COVID-19. Στον αντίποδα, δίνει, βέβαια, και μία εικόνα του πώς θα ήταν ο κόσμος μας, αν δεν υπήρχαν τα εμβόλια, χάρη στα οποία σώζονται ετησίως αμέτρητες ζωές.

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας, μιας νόσου που πλήττει περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα ετησίως σε όλο τον πλανήτη, δεν μπορεί παρά να υπογραμμίσει ακόμα πιο έντονα την αξία του έγκαιρου εμβολιασμού.

Ο λόγος για μια δυνητικά θανατηφόρα νόσο, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιφέρει τον θάνατο σε διάστημα λίγων ωρών, ή να αφήσει το άτομο σωματικά και πνευματικά ανάπηρο για το υπόλοιπο της ζωή του. Μια νόσος που προκαλεί οίδημα στις μεμβράνες που καλύπτουν τον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό και που μεταδίδεται ακριβώς όπως ο κορωνοϊός, μέσω σταγονιδίων του βήχα ή του φτερνίσματος από άτομο σε άτομο.

Τα αίτια της μηνιγγίτιδας

Οφείλεται σε μικρόβια (συνήθως σε βακτήρια και ιούς), με αποτέλεσμα να έχουμε την βακτηριακή μηνιγγίτιδα που είναι εξαιρετικά σοβαρή και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο και στην ιογενή μηνιγγίτιδα που είναι κάπως πιο ήπια, χωρίς συνήθως να βάζει τη ζωή των ασθενών σε κίνδυνο. Άτομα με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα και κυρίως μικρά παιδιά είναι οι πληθυσμιακές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από τη μηνιγγίτιδα.

Στα συνηθέστερα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας περιλαμβάνονται:

  • Πυρετός με ρίγος
  • Αλλαγές του νοητικού επιπέδου
  • Ναυτία και έμετος
  • Φωτοφοβία (ευαισθησία στο φως)
  • Δυνατός πονοκέφαλος
  • Δυσκαμψία στον αυχένα (μηνιγγισμός)

 

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνυπάρχουν είναι:

  • Εκνευρισμός / ταραχή / σύγχυση
  • Διόγκωση λεμφαδένων
  • Αλλαγές του επιπέδου συνείδησης
  • Οπισθότονος
  • Κακή διατροφή και ευερεθιστότητα /νευρικότητα στα παιδιά
  • Γρήγορη αναπνοή

 

Η μηνιγγίτιδα είναι σημαντική αιτία πυρετού στα νεογέννητα και πρέπει πάντα να διερευνάται.

Και ναι, μπορεί ο COVID-19 να έχει μέχρι στιγμής αφαιρέσει περισσότερες από 190.000 ζωές παγκοσμίως, όμως αυτό δεν μας επιτρέπει να αγνοούμε την επικινδυνότητα άλλων μολυσματικών νόσων, όπως η μηνιγγίτιδα. Και αυτό που σίγουρα δεν μπορούμε να αγνοούμε είναι, ότι τόσο για την βακτηριακή όσο και για την ιογενή μηνιγγίτιδα υπάρχουν τα κατάλληλα εμβόλια!

«Γονείς, μην αμελείτε τον εμβολιασμό των παιδιών ακόμα και εν μέσω πανδημίας»

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ήταν σαφής στην έκκλησή του, γνωρίζοντας, ότι νόσοι όπως η μηνιγγίτιδα δεν υποχωρούν την άνοιξη όπως άλλες ιώσεις, παρά απειλούν την υγεία των παιδιών, ακόμα και εν μέσω της έξαρσης του κορωνοϊού: Ζήτησε, λοιπόν, από τους γονείς να μην αμελούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους αυτή την περίοδο, φοβούμενοι να πάνε στα ιατρεία, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον έγκαιρο εμβολιασμό των παιδιών έως 2 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Μηνιγγίτιδας Β μπορεί να χορηγηθεί ήδη από τη βρεφική ηλικία.

Ας κάνουμε όλοι ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας.