Big Bang Festival: To αγαπημένο παιδικό φεστιβάλ μουσικής μάς περιμένει για 5η χρονιά στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (από 25/5)

Ανοίξτε την πόρτα της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και ανακαλύψτε το πιο τρελό μουσικό καλειδοσκόπιο. Αν έχετε παιδιά από … 0 έως 12 ετών, υπάρχει ένα φεστιβάλ μουσικής που φτιάχτηκε ειδικά για αυτά: Ήχοι, μελωδίες και ρυθμοί που ξεσηκώνουν μικρούς και μεγάλους «εκρήγνυνται» στο Big Bang Festival στις 25 και 26 Μαΐου . Ελάτε μαζί με τα παιδιά σας να δείτε τις φετινές εκπλήξεις και πειραματιστείτε με τη μουσική συμμετέχοντας ενεργά στις εκδηλώσεις. Τα παιδιά θα έχουν να υπερηφανεύονται πως άρχισαν να πηγαίνουν σε φεστιβάλ μουσικής από βρεφική ηλικία.

Τι είναι το Big Bang Faestival

Μουσικοί, μπάντες, καλλιτέχνες, παρελάσεις, πειράματα, κατασκευές, περφόρμανς και παραστάσεις προσκαλούν γονείς και παιδιά να ανακαλύψουν τι σημαίνει Μουσική. Το γνωρίζουμε καλά: κανείς δεν εκτιμά τη μουσική όσο τα παιδιά, που κουνιούνται ρυθμικά σε κάθε νότα, γουρλώνουν τα μάτια με το άκουσμα ενός παράξενου ήχου, αρπάζουν μουσικά όργανα και αντικείμενα χωρίς δεύτερη σκέψη. Αντί να τους πούμε «μην κάνεις αυτό ή το άλλο», τους λέμε «μπες με φόρα στη Στέγη και κάνε βουτιά στον κόσμο της μουσικής» στο Big Bang Festival

To Πρόγραμμα του Φεστιβάλ διαμορφώνεται ως εξής:

ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΑΦΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥΣ

Μιχάλης Afolayan & Jessica Ben Anosike
Πάρκο Δουργούτι | Δωρεάν | Για όλες τις ηλικίες
Σάββατο: 13:00, 17:30, 19:00 | Κυριακή: 12:30, 14:00, 17:30
Αφρικανική μουσική με κρουστά και χορογραφίες στο πάρκο Δουργουτίου.

Ένα διαδραστικό εισαγωγικό εργαστήριο-performance στην αφρικανική πολυρρυθμία και τον χορό, με συντονιστή τον Μιχάλη Afolayan και την Jessica Ben Anosike (μέλος των Bantu Dancers), πλαισιωμένο από το μουσικό σύνολο αφρικανικών κρουστών του πολιτιστικού κέντρου Anasa. Χρησιμοποιώντας τη μουσική του σώματος και της φωνής οι συμμετέχοντες γνωρίζουν παραδοσιακούς ρυθμούς και βιώνουν την ερωτοαπαντητική συμμετοχική μουσική, που συναντάμε στην Δυτική Αφρική. Το μουσικό σύνολο απαρτίζεται από μαθητές της σχολής κρουστών του πολιτιστικού κέντρου Αnasa. Σε μορφή αφήγησης και στο πλαίσιο της δυναμικής του θεάτρου δρόμου, θα ειπωθούν παράλληλα μύθοι και ιστορίες των αφρικανικών μουσικών οργάνων και ρυθμών, πώς γεννήθηκαν, πώς λέγονται, πότε παίζονται αυτοί οι ρυθμοί και ποια η σημασία τους στον Αφρικανικό πολιτισμό.

THE COOKING ORCHESTRA
Δημοσθένης Γρίβας
Μικρή Σκηνή | 5 € | Από 4 έως 104 ετών
Σάββατο: 13:00, 15:30, 17:30 | Κυριακή: 13:00, 15:00, 17:00
Μουσική και μαγειρική με περφόρμερ τον Άγγελο Παπαδημητρίου.

Τι συμβαίνει στην κουζίνα του master chef Άγγελου Παπαδημητρίου όταν προσκαλεί μια ιδιόμορφη ομάδα βοηθών μαγείρων-μουσικών για να δημιουργήσουν ένα γεύμα για πολλά παιδιά; Πώς γίνεται οι ήχοι από κουτάλια, πιρούνια, ψυγεία, κατσαρόλες και μίξερ να μπερδεύονται και να γίνονται ένα με συνθεσάιζερ και ντραμς, σε ένα ηχητικό τοπίο να γλείφεις τα δάχτυλά σου; Πώς μπορεί η μαγειρική να γίνει παιχνίδι και τραγούδι; Ένα ιδιόμορφο μουσικομαγειρικό ταξίδι ξετυλίγεται μπροστά μας την ώρα που στην κουζίνα μας όλα είναι πιθανά.

ΧΑΛΚΟΣ & ΔΕΡΜΑ
HOP FROG Fanfare
Κεντρική Σκηνή | 5 € | Παιδιά από 6 ετών
Σάββατο: 14:00, 18:30 | Κυριακή: 14:00, 18:00
Συναυλία στην Κεντρική Σκηνή από σχήμα του Βελγίου με περίεργα μουσικά όργανα, υπερμεγέθη πνευστά και περφόρμανς στη λογική του marching band.

Το «Χαλκός & Δέρμα» είναι μια ωδή στη δύναμη της μουσικής και την παρηγοριά που προσφέρει. Τη μια στιγμή αποτελεί μια χαρωπή πρόσκληση για χορό, την επόμενη γίνεται ένας φόρος τιμής ή ένας ανακουφιστικός ήχος σε μια νεκρώσιμη ακολουθία. Η φανφάρα, δηλαδή η μουσική πανηγυρικού χαρακτήρα, μας συνοδεύει σε κάθε τελετουργία της καθημερινότητας – μοιάζει να είναι η αληθινή υπόκρουση της ίδιας της ζωής. Επί σκηνής βρίσκονται δύο περκασιονίστες και επτά πνευστοί: εννιά μουσικοί αστέρες και φυσιογνωμίες που διευρύνουν την έννοια της φανφάρας προς κάθε κατεύθυνση. Ακούγονται γκροτέσκοι και μαζί παράλογοι ή, άλλοτε, ήπιοι και απλοί. Αλλά πάντοτε μένουν αληθινοί: με ανάσες, ιδρώτα και ρυθμούς που σoυ δίνουν κίνηση.

Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΕΙ ΠΟΤΕ
Άννα Παγκάλου
ThGalaxy Corner | 2 € | Για παιδιά από 5 έως 8 ετών και ενήλικες που θέλουν να βλέπουν τον κόσμο σαν παιδιά
Σάββατο: 12:30, 14:30, 17:00, 19:00 | Κυριακή: 13:00, 15:00, 16:30, 18:30
Διαδραστικό εργαστήριο σύγχρονης μουσικής βασισμένη στο κίνημα του fluxus.

Μια βόλτα στη χώρα που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ, που την κατοικούν πλάσματα που δεν τα έχουμε ξαναδεί ποτέ, που κάνουν πράγματα που δεν τα έχουμε ξαναδεί ποτέ. Εκεί δεν υπάρχει λάθος, όλοι είναι φίλοι και έχουν μόνο μία αίσθηση, την ακοή. Με τους ήχους επικοινωνούν και από τους ήχους τρέφονται. Ένα παιχνίδι- παράσταση για μικρούς και μεγάλους βασισμένο στο κίνημα αντι-τέχνης του ’60, Fluxus, που σκοπός του ήταν η κατάργηση της απόστασης μεταξύ του κοινού και των ίδιων των καλλιτεχνών μέσω του σουρεαλισμού και του χιούμορ για τη δημιουργία ουσιαστικής σχέσης μεταξύ τέχνης και ζωής. Βασισμένο στην εκπαιδευτική μεθοδολογία Backward Thinking™ της Doreen Nelson όπου τα παιδιά βρίσκουν μόνα τους την απάντηση στο ερώτημα: ποια ανάγκη δημιουργεί την τέχνη και τι είναι η μουσική;

ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΡΑΒΙ

Χρύσα Καραΐσκου, Μαρία Πλουμή, Ελένη Κοκκάλα (Biz Bize)
Εργαστήριο Εφηβικού Θεάτρου (5ος όροφος) | 2 € | Για παιδιά από 3 ετών
Σάββατο: 12:30, 15:00, 17:30 | Κυριακή: 12:30, 15:30, 17:30
Συναυλία με παραδοσιακά όργανα όπως ούτι και λαούτο, βασισμένη στην ιδέα ενός ταξιδιού με καράβι στα παράλια της Μεσογείου.

Η παράσταση «Ήταν ένα μικρό καράβι» είναι μια διαδραστική συναυλία για παιδιά. Τρεις μουσικοί με παραδοσιακά όργανα (κανονάκι, ούτι, λαούτο), ένας επιδαπέδιος χάρτης της Μεσογείου και ένα χάρτινο καράβι στήνουν το σκηνικό. Με τη βοήθεια των παιδιών το καραβάκι μας θα κάνει ένα μουσικό ταξίδι στις ακτές της Μεσογείου, ξεκινώντας από την Ισπανία και φτάνοντας ως τη Θράκη, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να ακούσουν παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς από διάφορα μέρη της ευρύτερης περιοχής, να παίξουν με ρυθμικά και μουσικά σχήματα, να δημιουργήσουν ήχους και να διαμορφώσουν την πλοκή της ιστορίας μας.προτάσεις εξόδου

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΗΧΟΥ

Alyssa Moxley & Αναστασία Δούκα
The Galaxy Space | 2 € | Για παιδιά από 5 ετών
Σάββατο: 13:30, 15:00, 16:30, 18:30 | Κυριακή: 12:30, 14:30, 16:00, 18:00
Sound installation – ένα δάσος με ήχους. Από τα δέντρα-γλυπτά με ηχεία ακούμε ήχους από χώρες και τοπία που έχουν επισκεφτεί οι μουσικοί.

Στο «Δάσος του Ήχου», οι μικροί προσκεκλημένοι θα περιπλανηθούν σε ήχους του φυσικού κόσμου αλλά και της πόλης. Κάτω από τις φυλλωσιές δέντρων που θυμίζουν το μαντείο της Δωδώνης κρέμονται ποικίλα καθημερινά αντικείμενα, φρούτα και χάρτινα φύλλα. Η διάδραση με τα παραπάνω θα μεταμορφώσει τις ηχογραφήσεις πεδίου από διαφορετικά σημεία του πλανήτη (αρμονία εντόμων, κελαϊδίσματα πουλιών, θρόισμα φύλλων, κελάρυσμα ποταμών, κόρνες αυτοκινήτων, φωνές περαστικών, γαβγίσματα και καμπανάκια) σε μουσικές συνθέσεις. Μετά από μια μουσική περφόρμανς από τους καλλιτέχνες, παιδιά και γονείς θα παίξουν και θα δημιουργήσουν ελεύθερα το δικό τους ηχητικό σύμπαν.

ΑΙΘΕΡΙΑ ΚΥΜΑΤΑ

May Roosevelt
Εργαστήριο Εφηβικού Θεάτρου (5ος όροφος) | 3 € | Για παιδιά από 4 ετών
Σάβββατο: 13:30, 16:30, 18:30 | Κυριακή: 14:30, 16:30, 18:30
Συναυλία με θέρεμιν με την May Roosevelt. Εκτός από το μουσικό όργανο που είναι από μόνο του κάτι πολύ ξεχωριστό, η συναυλία δημιουργεί ηχητικά ένα τοπίο με λίμνη και πυγολαμπίδες.

Μια συναυλία όπου η μουσική αντλεί την έμπνευσή της από τη φύση και προσκαλεί τα παιδιά να ακούσουν και να πλάσουν με τη δύναμη της φαντασίας τους το περιβάλλον μιας φανταστικής λίμνης. Κατά την διάρκεια του μουσικού παραμυθιού, ηλεκτρονικές μελωδίες και ρυθμοί αφηγούνται όσα συναντούμε σε αυτό το φανταστικό ηχοτοπίο, όπου πρωταγωνιστεί το θέρεμιν, ένα από τα πρώτα ηλεκτρονικά μουσικά όργανα (1919) και το μοναδικό που παίζεται χωρίς να αγγίζεται από τον ερμηνευτή, δηλ. παίζεται «στον αέρα». Η σχέση μουσικής και τεχνολογίας αλλά και η «μαγεία» του ανέγγιχτου μουσικού οργάνου υπογραμμίζεται με τη σκηνογραφική εγκατάσταση. Μετά το τέλος της συναυλίας, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τη λειτουργία του θέρεμιν με την καθοδήγηση της μουσικού.

DEEP FUSION BUTTERFLY

Μιχάλης Μοσχούτης, Έλενα Ιωάννου, Θοδωρής Βρανάς και 9 ενήλικες με Νοητική Στέρηση.
Εκθεσιακός χώρος -1 | Δωρεάν με δελτία εισόδου | Για παιδιά από 3 ετών
Σάββατο: 13:30, 17:30 | Κυριακή: 13:30, 17:30

Εργαστήριο με ενήλικες με νοητική στέρηση που καταλήγει σε μια συναυλία για παιδιά. Μουσικοί και παιδαγωγοί έχουν δουλέψει για μια συναυλία σύγχρονης και παραδοσιακής μουσικής.

Οι Deep Fusion Butterfly Band είναι ένα μεικτό συγκρότημα από μουσικόφιλους με και χωρίς νοητική στέρηση, που έκανε την πρώτη ζωντανή εμφάνιση στο Borderline Festival 2018 της Στέγης, υπό την καθοδήγηση του Αργεντίνου μουσικού Alan Courtis. Στo πλαίσιo του φετινού Big Bang Festival, οι Deep Fusion Butterfly Band επιστρέφουν με νέα μέλη και ένα ευφάνταστο πρόγραμμα που κινείται μεταξύ pop, rock, παραδοσιακής και ηλεκτρονικής μουσικής. Ελάτε να μοιραστούμε τη δύναμη και τη χαρά της μουσικής και του χορού!

TOUCHING SOUND

Μέλη της ομάδας Hop Frog (Bert Bernaerts & Tijl Pyrijns) και μια ομάδα μαθητών
Εκθεσιακός Χώρος -1 | Δωρεάν με δελτία εισόδου | Για παιδιά από 5 ετών
Σάββατο: 12:30, 16:30 | Κυριακή: 12:30, 16:30
Παιδιά και έφηβοι δουλεύοντας με όργανα και αντικείμενα κάνουν ένα ηχητικό μασάζ στους θεατές.

Το “Touching Sound” είναι ένα εργαστήριο που εξερευνά τη φυσική εμπειρία του ήχου και της μουσικής. Αρχικά, οι συμμετέχοντες –μια ομάδα παιδιών και εφήβων μεταξύ επτά και δώδεκα ετών– μαθαίνουν την έννοια του «ηχητικού μασάζ» (massage sonore), δουλεύοντας μαζί για μια εβδομάδα. Μαθαίνουν πώς να χειρίζονται τα ηχητικά αντικείμενα και τα μουσικά όργανα για να δημιουργήσουν ένα μουσικό περιβάλλον που το κοινό βιώνει ως «μαλάξεις για τα αυτιά». Σε δεύτερο χρόνο, οι μουσικοί Tijl Pyrijns και Bert Bernaerts ενσωματώνουν τη μουσική εμπειρία των συμμετεχόντων για να συνδιαμορφώσουν μια σύνθεση στην οποία η σιωπή, οι μίνιμαλ ήχοι και η χωροποίηση αποτελούν κεντρικά χαρακτηριστικά. Αυτή η σύνθεση θα εκτελεστεί από όλη την ομάδα συμμετεχόντων του Big Bang Festival 5 στην Αθήνα.

ΜΑΝΤΛΕΝ ΣΤΟΝ ΓΑΛΑΞΙΑ

Spat’Sonore
The Galaxy Studio | 3 € | Για παιδιά από 4 ετών
Σάββατο: 13:00, 16:00, 18:00 | Κυριακή: 13:30, 15:30, 17:30
Γαλλικό σχήμα με αυτοσχέδια πνευστά μουσικά όργανα σε παράξενα σχήματα κάνουν μια δράση μεταξύ εγκατάστασης και συναυλίας στο κοινό που παραβρίσκεται στην εκδήλωση.

Καλώς ήρθατε σε ένα ηχητικό ιγκλού με χάλκινα αναρριχητικά φυτά. Τρομπέτες, τούμπες, τρομπόνια και πολλά άλλα όργανα απλώνονται πάνω από το κεφάλι σας και διασταυρώνονται σε ένα ταβάνι από χάλκινα πνευστά. Πέντε οδηγοί πλησιάζουν και σκαρφίζονται έναν κόσμο από υπέροχους ήχους. Ελέγχουν τα κλειδιά, φυσούν κι αναστενάζουν, ξύνουν και χτυπούν ρυθμούς και ήχους πάνω από το κεφάλι σας, στραμμένοι ο ένας προς τον άλλο. Οι αυλοί και οι σάλπιγγες, που διαπλέκονται, επεκτείνονται σε τριάντα ηχητικές χοάνες διασκορπισμένες στον χώρο και σε αγκαλιάζουν με τον ήχο τους. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Θα βρεθείτε καταμεσής του ήχου, βυθισμένοι βαθιά σε μια ηχητική φούσκα.

Πότε: 25 και 26 Μαΐου

Eισιτήρια: 2-5€ και δωρεάν δράσεις

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107, Νέος Κόσμος