Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει θέσει στις προτεραιότητές της, την προσπάθεια για εξάλειψη των φαινομένων bullying στα ελληνικά σχολεία, καθώς συνεχώς έρχονται στο φως της δημοσιότητας περιστατικά που προκαλούν αντιδράσεις για τα όσα συμβαίνουν στις σχολικές αίθουσες και τα προαύλια σχολείων με θύτες και θύματα μαθητές.
Μετά την εξαγγελία του δασκάλου εμπιστοσύνης,την επιλογή δηλαδή ενός εκπαιδευτικού στον οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι μαθητές ατομικά ή ομαδικά, συζητώντας προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως θέματα σχολικού εκφοβισμού, ακολουθεί η εξαγγελία του μαθητή διαμεσολαβητή.
Ποιος είναι ο ρόλος του μαθητή διαμεσολαβητή
Πρόκειται για μια καινοτομία στο ελληνικό σχολείο καθώς σε πολλά ιδιωτικά σχολεία της χώρας εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια έχοντας συμβάλλει στη μείωση προβλημάτων βίας και λεκτικών συγκρούσεων ενώ στα δημόσια φιλοξενείται μόνο κατόπιν πρόσκλησης στο πλαίσιο διεξαγωγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Ο ρόλος του μαθητή διαμεσολαβητή είναι καταλυτικός στην προσπάθεια να ομαλοποιηθεί το τεταμένο κλίμα σε μια σχολική τάξη και να πάψουν οι έριδες και οι επιθετικές συμπεριφορές μεταξύ των συμμαθητών. Οι μαθητές που έχουν αναλαμβάνουν αυτό το καθήκον έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για το πρόγραμμα αυτό, προκειμένου να μπορούν να εντοπίσουν τις πραγματικές εστίες σύγκρουσης, αλλά και να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας και διαπραγμάτευσης. Βοηθούν καθοριστικά τους συμμαθητές τους να αναπτύξουν θετικές σχέσεις.
Πρόκειται για μια σπουδαία πρωτοβουλία που μόνο θετικά μπορεί να επιδράσει στην σχολική κοινότητα καθώς θα αναδείξει την σημασία στο να επενδύουν οι μαθητές στον διαφορετικό, εναλλακτικό τρόπο επίλυσης των διαφορών αντί να καταφεύγουν στην επιθετικότητα και τις ακραίες λύσεις.
Σ. Ζαχαράκη: Από τη νέα σχολική χρονιά το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία
Οπως τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, «ήδη έχουμε συνεργασία με ειδικούς στον χώρο της διαχείρισης περιστατικών βίας εντός σχολείου και σχολικού εκφοβισμού, καθώς και με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ταυτόχρονα θα υπογράψουμε και μνημόνιο συνεργασίας με το “Χαμόγελο του Παιδιού” και βέβαια θα ανασυνταχθεί το Παρατηρητήριο κατά της Βίας του υπουργείου Παιδείας, ενώ θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τους δήμους».
Η υφυπουργός εκτιμά ότι «με την έναρξη του νέου έτους το πρόγραμμα για τη σχολική βία θα αρχίσει να εφαρμόζεται στα σχολεία, μαζί με τις νέες θεματικές ενότητες, όπως ο σεβασμός των άλλων, ο εθελοντισμός κ.ά. Σημαντικό μέτρο θεωρώ και τους μαθητές-διαμεσολαβητές για την επίλυση τέτοιων ζητημάτων, καθώς έχει δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία».