Αρχική Infokids Υγεία Οφθαλμίατρος Δ α κ ρ ύ ρ ρ ο ι α σε Νεογνά

Δ α κ ρ ύ ρ ρ ο ι α σε Νεογνά

Από τον Γιώργο Κ. Χαρώνη, Μ.D., Χειρουργό Οφθαλμίατρο

Τι είναι η δακρύρροια
Η συγγενής απόφραξη του δακρυϊκού πόρου είναι μια αρκετά συχνή κατάσταση, αφού αφορά περίπου στο 10% των νεογνών. Στις περιπτώσεις αυτές ο δακρυϊκός πόρος δεν έχει ωριμάσει απόλυτα και ο αυλός του εμφανίζει πτυχή που δεν επιτρέπει την ομαλή ροή των δακρύων προς τη μύτη.

Πώς αντιμετωπίζεται

Διάφορες επιστημονικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί, έχουν δείξει ότι σε περίπου 90% των νεογνών αυτών ο πόρος θα ανοίξει από μόνος του μέχρι να κλείσει το πρώτο έτος της ζωής του. Συνεπώς, ο οφθαλμίατρος αρχικά συστήνει συντηρητική αγωγή με massage στην περιοχή του πόρου και αντιβιοτικά κολλύρια ή αλοιφές.


Όταν οι μολύνσεις είναι συχνές ή βαριάς μορφής, τότε η διάνοιξη του πόρου γίνεται πριν από τους 12 μήνες. Οι ίδιες μελέτες έχουν δείξει, ότι μετά την ηλικία των 12 μηνών η πιθανότητα αυτόματης διάνοιξης του πόρου ελαττώνεται. Για τον λόγο αυτό, ο οφθαλμίατρος συνήθως προτείνει διάνοιξη του πόρου μετά την ηλικία αυτή.

Η πιθανότητα επιτυχίας της διάνοιξης αγγίζει το 95%. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσο το παιδί μεγαλώνει τόσο η πιθανότητα διάνοιξης του πόρου μειώνεται. Για το λόγο αυτό συνιστάται η διάνοιξη να μην καθυστερεί μετά το πρώτο έτος ζωής του παιδιού.
Όταν το παιδί είναι μεγαλύτερο η διάνοιξη συνοδεύεται με διασωλήνωση του δακρυϊκού πόρου. Τοποθετούνται, δηλαδή, ειδικά δακρυϊκά σωληνάρια σιλικόνης ή, σε σπανιότερες περιπτώσεις, γίνεται επέμβαση ασκορινοστομίας.

Συνήθως, σε ένα παιδί ηλικίας 2 ετών το πρόβλημα της δακρύρροιας δεν περνάει από μόνο του. Για το λόγο αυτό, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο στον δακρυϊκό πόρο οφθαλμίατρο για να σας δώσει τις ενδεδειγμένες μεθόδους θεραπείας.

Γιώργος Κ. Χαρώνης, Μ.D.
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Επιστημονικός Διευθυντής Athens Vision
Χειρουργική Βλεφάρων, Κόγχου, Δακρυϊκής Συσκευής
Διαθλαστική Χειρουργική
Ιατρικό Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας Athens Vision
Κεντρικό: Λ. Συγγρού 328-330, 176 73 Καλλιθέα
Τηλ.Κέντρο: 210-95.95.215 • Fax: 210-95.15.120
Αμαρουσίου: Λ. Κηφισίας 76 & Πάρνωνος, 151 25 Μαρούσι
(είσοδος από την οδό Πάρνωνος)
Τηλ.: 210 61 25 325 • Fax: 210 61 22 570
email: gcharonis@athensvision.gr
www.athensvision.eu


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.