Δεν θα πρέπει να λέμε ποτέ στις κόρες μας: «Σου φέρεται άσχημα γιατί του αρέσεις»

Οι περισσότερες από εμάς έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση, ως μαθήτριες, να υπάρχει κάποιο αγόρι που μας πείραζε έως και μας πονούσε συστηματικά, και οι «δικοί» μας να μας λένε «ε, μάλλον του αρέσεις!». Το φοβερό είναι, ότι η αντίληψη αυτή επικρατεί μέχρι σήμερα. Δείτε τι έχει να καταθέσει αυτή η μαμά…

«Όταν ήμουν στην Πέμπτη Δημοτικού, ένα αγόρι ονόματι Jeff αποφάσισε να κάνει την καθημερινότητά μου κόλαση, με το να με πειράζει, να χασκογελάει κάθε φορά που σήκωνα χέρι στην τάξη και να με σπρώχνει ελαφρά, κάθε φορά που περνούσε δίπλα μου στον διάδρομο. Μια μέρα, ωστόσο, με έσπρωξε λίγο πιο δυνατά, με αποτέλεσμα να παραπατήσω και να πέσω, ρίχνοντας κάτω και το κολατσιό μου. Όταν είσαι 11, δεν υπάρχει τίποτε πιο εξευτελιστικό από αυτό και εγώ ντρεπόμουν αφόρητα.

Όταν πήγα στη δασκάλα μου για να παραπονεθώ που ο Jeff δεν σταματούσε να με ενοχλεί, γέλασε και με χτύπησε ελαφρά στον ώμο λέγοντάς μου “πιθανότατα του αρέσεις!”. Αυτό με έκανε να νιώσω τόσο άσχημα που υποσχέθηκα στον εαυτό μου, ότι ποτέ ξανά δεν θα πω σε κανέναν ενήλικα τι μου έκανε ένα αγόρι.

Θα περίμενε κανείς, ότι το να τα “ρίχνουμε” στον έρωτα, κάθε φορά που κάποιος επιδεικνύει κακή συμπεριφορά, θα έχει ξεπεραστεί. Κι όμως, όχι. Μια φίλη μου μαμά, δημοσίευσε πρόσφατα την παρακάτω φωτογραφία στο Facebook. Είναι η 4χρονη κόρη της, η οποία πρόσφατα βρέθηκε στα Επείγοντα. Η μαμά της, Merritt Smith, γράφει δίπλα στην φωτογραφία:

“Πάω στοίχημα, ότι του αρέσεις”

Αγαπητέ κύριε στην υποδοχή της παιδιατρικής κλινικής, είμαι σίγουρη ότι δεν το πας αυτό το στοίχημα. Γιατί με το που άκουσα αυτή τη φράση, κατάλαβα από πού ξεκινά το πρόβλημα. Η φράση αυτή επικυρώνει την ιδέα, ότι το να χτυπάς ή να πληγώνεις κάποιον είναι μια μορφή φλερτ, άρα είναι κάτι αποδεκτό. Η 4χρονη κόρη μου, όμως, ξέρει, ότι αυτός δεν είναι τρόπος για να δείχνουμε σε κάποιον ότι του αρέσουμε. Αυτή δεν ήταν σωστή απόφαση.

Τη στιγμή εκείνη, που η κόρη μου ήταν πληγωμένη και σε ένα άγνωστο για εκείνη μέρος, ανησυχώντας μήπως της κάνουν ένεση ή ράμματα, εσύ θα έπρεπε να είσαι ο άνθρωπος που θα μας βοηθήσει και που θα καθησυχάσει το παιδί μου, με λόγια ανακούφισης –όχι λέγοντας, ότι κάποιος που του αρέσεις μπορεί να σε πληγώσει. Όχι. Δεν θα επιτρέψω να περάσει αυτό το μήνυμα. Δεν θα επιτρέψω να ακουστεί πια δυνατά από το: Δεν είναι αυτός τρόπος για να δείχνουμε τη συμπάθειά μας. Σε αυτό το γραφείο που κάθεσαι, είσαι ένας άνθρωπος που παίζει κάποιον ρόλο, είτε το καταλαβαίνεις είτε όχι. Πίστεψες, ότι απλά είπες κάτι που θα ελαφρύνει την ένταση της στιγμής. Είναι, όμως, σημαντικό ως κοινωνία να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των μηνυμάτων που περνάμε στα παιδιά μας. Μην λες, λοιπόν, στην 4χρονη κόρη μου, η οποία θα αναγκαστεί να κάνει ράμματα, εξαιτίας ενός αγοριού που τη χτύπησε στο σχολείο, “πάω στοίχημα ότι του αρέσεις”. OXI.

Η μαμά αυτή έχει απόλυτο δίκιο –και η νοοτροπία αυτή, ότι τα αγόρια επιτρέπεται να δείχνουν έτσι τη συμπάθειά τους σε ένα κορίτσι πρέπει να καταργηθεί άμεσα. Γιατί;

Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να μαθαίνουν, ότι αγάπη σημαίνει κακοποίηση

Η αγάπη ισοδυναμεί με καλοσύνη και σεβασμό και ποτέ, μα ποτέ, δεν σημαίνει να αγγίζεις κάποιον με τρόπο που μπορεί να τον πονέσει. Όταν λέμε στα παιδιά, ότι κάποιος τα πόνεσε λόγω φλερτ, συνδέουμε την αγάπη με τον πόνο. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτός που σε πονά, προσπαθεί να σε ελέγξει.

Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε το στοιχείο του έρωτα στις παιδικές φιλίες

Τα παιδιά, στο σχολείο, χρειάζονται να χτίζουν φιλίες τόσο με κορίτσια όσο και με αγόρια, ανεξαρτήτως του φύλου τους, χωρίς να βάζουν στο μυαλό τους την έννοια του ρομαντισμού. Και οι γονείς δεν θα πρέπει να κάνουν τα παιδιά να νιώθουν αμήχανα γι’αυτό. Τα παιδιά πρέπει να παραμένουν αθώα.

Γιατί είναι λάθος να κάνουμε ένα παιδί να νιώθει άσχημα που το πειράζουν

Η κόρη της φίλης μου δεν ζήτησε να βρεθεί σε αυτή τη θέση, να λάβει τόσο αρνητική προσοχή, ανεξάρτητα από την πρόθεση του επιθετικού παιδιού. Ακόμα κι αν το άλλο παιδί ήθελε πράγματι να “φλερτάρει”, κανείς δεν θέλει να πονά. Κάνοντας το παιδί να νιώθει άσχημα που το πόνεσαν, το κάνετε να νιώθει ότι δεν έχει καμία υποστήριξη από τον πιο δικό του άνθρωπο –έτσι, δεν θα έρθει σε εσάς στο μέλλον για βοήθεια.

Γιατί το να παραβλέπουμε την κακή συμπεριφορά είναι λάθος και για τον θύτη και για το θύμα

Η κακή συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή, όποιος κι αν είναι ο λόγος που την προκάλεσε. Και ένα παιδί που βλάπτει ένα άλλο, χρειάζεται παρέμβαση, ώστε να σταματήσει να το κάνει. Τα παιδιά θέλουν όρια και πρέπει να μάθουν τι σημαίνει ενσυναίσθηση –να μπαίνω στη θέση του άλλου.

Ως γονείς έχουμε την ικανότητα –μα και την υποχρέωση- να βάλουμε τέλος σε αυτές τις επιβλαβείς “παραδόσεις”.»

Πηγή: babble.com