Δημοσθένης Δεσποτίδης: Τι είπε με τον πρωθυπουργό ο 13χρονος ποιητής

Από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα βρέθηκε σήμερα ο 13χρονος ποιητής, Δημοσθένης Δεσποτίδης, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αφορμή για αυτήν την συνάντηση αποτελεί το πρώτο βραβείο που ο 13χρονος ποιητής απέσπασε στον παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης του ιδρύματος «Never Such Innocence», με έδρα το Λονδίνο. Με το “Ποίημα Έμπνευσης” («Inspirational Poem») ο Δημοσθένης Δεσποτίδης ανέβηκε στον Όλυμπο της ποίησης στην κατηγορία Bonus Strand «A fight for freedom» (ηλικίες 9-14 ετών), έχοντας αφήσει πίσω του 4.000 συμμετοχές από 44 χώρες ανά τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης: Ο 13χρονος Δημήτρης κατέκτησε το πρώτο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης

Ο φετινός διαγωνισμός διοργανώθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του ιδρύματος «Never Such Innocence» με το Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα, με κεντρική θεματική: «Impact of Conflict on Communities» (“Οι Επιπτώσεις των Συρράξεων στις Κοινωνίες”) με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επιπλέον, η υποκατηγορία Competition Bonus Strands «A fight for Freedom» (Μάχη για την Ελευθερία) συγκέντρωσε την προσοχή των χωρών της Κοινοπολιτείας, οι οποίες συνέβαλαν ουσιαστικά με στρατιωτική, κοινωνική και οικονομική ενίσχυση, στο πλευρό της Μεγάλης Βρετανίας. Σ’ αυτή την κατηγορία και συγκεκριμένα στη συνεισφορά των ανθρώπων της Αφρικής και της Καραϊβικής, έλαβε μέρος ο 13χρονος μαθητής, ο οποίος υποδέχθηκε την είδηση της βράβευσής του με πολλή χαρά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπως ανέφερε στον πρωθυπουργό ο 13χρονος, δεν κατάφερε να παραλάβει ο ίδιος το βραβείο του λόγω των δυσκολιών που επέφερε η πανδημία του κορονωϊού και η παραλαβή έγινε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Ο 13χρονος εξήγησε στον κ. Μητσοτάκη πώς ξεκίνησαν όλα, πριν από μερικά χρόνια: «Διάβαζα βιβλία και έκανα περιλήψεις. Έγραφα στιχάκια βάσει γεγονότων της ζωής μου, για φίλους, οικογένεια…», ανέφερε για να προσθέσει πως «κάποιες φορές αυτά είχαν ομοιοκαταληξία, άλλες όχι. Τα κρατούσα πάντα».

Όσον αφορά δε τη μελλοντική του πορεία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είπε πως ενδιαφέρεται να ακολουθήσει τον τομέα των Διεθνών Σχέσεων στις προπτυχιακές σπουδές του και να σταδιοδρομήσει στο Διπλωματικό Σώμα. Και ότι το γεγονός πως γνωρίζει ήδη τέσσερις γλώσσες θα είναι ένα πρόσθετο προσόν για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο 13χρονος Δημοσθένης μίλησαν για τους αγαπημένους τους ποιητές, ενώ ο νεαρός περιέγραψε τη διαδικασία που ακολουθεί για να γράψει κάποιους στίχους: «Όταν μου έρχεται μια ιδέα, την σημειώνω. Δεν προγραμματίζω κάτι».

«Είναι ώριμη η ματιά σου και μπορώ να σε ενθαρρύνω προτρέποντας να συνεχίζεις να δίνεις χαρά πρώτα απ’ όλα σε εσένα, ανοίγοντας ένα παράθυρο στον δικό σου εσωτερικό κόσμο» κατέληξε ο πρωθυπουργός με τον 13χρονο να εύχεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνεχίσει με την ίδια πορεία προσθέτοντας πως και εκείνος είναι νικητής καθώς έχει διαχειριστεί εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις με μεγάλη επιτυ

«Ορισμένες φορές γράφει κρυφά»

Στην εκπομπή μίλησε και η μητέρα του 13χρονου, κ. Βαρθολομαίου, η οποία ανέφερε ότι ο Δημοσθένης «ορισμένες φορές γράφει κρυφά. Έχει αρχίσει να γράφει από πολύ μικρή ηλικία. Του άρεσε να διαβάζει λογοτεχνία και μετά τα διατύπωνε με δικά του λόγια».

«Συνήθως γράφω στα αγγλικά επειδή πάω σε αγγλικό σχολείο και είναι η μητρική μου γλώσσα. Αλλά προσπαθώ να εξελίσσομαι και στα ελληνικά», είπε ο Δημοσθένης, προσθέτοντας ότι το ποίημα που του απέφερε τη διάκριση γράφτηκε πριν από τέσσερις μήνες και πως ο αγαπημένος του ποιητής είναι ο Λόρδος Βύρωνας.