«Είδα το μωρό μέσα στα σκουπίδια»: Συγκλονίζουν οι καταθέσεις στη δίκη της 19χρονης βρεφοκτόνου

Στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αναβιώνει η συγκλονιστική ιστορία της 19χρονης βρεφοκτόνου από την Πετρούπολη, που τον Φεβρουάριο το 2018 φέρεται να σκότωσε και να πέταξε με τη συνδρομή της μητέρας της το μωρό που είχε φέρει λίγες ώρες νωρίτερα στον κόσμο.

Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενες

Στο εδώλιο κάθονται οι δυο γυναίκες, με την 55χρονη να παραμένει κρατούμενη των φυλακών του Ελεώνα στη Θήβα και την κόρη και μητέρα του μωρού να βρίσκεται εκτός φυλακής με όρους. Κατά την έναρξη της διαδικασίας οι δυο κατηγορούμενες ζήτησαν τη μετατροπή της κατηγορίας από ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συναυτουργία σε παιδοκτονία για την 20χρονη και σε υπόθαλψη εγκληματία για τη μητέρα της.

«Είδα το μωρό μέσα στα σκουπίδια παγωμένο και σε ακαμψία»

«Πλησίασα τον κάδο, είδα μέσα το βρέφος και διαπίστωσα ότι δεν βρισκόταν στη ζωή, γιατί ήταν παγωμένο και σε ακαμψία. Διάβασα μετά ότι είχε μια χαρτοπετσέτα στο στόμα, δεν θυμάμαι όμως αν την είδα ή αν απλά το διάβασα μετά» κατέθεσε εργαζόμενος του ΕΚΑΒ που είχε κληθεί στο σημείο όπου εντοπίστηκε το νεκρό βρέφος.

Στο δικαστήριο κλήθηκε να καταθέσει και ένας ρακοσυλλέκτης, ο οποίος περιέγραψε το πώς ανακάλυψε το άψυχο κορμάκι του μωρού. «Είδα μια κουρτίνα και μια σακούλα μαύρη, είχε λίγα αίματα. Νόμιζα ότι κάποιος είχε πετάξει κρέατα. Έφυγα, δεν έδωσα σημασία. Όπως έκανα να τινάξω την κουρτίνα, είδα τα αίματα και το πέταξα. Έκανε γδούπο καθώς ξετυλίχθηκε η σακούλα».

«Αντίκρισα ένα μωράκι μέσα σε παλιόχαρτα και σκουπίδια»

Ακολούθησε η κατάθεση του ανθρώπου που πήγε να διαπιστώσει εάν πράγματι υπήρχε μωρό στα σκουπίδια, μετά το κάλεσμα του ρακοσυλλέκτη. «Ήρθε ένας κύριος στον κάδο και φώναξε στη γυναίκα μου που ήταν στο μπαλκόνι: “Εδώ κουβά, μωρό, εδώ μωρό”. Η γυναίκα μου μου είπε να κατέβω για να δω αν πρόκειται για μωρό ή για κάποια κούκλα. Άνοιξα το καπάκι του κάδου και είδα το μωρό. Μέσα στο στόμα του είχε χαρτοπετσέτες. Ήταν παγωμένο και ειδοποιήσαμε την Αστυνομία. Αντίκρισα ένα μωράκι μέσα σε παλιόχαρτα και σκουπίδια. Είναι τραγικό για μένα προσπαθώ να μην το σκέφτομαι για να μπορώ να κοιμάμαι. Ήθελα να βρεθεί αυτός που το έκανε και βοήθησα όσο μπορούσα τις Αρχές» είπε ο μάρτυρας.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 7 Οκτωβρίου, με την κατάθεση της ψυχιάτρου που εξέτασε την κατηγορούμενη μετά την πράξη της.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ήταν Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου όταν η είδηση για ένα νεογέννητο, νεκρό βρέφος που βρέθηκε πεταμένο σε κάδο απορριμμάτων, συγκλόνιζε την χώρα μας.

Ένας ρακοσυλλέκτης είχε εντοπίσει το άψυχο, μικρό σωματάκι την ώρα που έψαχνε τον κάδο και αμέσως ειδοποίησε την Αστυνομία, η οποία ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό εκείνων που κατέφυγαν σε αυτήν την αποτρόπαια πράξη. Τελικά, μετά από λίγες ημέρες, αποκαλύφθηκε ότι το μωρό δεν είχε πετάξει στον κάδο κάποιος άγνωστος, αλλά η ίδια του η μητέρα!

Η υπόθεση μετά από αυτό πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης, με την 19χρονη κοπέλα να παραδέχεται και να περιγράφει τι ακριβώς έκανε εκείνη την νύχτα. «Δεν το είπα στη μητέρα μου για να αποφύγω την αντίδρασή της. Στις 11:30 το βράδυ ξεκίνησε η διαδικασία του τοκετού. Η μητέρα μου με βοήθησε στον τοκετό, εγώ τύλιξα με κορδόνι το λαιμό του νεογέννητου και έφραξα το στόμα του με κομμάτια χαρτιού».