Είδαμε την “Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου” και πήραμε ένα υπέροχο μάθημα από τον Θωμά Μοσχόπουλο

Απολαύσαμε την "Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου" και πήραμε ένα υπέροχο μάθημα από τον Θωμά Μοσχόπουλο

Είχα μεγάλη περιέργεια να δω με ποια ιδέα θα φώτιζε τα μυαλουδάκια και τις ψυχούλες των μικρών θεατών του φέτος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Πόρτα, Θωμάς Μοσχόπουλος.

Αυτή εντάθηκε ακόμα περισσότερο με τον τίτλο της παράστασης: Τι σημαίνει Μαγικός Κύκλος; Και ποια θα μπορούσε να είναι η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου; Κάτι πολύ μεγάλο θα πρέπει να συμβαίνει σε αυτήν… Κάτι ίσως από την ελληνική μυθολογία, όπως η γενναιότητα του Περσέα όταν αποκεφάλιζε τη Μέδουσα; Κάτι σκοτεινό και τρομακτικό, όπως η ιστορία του φονικούΘβμ Κυανοπώγωνα που “ξεσκεπάστηκε” από την τελευταία του νύφη; Μήπως όλες οι ιστορίες του κόσμου μαζί; Ή μήπως η προσωπική ιστορία του καθενός μας που, παρά τις φωτεινές και σκοτεινές της στιγμές, δεν παύει να είναι η πιο μοναδική;

Η ιστορία

Σ’ έναν τόπο έρημο σκοτεινό και άδειο (ή μήπως σε μια άδεια σκηνή θεάτρου;) φτάνουν επτά άνθρωποι ταλαίπωροι, κυνηγημένοι, σκονισμένοι, εξαντλημένοι, πεινασμένοι και κυρίως πολύ πολύ φοβισμένοι. Από τα ρούχα που φορούν, παρότι τώρα σέρνονται κουρελιασμένα, βρώμικα και λίγο αταίριαστα πάνω τους, μπορεί εύκολα να μαντέψει κανείς πως πρέπει κάποτε να έζησαν μεγάλες δόξες. Μάλλον πρόκειται για παλιούς βασιλιάδες, πριγκίπισσες, γενναίους ιππότες, σοφούς μάγους και πλούσιες αρχόντισσες, που τους έπληξε μια μεγάλη συμφορά ή μια ξαφνική καταστροφή (ή μήπως είναι απλώς ένας θίασος άνεργων περιπλανώμενων θεατρίνων, που ψάχνει μέρος για να στήσει την παράστασή του;).

Ψάχνουν πάντως. Ψάχνουν να σωθούν; Να κρυφτούν; Να ξεχάσουν χωρίς να ξεχαστούν; Ένα, όμως, γνωρίζουμε στα σίγουρα: ψάχνουν να βρουν την ωραιότερη ιστορία του κόσμου. («Να την κάνουν τι;» θα ρωτούσε κάποιος περίεργος και λίγο ενοχλητικός αλλά… αν δεν αφήσουμε και λίγο μυστικό να αιωρείται, τι ενδιαφέρον απομένει σε μια ιστορία μυστηρίου;)

Ωστόσο, κάτι ακόμα πιο μυστηριώδες που τους συνέβη. Εκεί που επικρατούσε σκοτάδι μέσα, έξω κι ολόγυρα στους επτά ήρωές μας, εντελώς ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά τους, κατάχαμα, ένας ολοστρόγγυλος φωτεινός κύκλος. Κανείς δεν ξέρει από πού φωτίζει και πώς φέγγει. Αλλά… όποιος πατάει μέσα στον κύκλο αυτόν και τον λούζει το φως του, αυτομάτως κάτι παθαίνει… Σαν να μεταμορφώνεται! Και τότε οι ιστορίες ξεπηδούν!

Τι μας έμαθε τελικά η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου;

Επτά νέοι ηθοποιοί, με τρόπο πρωτότυπο, άμεσο, σωματικό, αλλά και με ζωηρό λόγο, χωρίς υπερβολές, χωρίς τραγούδια, χωρίς καν σκηνικά, θα απαντήσουν στα παιδιά, σε πολλά επίπεδα. Θα τα οδηγήσουν σε καινούργια μονοπάτια του μοντέρνου θεάτρου που συχνά συναντά τις φωτεινές λεωφόρους του κλασικού, για να χαράξει όμως τελικά την δική του πορεία, μέσα από dark lights και δυνατούς προβολείς.

“Και τι μας έμαθε τελικά η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου;” ρωτάω τις κόρες μου καθώς ενθουσιασμένες μπαίνουν στο αμάξι για να επιστρέψουμε. “Να μη φοβόμαστε!” απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη η μικρή και εμένα αυτό μου αρκεί.

Μάθετε περισσότερα για την παράσταση εδώ.

Διαβάστε ακόμα:

Είδαμε και σας προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας της Κάρμεν Ρουγγέρη μας γέμισε αισιοδοξία και αγάπη!

Είδαμε με τα παιδιά και σας προτείνουμε: “Το Αγόρι στο Θεωρείο” στο Μικρό Εθνικό

Παιδικό θέατρο: Οι 10 παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε φέτος