“Είμαι έγκυος και έπεσα πρόσφατα. Πρέπει να ανησυχώ;”

"Είμαι έγκυος και έπεσα πρόσφατα. Πρέπει να ανησυχώ;"

Ένα ερώτημα που πολλές έγκυες θα ήθελαν να θέσουν στον ειδικό γυναικολόγο. “Είμαι έγκυος και έπεσα πρόσφατα. Πρέπει να ανησυχήσω;”

Απαντά η Yvonne Butler Tobah, M.D.
“Εξαρτάται. Οι πτώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια κοινή αιτία μικροτραυματισμών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι επιβλαβείς για εσάς και το μωρό σας.

Το σώμα σας έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το αναπτυσσόμενο μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα τοιχώματα της μήτρας σας περιβάλλονται από πυκνούς, δυνατούς μυς που βοηθούν ώστε το μωρό να είναι ασφαλές. Το αμνιακό υγρό χρησιμεύει και ως μαξιλάρι. Κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης, η μήτρα κρύβεται πίσω από το οστό της λεκάνης. Οι μικρές πτώσεις κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία.

Πότε ανησυχούν περισσότερο οι πτώσεις

Ωστόσο, οι πτώσεις στο τέλος του δεύτερου τριμήνου και στις αρχές του τρίτου τριμήνου μπορεί να είναι επιβλαβείς τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας, ειδικά εάν υπάρχει άμεσο τραύμα στην κοιλιά σας. Θα μπορούσατε να εμφανίσετε συσπάσεις, απώλεια αμνιακού υγρού, διαχωρισμό του πλακούντα από το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (αποκόλληση πλακούντα) ή διέλευση εμβρυϊκών αιμοσφαιρίων στη μητρική κυκλοφορία (εμβρυομητρική αιμορραγία).

Εάν έχετε μια μικρή πτώση κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, καλέστε τον γιατρό, περιγράψτε την πτώση και συζητήστε τυχόν συμπτώματα που έχετε. Εάν έχετε πτώση προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου ή οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου σας, αναζητήστε άμεσα φροντίδα από τον γυναικολόγο σας. Επιπλέον, αναζητήστε επείγουσα φροντίδα εάν:

  • Αντιμετωπίζετε κολπική αιμορραγία
  • Νιώθετε πόνο στην κοιλιά
  • Έχετε συσπάσεις της μήτρας
  • Δεν μπορείτε να νιώσετε το μωρό να κινείται
    Ο γιατρός θα κάνει τις εξετάσεις που χρειάζονται για να βεβαιωθεί ότι όλα είναι εντάξει.

Διαβάστε επίσης

Πόνος στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: 7 συμβουλές για να ανακουφιστείς

«Σκέφτηκα πως η μητέρα έκανε κακό στο παιδί» – Καταπέλτης ο Ηλιάδης για το σύνδρομο Μινχάουζεν – Η Πισπιρίγκου βγήκε από την αίθουσα