«Είναι δυνατόν τόσο επικίνδυνα παιχνίδια με laser να κυκλοφορούν στην αγορά;»: Ξεσπά ο πατέρας του 9χρονου που τυφλώθηκε

Πέρασαν δυόμιση χρόνια από τότε που ο 9χρονος τραυματίστηκε ανεπανόρθωτα στο αριστερό του μάτι από στιλό που εκπέμπει πράσινο laser. Το παιδί κοιτούσε συνεχώς την πράσινη δέσμη laser, με συνέπεια να ανοίξει τρύπα στον αμφιβληστροειδή φακό του αριστερού ματιού του και να χάσει το 80% περίπου της όρασής του. Ο μικρούλης προσαρμόστηκε με τις όποιες δυσκολίες στην καθημερινότητά του. Η οικογένεια προσπαθεί να αφήσει πίσω της το πρόβλημα, αν και πρόσφατα οι γιατροί αποφάνθηκαν ότι η βλάβη είναι ανεπανόρθωτη.

Εδώ και τόσο καιρό η οικογένεια δεν αναζήτησε ευθύνες. Είχε μικρή σημασία για την ίδια αν το επικίνδυνο παιχνίδι ήταν κάπου φίλου του 9χρονου ή βρέθηκε τυχαία στα χέρια μίας παρέας ανηλίκων που ήταν ανυποψίαστη για τους κινδύνους που υπήρχαν. Το αποτύπωμα από το laser που αφαίρεσε την όραση από τον μικρούλη φαίνεται ότι ήταν πράσινο, ήταν δηλαδή, σύμφωνα με τους γιατρούς, μεγάλης ισχύος, όμως η οικογένεια δεν είχε αγοράσει ποτέ τέτοιο παιχνίδι. Τα εν λόγω φονικά στιλό laser κυκλοφορούν παντού στην αγορά, σε καταστήματα, σε υπαίθριους πάγκους και είναι απολύτως προσβάσιμα σε παιδιά όλων των ηλικιών.

«Είναι δυνατόν να μην υπάρχει έλεγχος;» ξεσπά ο πατέρας του παιδιού

«Είναι δυνατόν παιχνίδια με laser από την Κίνα και τρίτες χώρες να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στην αγορά ενώ προκαλούν τόσο σοβαρά προβλήματα σε αθώες ψυχές που δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα φτερά τους για να πετάξουν; Είναι δυνατόν να μην υπάρχει κανένας έλεγχος;» διερωτάται ο πατέρας του 9χρονου παιδιού σε συνέντευξή του στην  εφημεριδα Ταχυδρόμος του Βόλου.

«Δεν ήταν κακοτυχία αυτό που συνέβη στο παιδί»

«Πρέπει όμως, οπωσδήποτε να υπάρξει ενημέρωση στα σχολεία των παιδιών για τους κινδύνους που υπάρχουν. Να εκπονηθεί κάποιο σχέδιο. Δεν είμαστε η μόνη οικογένεια που είδε την καθημερινότητά της να αλλάζει από τη μία στιγμή στην άλλη. Δεν ήταν μία κακοτυχία που συνέβη στο παιδί. Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που απειλεί καθημερινά αθώες ευαίσθητες ψυχές, που είναι ανυπεράσπιστες για να προστατέψουν τους εαυτούς τους», επισημαίνει ο πατέρας στην εφημεριδα Ταχυδρόμος του Βόλου.

Πρέπει να αποσυρθεί άμεσα από την αγορά αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι

Η γιατρός της οικογένειας Σοφία Ανδρουδή, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά ανάλογα περιστατικά στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Πρόσφατα η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας ζήτησε να απαγορευτεί το εν λόγω «παιχνίδι». Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο διευθυντής παιδιατρικής κλινικής στο Λος Άντζελες, Τόμας Λι δήλωσε στο CNN ότι «αυτά τα λέιζερ είναι τόσο ισχυρά ώστε να μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα. Είναι σαν ένας μεγεθυντικός φακός που καίει ένα συγκεκριμένο τμήμα ενός χαρτιού».