Είναι επίσημο! Από πότε τα σχολεία θα ξεκινούν στις 9 αντί για τις 8:15

Το Υπουργείο Παιδείας έχει μπει στην τελική ευθεία για τεθεί σε εφαρμογή από την προσεχή σχολική χρονιά (2019-2020) η ανατρεπτική πρόταση του υπουργού, Κώστα Γαβρόγλου, να ξεκινάνε τα μαθήματα στα σχολεία στις 9 αντί της καθιερωμένης ώρας έναρξης, ήτοι 8:15.

Τι δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη

Οπως διευκρίνισε η υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, σε δηλώσεις της στο κρατικό κανάλι, η αλλαγή της ώρας έναρξης των μαθημάτων δεν θα αφορά στα δημοτικά αλλά τα γυμνάσια και λύκεια, ενώ σήμερα αναμένεται και συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ για να συζητήσουν το θέμα.

Τι δήλωσε ο υπουργός Παιδείας

Ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη στο Πρακτορείο 104 FM είπε ότι το θέμα είναι προς συζήτηση. «Ακόμη δεν μας έχει παραδοθεί το πόρισμα. Μόλις μας παραδοθεί, θα το μελετήσουμε και θα λάβουμε τις αποφάσεις. Ας αφήσουμε την επιστημονική συλλογικότητα να κάνει τη δουλειά της και με βάση τα πορίσματα θα αποφασίσουμε».

Σχεδόν μία ώρα αργότερα το σχόλασμα

Σύμφωνα με το σχέδιο προτείνεται τα μαθήματα να ξεκινούν στις 9 το πρωί αντί στις 8.15 που ισχύει σήμερα, αλλαγή η οποία θα επηρεάσει και την ώρα λήξης του σχολικού ωραρίου, το οποίο θα μετακινηθεί κατά 45 λεπτά αργότερα.

«Τα σχολεία θα ξεκινούν στις 9 για να προλαβαίνουν τα παιδιά να φάνε πρωινό και για να κοιμούνται λίγο παραπάνω»

Υπενθυμίζεται ότι o υπουργός Παιδείας με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς είχε φέρει στο προσκήνιο των συζητήσεων την επιθυμία του η έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία να παραταθεί από τις 08:15 στις 9:00 και συνακόλουθα να μετακινηθεί η λήξη του σχολικού ωραρίου κατά 45 λεπτά αργότερα.

Όπως είχε δηλώσει τότε ο υπουργός: «Πολλοί γονείς έρχονται από τις 7:30 και αφήνουν τα παιδιά. Προφανώς εάν πάμε στις 9 το πρωί, η ζώνη αυτή θα επεκταθεί από τις 7:30 έως και τις 9. Οι εργαζόμενοι γονείς θα μπορούν να αφήνουν τα παιδιά σε αυτή τη ζώνη δραστηριοτήτων, που έχουμε ήδη».

Μάλιστα προσπάθησε να εξηγήσει τους λόγους που επιθυμεί να αλλάξει η ώρα έναρξης των μαθητών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Το 25% των νέων παιδιών φεύγει από το σπίτι τους χωρίς να φάει πρωινό, επειδή τρέχει να προφτάσει το λεωφορείο, να τρέξει στο σχολείο κτλ. Την πρώτη ώρα συνήθως δεν γίνονται διαγωνίσματα γιατί και οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι τα παιδιά, ακόμη, δεν είναι έτοιμα οργανικά. Το 20% των μαθητών αργούν να μπουν στην τάξη το πρωί. Έχουμε κι άλλα πολλά, πώς ξυπνάει ο οργανισμός ενός εφήβου που ξυπνάει πολύ αργότερα στην διάρκεια της ημέρας και άρα κάνει πολύ πιο αποτελεσματική τη μάθηση.» Όπως ανέφερε ο υπουργός «Το ευρωπαϊκό παράδειγμα είναι μικτό, αλλά σε πολλά μέρη αρχίζει το σχολείο αργά, ή και αργότερα από τις 9 η ώρα.»